Τα Λουτρά Υπάτης με το φακό του διάσημου Έλληνα φωτογράφου Δημήτρη Χαρισιάδη


Τα Λουτρά Υπάτης τότε: 

Ο Δημήτρης Χαρισιάδης επισκέφτηκε τα Λουτρά Υπάτης γύρω στο 1960 και φωτογράφισε τα μεγάλα ξενοδοχεία των Λουτρών Υπάτης, ΞΕΝΙΑ, ΟΙΤΗ, ΟΘΡΥΣ και το Υδροθεραπευτήριο. Ειδικά για το ΞΕΝΙΑ δημιούργησε μια μικρή φωτογραφική συλλογή με τους κυριότερους χώρους του, μάλλον με εντολή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, δεδομένου ότι το ΞΕΝΙΑ είχε μόλις κτισθεί, στη θέση που άλλοτε υπήρχε το ξενοδοχείο ΦΘΙΩΤΙΣ, ένα θαυμαστό αρχιτεκτόνημα που κτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1890, φιλοξένησε αρκετούς επισκέπτες των Λουτρών υψηλής εισοδηματικής τάξης και τερμάτισε την χρηστική και κοσμητική παρουσία του στη Λουτρόπολη μετά την ταραγμένη περίοδο της δεκαετίας 1940, λεηλατημένο και θλιβερά ερειπωμένο.


Δημήτρης Χαρισιάδης (1911-1993)
Γεννήθηκε στην Καβάλα, φωτογράφισε τη ζωή των στρατιωτών στο αλβανικό μέτωπο σαν επίσημος φωτογράφος του στρατού, την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο, την παροχή αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ αργότερα του ανατέθηκε από το Υπουργείο Ανασυγκρότησης η φωτογράφιση των μεγάλων έργων της χώρας. Με το προσωπικό του ύφος αποτύπωσε σκηνές από τη ζωή των ανθρώπων της πόλης και της υπαίθρου, οικισμούς και τοπία.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας το 1952. Τη δεκατία του 50 πήρε μέρος σε διεθνείς φωτογραφικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Μόναχο και αλλού.
πηγή: visitloutraypatis.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.