H Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας τοποθετείται για τα ζητήματα αστυνόμευσης στον Ορχομενό - Τι ζητά από τη Δημοτική Αρχή


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ: MME
Κοιν.: 
1. Δ.Α. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
2. Α.Τ.ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
3. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Δ.Α. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Την 18/05/2020 η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας, εκπροσωπούμενη διά του Προέδρου της, συμμετείχε στη σχετική με την ασφάλεια στο Δήμο Ορχομενού σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Ορχομενού παρουσία των κ.κ. Βουλευτών Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, της κ. Δημάρχου Ορχομενού και των εκπροσώπων των πολιτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Η συμμετοχή της Ενώσεώς μας στην ανωτέρω σύσκεψη, κρίθηκε επιβεβλημένη κατόπιν ατυχών δημόσιων δηλώσεων αιρετών του δήμου Ορχομενού και σχετικών δημοσιευμάτων μμε που κάνουν λόγο για χαμένη αξιοπιστία της Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Α.Τ. Ορχομενού, προσβάλλοντας βάναυσα τους συναδέλφους μας οι οποίοι υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα και αδιαλείπτως επιτελούν αποτελεσματικότατο έργο, γεγονός που καταδεικνύουν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία καταθέτουμε κατωτέρω.
Οι Αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούν στο Α.Τ. Ορχομενού, από τον τελευταίο Αστυφύλακα έως τον κ. Διοικητή επιτελούν εις το ακέραιο, με αξιοσημείωτο ζήλο το υπηρεσιακό τους καθήκον και υπό δυσμενείς συνθήκες, καθότι οι ελλείψεις σε Αστυνομικό προσωπικό αγγίζουν το 30% των οργανικών θέσεων, ποσοστό το οποίο αυξάνεται δραματικά όταν χορηγούνται από την υπηρεσία στους εργαζόμενους Αστυνομικούς, οι προβλεπόμενες από το νόμο ημερήσιες αναπαύσεις, άδειες κτλ. Παρά ταύτα, συνεπεία του επαγγελματισμού και της μεθοδικότητας των συναδέλφων του Α.Τ. Ορχομενού και υπό την καθοδήγηση της Δ.Α.Βοιωτίας, διαπιστώνεται η διαρκής μείωση της εγκληματικότητας στο Δήμο Ορχομενού με παράλληλη αύξηση των εξιχνιασμένων υποθέσεων, όπως προκύπτει από τα στατιστικά της υπηρεσίας, τα οποία κοινοποιήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ορχομενού την 29/04/2020 και συγκεκριμένα αναφέρουν ότι :
Α) Tο έτος 2018 καταγγέλθηκαν -28- κλοπές, το έτος 2019 -20- κλοπές και το έτος 2020 έως τον μήνα Απρίλιο -1- κλοπή, εκ του συνόλου των οποίων έχουν εξιχνιαστεί οι -27-, ήτοι ποσοστό 55,1%. Για τις δε ανεξιχνίαστες εξακολουθεί να διενεργείται προανάκριση προς αναζήτηση των δραστών.
Β) Το έτος 2018 έλαβαν χώρα δύο τροχαία ατυχήματα με τραυματισμό ενώ βεβαιώθηκαν -224- τροχονομικές παραβάσεις, το έτος 2019 έλαβαν χώρα -4- τροχαία με τραυματισμό ενώ βεβαιώθηκαν -249- τροχονομικές παραβάσεις και το έτος 2020 έως τον 04/2020 έχει λάβει χώρα ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και έχουν βεβαιωθεί -133- τροχονομικές παραβάσεις.
Γ) Το έτος 2018 συνελήφθησαν 93 άτομα, το έτος 2019 88 άτομα και το έτος 2020 έως τον Απρίλιο 23 άτομα.
Δ) Επιπλέον από το έτος 2018 και εντεύθεν, δεν έχει λάβει χώρα καμία ληστεία στην περιοχή αρμοδιότητας Α.Τ. Ορχομενού ενώ επιτυγχάνεται μείωση των κλοπών το έτος 2019 συγκριτικά με το έτος 2018 κατά ποσοστό της τάξης 29%.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία λοιπόν εξάγεται το συμπέρασμα ότι, κάθε άλλο παρά δύναται κάποιος να κάνει λόγο για ''χαμένη αξιοπιστία της Αστυνομίας'' , εκτός βεβαίως εάν επιθυμεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για λόγους τους οποίους αδυνατούμε να αντιληφθούμε.
Το αποδοτικό έργο του Α.Τ. Ορχομενού επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς η κ. Δήμαρχος Ορχομενού την 23/03/2020, αναφερόμενη στις ενέργειες του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού εν μέσω πανδημίας, προβαίνοντας στην εξής δήλωση σε τοπικό μμε: ''Βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το Α.Τ. του Δήμου Ορχομενού όπου παρόλο που δεν έχει επαρκές προσωπικό, θεωρώ ότι κάνουν ότι μπορούν, μην ξεχνάτε ότι είναι 11 κοινότητες, παρόλα αυτά μέχρι σήμερα νομίζω έχουν ανταποκριθεί στο μάξιμουμ σε αυτά που πρέπει να κάνουν.''
