Λαμία: Δείτε που βρίσκεται αυτός ο αναξιοποίητος φυσικός παράδεισος!!! (φωτογραφίες)


Ξηριάς Λαμίας:  Ένα πανέμορφο μέρος μέσα στην πόλη που πρέπει να ανακαλύψετε...

Ο Ξηριάς ή Ξεριάς βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Λαμίας, στη γενικότερη περιοχή της “Ταράτσας”. Πήρε το όνομα αυτό επειδή πολλές φορές το καλοκαίρι στεγνώνει από νερό. Ξεκινά από την περιοχή της Δίβρης και φτάνει στο Σπερχειό ποταμό, αποτελεί δε τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με χείμαρο και πλατανοδάσος κατά μήκος του. 


Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη από τη Λαμία και τα γειτονικά χωριά, ιδανική για πεζοπορία και ποδηλασία βουνού. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια σε καθημερινή βάση θα δεις ανθρώπους να απολαμβάνουν χαλαρές βόλτες στα διάφορα μονοπάτια. Εκεί θα δείτε και το παλιό υδραγωγείο της Λαμίας. Χτίστηκε επί δημαρχίας Νίκου Κρίτσα (1899-1903) και τροφοδοτούσε τότε σχεδόν όλη την πόλη. Το 1929 σταμάτησε να λειτουργεί αφού δεν κάλυπτε πια τις ανάγκες της πόλης και αντικαταστάθηκε από το δίκτυο ύδρευσης του Γοργοπoτάμου, το οποίο ισχύει ως σήμερα. 


Κάτι δυσάρεστο που έχει επισημανθεί από την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας είναι ότι αποτελεί εύκολη λύση για την ανεξέλεγκτη απόθεση κάθε είδους σκουπιδιών και μπαζών κλπ καθώς και παρατηρείται παράνομη υλοτόμηση νεαρών πλατανιών γύρω από το υδραγωγείο. 


Πέρασμα προς Θεσσαλία 
Αν ανέβουμε το μονοπάτι παράλληλα του χειμάρρου, τότε μετά από δύο ώρες θα φτάσουμε Αντίνιτσα, όπου βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι. Από το ύψωμα αυτό, η θέα προς την κοιλάδα του Σπερχειού και την απέραντη θεσσαλική πεδιάδα, είναι μοναδική.ΠΑΛΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ


Κτίστηκε το 1894 με μελέτη του μηχανικού Ν. Παπαδημητρίου και ήταν το πρώτο υδραγωγείο της πόλης. Το έργο αποσκοπούσε στη συλλογή των νερών των πηγών της Ταράτσας και της Ανάβρας, τα οποία μέσω ενός λιθόκτιστου αγωγού συγκεντρώνονταν στη δεξαμενή, απτην οποία στη συνέχεια με άλλον αγωγό έφθαναν στην αρχή του εσωτερικού δικτύου της πόλης.Ο αγωγός είναι λιθόκτιστος, τετράγωνης διατομής, κτισμένος με ισχυρό υδραυλικό κονίαμα και καλύπτεται από σχιστολιθικές πλάκες. Συνδέεται με τη δεξαμενή με μια υπερυψωμένη τοξωτή κατασκευή ώστε να καλύπτει την απαραίτητη υψομετρική διαφορά.Στα μισά της απόστασης από τις πηγές μέχρι τη δεξαμενή υπάρχει λιθόκτιστο κυκλικό φρεάτιο το οποίο είναι στεγασμένο σε μικρό ημισφαιρικό θόλο. Η δεξαμενή είναι ορθογωνική. Είναι κατασκευασμένη από καλοδουλεμένη λιθοδομή ενισχυμένη με ισχυρό υδραυλικό κονίαμα και στεγάζεται με δύο ημισφαιρικούς θόλους. Αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα ειδικής κατασκευής του τέλους του 19ου αιώνα στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.
πηγές: elsito.grodysseus.culture.gr φωτογραφίες: Kostas Kaltsas

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Από το Blogger.