Όχι ανεμογεννήτριες στην Οίτη!


Όχι ανεμογεννήτριες στην Οίτη!

Επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας(ΡΑΕ) έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε συνολικά αιολικών σταθμών, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μέτρα. Η μια αίτηση, που αφορά στη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» με 15 ανεμογεννήτριες έχει πάρει την έγκριση άδειας παραγωγής και θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης(ΚΕΣΠΑ) και είναι στη φάση της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων(ΑΕΠΟ) , οι δε άλλες τέσσερις, που αναφέρονται στις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι(2) και Μακρυράχη με συνολικά 22 ανεμογεννήτριες, είναι στη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων παραγωγής.

Δείτε εδώ, όσο μπορούμε καλύτερα "φωτογραφικά", τη θέση της περιοχής "Τούρλα - Βλιτοτσούμαρο".

Είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα, χαρακτηρισμένη Προστατευόμενη «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά», στα όρια του Εθνικού Δρυμού και της Προστατευόμενης Περιοχής NATURA. Πολλά και σπάνια είδη φυτών, πλούσιες πηγές και νερομάνες, όπως η Ασπρόβρυση δίπλα στους Αγίους Αποστόλους, οι πηγές στα Μνήματα, κι άλλες μικρότερες κατά μήκος του Μονοπατιού και δίπλα στις στάνες και στα ποιμνιοστάσια των Νεοχωριτών.

Η ίδια η εγκατάσταση και λειτουργία, αλλά κυρίως τα συνοδά έργα του αιολικού σταθμού θα ανατρέψουν το σπάνιο αυτό οικοσύστημα και θα διώξουν τα πουλιά και τα αγριόγιδα καταστρέφοντας τα ενδιαιτήματα τους.

Από δω περνάει το Μονοπάτι «Καστανιά - Διάσελο Πάθενας - Αετός - Τούρλα - Βλιτοτσούμαρο - Πύργος». Από δω περνάει η διαδρομή του διεθνή Μαραθώνιου «ΗΡΑΚΛΗΣ» της Οίτης, που έχει μαγέψει εκατοντάδες δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Αρχαία «Μονοπάτια των Τσοπάνηδων», που σήμερα αποκτούν ιδιαίτερο πεζοπορικό και ορειβατικό ενδιαφέρον για Έλληνες και ξένους ορειβάτες.

Δεν θα περάσουν! Δεν πρέπει να περάσουν!!








Νεότερη Παλαιότερη