Στερεά Υπεροχής: Το περιφερειακό συμβούλιο δεν ενέκρινε το ψήφισμα για το περιβάλλον!


Το περιφερειακό συμβούλιο δεν ενέκρινε  το ψήφισμα για το περιβάλλον!

Μετά από πρόταση της παράταξης "Στερεά Υπεροχής!", το περιφερειακό συμβούλιο συζήτησε  πρόταση ψηφίσματος, αναφορικά με τον πρόσφατο νόμο, περί εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 

Το ψήφισμα αναδείκνυε τις καταστροφικές συνέπειες του νέου νόμου, τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ένας νόμος που στο όνομα της επιτάχυνσης των επενδυτικών διαδικασιών, ανοίγει  το δρόμο για ουσιαστική ακύρωση των περιοχών Natura 2000, με δυνατότητα πλέον δημιουργίας «περιβαλλοντοκτόνων δράσεων». 

Ανοίγει παράθυρο στη νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα. Υποβαθμίζει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, χωρίς πραγματική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Προωθεί την αλόγιστη επέκταση ΑΠΕ κυρίως δε αιολικών πάρκων, ευνοώντας τους μεγάλους παραγωγούς, σε βάρος των μικρών παραγωγών αλλά και των ενεργειακών κοινοτήτων.
Το νέο νομικό πλαίσιο, αποτελεί ένα σχέδιο χωρίς στρατηγική για το περιβάλλον και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.   

Καθιστά επίσης ανενεργή τη βούληση της αυτοδιοίκησης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των τοπικών κοινωνιών, ενεργώντας με μία λογική ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Μετά από διεξοδική συζήτηση και ενώ το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμμερίζονταν τους προβληματισμούς μας, δεν κατέστη δυνατόν η πρότασή μας να αποτελέσει και θέση του Συμβουλίου. 

Η πλευρά της πλειοψηφίας προσδεμένη στο άρμα του κυβερνητισμού, αρνήθηκε τη ψήφο, παραπέμποντας το θέμα σε μελλοντικές συζητήσεις. 

Οι δε άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της παράταξης «Ελεύθερη Στερεά», με διάφορα προσχήματα και τακτικισμούς, δεν συναίνεσαν, έτσι ώστε να εκδοθεί το ψήφισμα.

Αναδείχτηκε όμως, κι αυτό είναι παρήγορο, ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος και συσχετισμοί δυνάμεων, για την ανατροπή στην πράξη των όποιων καταστροφικών πολιτικών, εισάγει ο νέος νόμος.

Οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε μέσο, το Περιβάλλον που ζουν καθώς και την ποιότητα ζωής τους.

Όσοι πιστεύουν, ότι οι πολίτες της  περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα αποδεχθούν  παθητικά τη μοίρα τους, είναι βαθιά νυχτωμένοι και πολύ γελασμένοι. 

Χάθηκε μια ευκαιρία, ίσως και μια μάχη. Σίγουρα δεν χάθηκε ο πόλεμος, για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Οψόμεθα εις Φιλίππους…

Νεότερη Παλαιότερη