Κορονοϊός: Πόσα εμβόλια προηγούνται στην «κούρσα»

Κορονοϊός: Πόσα εμβόλια προηγούνται στην «κούρσα»

Αν οι μελέτες εξελιχθούν ομαλά ένα εμβόλιο ίσως είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους ή τις αρχές του επομένου, εκτίμησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, προειδοποιώντας πως είναι σημαντικό οι προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου να μην γίνονται βιαστικά.

Με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπάρχουν τουλάχιστον 8 διαφορετικά εμβόλια, με διαφορετικές τεχνολογίες, που δοκιμάζονται αυτήν την στιγμή σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δύο εκ των οποίων είναι σε φάση 2 που σημαίνει πως θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός υγιών εθελοντών, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Άλλα 110 προγράμματα είναι στο προ-κλινικό επίπεδο έρευνας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, τη Δευτέραανακοινώθηκαν αποτελέσματα από ένα από τα νέα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια. Το εμβόλιο έδειξε θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη της νόσου σε μελέτη σε πειραματόζωα, ενώ σε μια μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 18 έως 55 ετών καταγράφηκε ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα αντισωμάτων ασθενών που ανέρρωσαν από τον νέο κορωνοϊό. Η μελέτη διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ.

«Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν διαφορετικές αυξανόμενες δόσεις του εμβολίου οι οποίες έδειξαν δοσο-εξαρτώμενη απάντηση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως στην υψηλότερη δόση του εμβολίου που χορηγούταν ήταν υψηλότερο και το επίπεδο αντισωμάτων του οργανισμού», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο news4health.grvia Ειδησεις https://ift.tt/2LG963f
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.