Μάθετε για τις Αγιοσπηλιές της Οίτης


Η Οίτη είναι ένας ορεινός όγκος που δεσπόζει κατά μήκος στα νότια της κοιλάδας του Σπερχειού και μοιάζει σαν να έπεσε από τον ουρανό. «Το μαύρο τομάρι της Αρκούδας» την αποκαλούσαν οι παλιοί κάτοικοι.


Σ’ αυτό λοιπόν το βουνό  της Φθιώτιδας, πάνω από τα χωριά Κομποτάδες και Μεξιάτες, υπάρχει ένα σύμπλεγμα σπηλαίων που θυμίζει αυτό της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία. Επειδή στα τοιχώματα των σπηλαίων έχουν ανακαλυφθεί αγιογραφίες και επειδή εκεί κοντά υπήρχε παλιό μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών, εικάζεται ότι οι σπηλιές αυτές ήταν καταφύγιο ερημιτών, ασκητών, προσκυνητών αλλά και ανταρτών. Οι τοιχογραφίες και οι βραχογραφίες είναι αρκετά αινιγματικές αφού πρόκειται για αρχαίες αγιογραφίες και εικονοποιημένες ιστορίες που φαίνεται να αναπαριστούν διάφορα μυστήρια της περιοχής που κανείς από τους ντόπιους δε θυμάται πια.

Οι Αγιοσπηλιές της Οίτης

(του Τάκη Ευθυμίου)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΟΣΠΗΛΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ


ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ
Γιώργος ΠΑΛΛΗΣ

Περίληψη
Σε δύο σπηλιές - ασκητήρια του όρους Οίτη στη Φθιώτιδα, σώζονται τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα και είναι σημαντικές, λόγω της απουσίας έργων εντοίχιας ζωγραφικής στην περιοχή. Στις Άι-Σπηλιές του χωριού Μεξιάτες διατηρείται παράσταση της Θεοτόκου ένθρονης βρεφοκρατούσας, πλαισιωμένης από τους δύο αρχαγγέλους, με ενδιαφέρουσες εικονογραφικές λεπτομέρειες. Στις Γραμμένες Σπηλιές του χωριού Κομποτάδες υπάρχει παράσταση της Δεήσεως, με το τυπικό τριπρόσωπο σχήμα να έχει αποδοθεί με τη γραμμική, συντηρητική τεχνοτροπία που απαντά σε επαρχιακά ελλαδικά μνημεία του 13ου αι.
 ΟΙ ΑΓΙΟΣΠΗΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΠΟΤΑΔΩΝ


Οίτη : Άγ. Ταξιάρχες - Γραμμένες Σπηλιές (Αγιοσπηλιές)
Στην Οίτη, πάνω από το χωριό Κομποτάδες, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίων Ταξιαρχών σε υψόμετρο 600 μέτρων. Η παράδοση αναφέρει ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε επί Ιουστινιανού.
Πολύ κοντά στο μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών, υπάρχει ένα σύμπλεγμα σπηλαίων. Επειδή στα τοιχώματα των σπηλαίων έχουν ανακαλυφθεί αγιογραφίες και επειδή εκεί κοντά υπήρχε το παλιό μοναστήρι, εικάζεται ότι οι σπηλιές αυτές ήταν καταφύγιο ερημιτών, ασκητών, προσκυνητών. Επιπρόσθετα, οι σπηλιές αυτές παρουσιάζουν μεγάλο αναρριχητικό ενδιαφέρον καθώς μπορούν να δώσουν διαδρομές μεγάλης δυσκολίας.
Στην περιοχή της Οίτης και συγκεκριμένα στο δρόμο από Μεξιάτες προς τα Μεταλλεία βωξίτη στον κοκκινοβραχο, συναντούμε μια σπηλιά. Η σπηλιά  φυσικά δεν βρίσκεται πάνω στον δρόμο αλλά την συναντούμε  μετά από 15 λεπτά περπάτημα σε μονοπάτι. Νερό , αθλητικά παπούτσια απαραίτητα.  Το μονοπάτι είχε κλείσει αλλά  διανοίχτηκε πρόσφατα  την Ανοιξη του 2009 με συνέπεια  η πρόσβαση να γίνει  ευκολότερη.

Λέγεται ότι ο χώρος της σπηλιάς χρησιμοποιούνταν από καλογέρους σαν σκήτη όταν το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ήταν μοναστήρι. Το πόσο παλιές είναι οι αγιογραφίες και ποια είναι η τεχνοτροπία τους κάνεις δεν γνωρίζει. Πρέπει να προσκληθούν εκτιμητές και συντηρητές για μια ολοκληρωμένη άποψη. Εδω φυσικά πρέπει να βοηθήσει και η Αρχιεπισκοπή , να χρηματοδοτήσει το όλο πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής , καθώς και να αναλάβει την συντήρηση των αγιογραφιών. Οχι μόνο να θέλουμε ποσοστά απο τα χρήματα των κεριών........

Οι αγιογραφίες με μια πρώτη μάτια έχουν καταστραφεί όχι από τις καιρικές συνθήκες, αλλά από  συγχρόνους πολιτισμένους συγχωριανούς μας. Έχουμε πει ότι ο πολιτισμός είναι θέμα παιδείας. Όταν γνωρίζουμε την ιστορική σημασία για κάποια πράγματα δύσκολα προβαίνουμε στην καταστροφή τους. Η διατηρησή τους είναι αυτοσκοπός. Η άγνοια είναι αυτή που καταστρέφει.

Ακολουθεί φωτογραφικό οδοιπορικό...

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ


ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ


Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ


Η ΘΕΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ


ΟΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ


ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ


φωτογραφίες: fthiotikos-tymfristos.blogspot.gr

πηγές: mexiates.pblogs.grfthiotikos-tymfristos.blogspot.grmonopatimas.blogspot.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.