Δυστυχώς την 15/04/2020 η κ. Δήμαρχος Ορχομενού, κατόπιν ενός τραγικού θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος το οποίο έλαβε χώρα στην πόλη του Ορχομενού, αναθεώρησε σχετικά με τη λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος κάνοντας λόγο για αυξημένη, καθημερινή εγκληματικότητα, προβαίνοντας στην εξής δήλωση σε τοπικό μμε όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι : ''Μία απώλεια που έρχεται να τονίσει την έξαρση της παραβατικότητας στο Δ. Ορχομενού και καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαία, την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες δημότες μας. Ο δήμος μας παρουσιάζει ιδιαιτερότητα ως προς τη σύσταση του πληθυσμού, υπάρχει μεγάλος αριθμός ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και πολύ μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών. Διαρρήξεις σε σπίτια, αυτοκίνητα, εκκλησίες, καταστρατήγηση του ωραρίου κοινής ησυχίας, ηχορύπανση, συνεχή παραβίαση του ΚΟΚ, διαπληκτισμοί απειλές και άλλα αδικήματα συμβαίνουν πλέον καθημερινά.''
Ακολούθως ρεπορτάζ τοπικού μμε την 15/04/2020 αναφέρει ότι : ''Την αγανάκτησή της εξέφρασε μέσω μηνύματός της η δήμαρχος Ορχομενού Βούλα Καράλη με αφορμή στο τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε εντός του οικισμού του Ορχομενού και στοίχησε τη ζωή σε ένα 35χρονο νέο. Η Βούλα Καράλη απαιτεί την ενίσχυση και την ποιοτική αναβάθμιση του Αστυνομικού τμήματος Ορχομενού κάνοντας επίκληση στην έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή και στη σύσταση του πληθυσμού του δήμου. Μιλά για καθεστώς ανασφάλειας στους δημότες της κάνοντας λόγω για χαμένη αξιοπιστία των αστυνομικών αρχών και καλεί στην άμεση παρέμβαση της πολιτείας πριν να είναι αργά.''
Την 16/5/2020 και κατόπιν ξυλοδαρμού επιχειρηματία μετά από λεκτικό διαπληκτισμό μεταξύ δημοτών του Δήμου Ορχομενού, δημοσιεύτηκαν σε τοπικό μμε τα κάτωθι : ''Καζάνι που βράζει θυμίζει ο Ορχομενός μετά το νεότερο περιστατικό βίας που σημειώθηκε στην πλατεία του Ευαγγελιστή Λουκά. Νεαρός επιχειρηματίας και οι γονείς του ξυλοκοπήθηκαν άγρια από κατοίκους του Ορχομενού που ανήκουν στην ομάδα του ευάλωτου πληθυσμού για ασήμαντη αιτία σύμφωνα με τα όσα μαρτυρά το θύμα της επίθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις έρευνες των αστυνομικών συνελήφθησαν δύο άτομα που φέρονται ως υπεύθυνοι της επίθεσης και αναζητείται ακόμη ένας.''
Σε συνέχεια του ίδιου ρεπορτάζ τονίζεται μεταξύ άλλων ότι : ''εκτός ελέγχου κρίνεται η κατάσταση στον Ορχομενό από τη δράση ομάδας μόνιμων κατοίκων του Δήμου, πολιτών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ευάλωτου πληθυσμού… Μετά τη θανατηφόρο παράσυρση σε πεζοδρόμιο 37χρονου πριν από ένα μήνα, θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε 35χρονος και οι γονείς του στο κέντρο της πόλης… Η δήμαρχος είχε περιγράψει την παραβατική συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομάδας. Οι Ορχομένιοι αποδέχτηκαν τον ασυμβίβαστο τρόπο ζωής της συγκεκριμένης ομάδας που ο πληθυσμός της αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της επιδοματικής πολιτικής της πολιτείας ως μέριμνα για την επιβίωσή τους…αλλά δεν θα ανεχτούν άλλο φόβο..''
- Επισημαίνεται κατόπιν των ανωτέρω ότι:
1. Δεν είναι δυνατόν μεταξύ διαστήματος 20 ημερών (23/03/2020- 15/04/2020) να γίνεται λόγος ελαφρά τη καρδία, από δημόσιους λειτουργούς σε τοπικό μμε για ''χαμένη αξιοπιστία'' της Ελληνικής Αστυνομίας και να χρησιμοποιείται ως απόδειξη τούτου, η τραγική απώλεια μια ανθρώπινης ζωής συνεπεία τροχαίου ατυχήματος. Τα επίσημα στατιστικά της υπηρεσίας δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τέτοιους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το έργο και την προσφορά των υπηρετούντων στο Α.Τ. Ορχομενού Αστυνομικών καθώς και την πρόκληση τουλάχιστον ανησυχίας στους πολίτες του Ορχομενού από την περιγραφή μίας επικρατούσας κατάστασης που ισοδυναμεί με ανομία.
