Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία: Όχι ανεμογεννήτριες στην Οίτη

ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ
     Η Δημοτική Κίνηση Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία εκφράζει την αντίθεσή της στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογενητριών στον ορεινό όγκο της Οίτης και στηρίζει την πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων και πολιτών που διοργανώνουν την ορειβατική συνάντηση και πορεία αλληλεγγύης στην Οίτη.
     Την Κυριακή 24 Μαΐου περπατάμε στην Οίτη με σκοπό να συνειδητοποιήσουμε την καταστροφή που πρόκειται να προκαλέσουν τα φαραωνικά σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλοεπενδυτών.
     Σε απόσταση λιγότερη των 2χλμ από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου Νατούρα 2000 σχεδιάζεται η εγκατάσταση 5 αιολικών πάρκων με 37 ανεμογενήτριες, ύψους 120 μέτρων η καθεμιά. 
     Το Αιολικό Πάρκο στη θέση Τούρλα-Βλιτοτσούμαρο με 15 ανεμογενήτριες βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης, έχοντας πάρει την έγκριση άδειας παραγωγής, τη θετική γνωμοδότηση απόμ το Κεντρικό Συμβούλιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης και απομένει η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών ‘Ορων (ΑΕΠΟ).
     Επιπλέον σε καθεστώς αξιολόγησης βρίσκονται άλλα 4 αιολικά πάρκα με 22 ανεμογενήτριες, στις θέσεις Πύργος-Ξεροβούνι και Μακρυράχη, σε υψόμετρο 1700-2100 μέτρων.
     Με το πρόσχημα της Πράσινης Ανάπτυξης και των Ευρωπαϊκών οδηγιών η κυβέρνηση (σε συνέχεια προηγούμενων κυβερνήσεων) προσπαθεί να εξασφαλίσει για τους υποψήφιους επενδυτές το μεγαλύτερο δυνατό περιθώριο κέρδους σε βάρος των οικοσυστημάτων, της φύσης και των κατοίκων της υπαίθρου. 
     Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο πέρασε, με διαδικασίες εξπρές, εν μέσω περιορισμών λόγω πανδημίας και αποτελεί απο τις  5/5/2020 νόμο του κράτους.

  • Εκφράζουμε  την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο, το οποίο εξανεμίζει και τα τελευταία ψήγματα περιβαλλοντικής προστασίας που είχαν απομείνει, μετατρέποντας τη χώρα σε πεδίο επιχειρηματικής ασυδοσίας.
  • Εκφράζουμε  την αντίθεσή μας στη λεηλασία της φύσης, στην καταστροφή των βουνών μας.
  • Εκφράζουμε  την αντίθεσή μας στην ουσιαστική υποβάθμιση και υπονόμευση του Φορέα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και της κοιλάδας του Σπερχειού. 
     Η απομάκρυνση της έδρας του Φορέα εντάσσεται ενδεχομένως στη μεθόδευση της εγκατάστασης των ανεμογενητριών στην Οίτη και στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, αφού η Οίτη μαζί με τα Βαρδούσια και τη Γκιώνα ήδη χαρακτηρίζονται και ως χώρος βιομηχανικής εξόρυξης.
     Με όλους αυτούς τους σχεδιασμούς η Οίτη δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως την ξέραμε, αν τελικά καταφέρουν να τους πραγματοποιήσουν. Το βουνό με τα περισσότερα και ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα, με την πλούσια ιστορία δεν θα είναι πια το ίδιο.
     Είναι ΧΡΕΟΣ όλων μας να προστατέψουμε το βουνό μας, τον μόνο Εθνικό Δρυμό στην Ελλάδα που απειλείται από την εγκατάσταση και λειτουργία των ανεμογενητριών αλλά και από τα συνοδά έργα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων κλπ).
     Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων με ομόφωνη απόφασή του εξέφρασε την αντίθεσή του στην εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών στην Οίτη.
     Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την πολυτιμότερη κληρονομιά του τόπου μας, τον φυσικό μας πλούτο.
     Καλούμε όλους τους πολίτες, όλους εκείνους που θέλουν να εναντιωθούν στην καταστροφή της Οίτης, να στηρίξουν τον αγώνα πολιτών, φορέων, συλλογικοτήτων, να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να φωνάξουμε: 

  • ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΑΣ
Νεότερη Παλαιότερη