2. Το δημόσιο σχόλιο περί αναγκαιότητας ''ποιοτικής αναβάθμισης'' του Α.Τ. Ορχομενού το αφήνουμε στην κρίση του καθενός. Κατά την Ένωσή μας βέβαια η ποιοτική αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού επιτυγχάνεται μόνο με τη μετέγκατασταση της υπηρεσίας από το απαρχαιωμένο, ακατάλληλο και σχεδόν καταρρέον κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται, σε νέο το οποίο να πληροί τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου Αστυνομικού Τμήματος. Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε πράξη, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τις δεσμεύσεις σας προς την Ένωσή μας, στην από 10/10/2019 συνάντησή μας οπότε και δεσμευτήκατε ότι :' ''η μετεγκατάσταση του Α. Τ. Ορχομενού αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα για την ατζέντα της νέας διοίκησης του Δήμου και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες''. Ελπίζουμε ότι η άποψη που εκφράστηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κατά την ανωτέρω σύσκεψη : ''εδώ που τα λέμε δεν είναι σωστό το Αστυνομικό Τμήμα να είναι εκτός πόλης'' , δεν βρίσκει σύμφωνο το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου και δεν αποκαλύπτει κατ' επέκταση, τους λόγους της κωλυσιεργίας η οποία παρατηρείται στη διαδικασία μετεγκατάστασης. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι έτεροι δήμοι της Βοιωτίας, στηρίζουν εμπράκτως τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα και έχουν προ μακρού χρόνου προβεί σε παραχώρηση σύγχρονων εγκαταστάσεων για τη στέγαση των τοπικών Αστυνομικών υπηρεσιών.
3. Ατυχείς δημόσιες δηλώσεις και τουλάχιστον αφελή, αν όχι επικίνδυνα σχόλια σε ρεπορτάζ μμε, του τύπου: '' …της συγκεκριμένης ομάδας που ο πληθυσμός της αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της επιδοματικής πολιτικής της πολιτείας ως μέριμνα για την επιβίωσή τους'' δύνανται να οδηγήσουν σε παρερμηνείες από την κοινή γνώμη και ανεξέλεγκτες καταστάσεις διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή, γεγονός το οποίο μαρτυρά και η αύξηση δημοσιευμένων σχολίων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του τύπου ''…αφού δεν μαζεύετε όλο το χωριό να τους κυνηγήσει στο τέλος θα γίνουν οι ορχομένιοι ευάλωτοι ομάδα'' , ''πάρτε το νόμο στα χέρια σας, ούτε Αστυνομία υπάρχει ούτε τίποτα..'' κτλ . Για τους Αστυνομικούς, όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως ίσοι χωρίς να εξετάζεται η καταγωγή τους και χωρίς αυτή εν τέλει να οδηγεί σε γενικούς χαρακτηρισμούς συλλήβδην, οι δε παραβάτες του νόμου αντιμετωπίζονται ως παραβάτες και μόνο, με απόλυτο σεβασμό στα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα δικαιώματά τους. Προς έκπληξή μας δεν καταδικάστηκε, όπως ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Β., από τους εκπροσώπους του Δ.Σ. του δήμου στην ανωτέρω σύσκεψη, το συγκεκριμένου σχόλιο του ρεπορτάζ το οποίο σε εμάς τους Αστυνομικούς προκαλεί τουλάχιστον αποτροπιασμό, καθότι καμία αύξηση πληθυσμού δεν δύναται να χαρακτηριστεί ΠΟΤΕ ως ''δραματική''.
4. Καλούμε το δ.σ. του Δ. Ορχομενού να στηρίξει εμπράκτως το έργο του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού, να υιοθετήσει και να συμβάλλει στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της Ενώσεώς μας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δεν είναι άλλο από την ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ των κενών οργανικών θέσεων της Δ.Α.Βοιωτίας. Το αυτό θα πράξουν, καθώς ανακοίνωσαν, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος μας, οι κ.κ. Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ οι οποίοι σε δηλώσεις του με το πέρας της συσκέψεως για την ασφάλεια στο Δ. Ορχομενού, αναγνώρισαν το έργο που επιτελούν οι συνάδελφοι μας στο Α.Τ. Ορχομενού και τη Δ.Α.Βοιωτίας κατ' επέκταση.
5. Το όχι πολύ μακρινό 2011, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αναπολώντας την κατάσταση που επικρατούσε τότε στο Δήμο Ορχομενού, υπήρξε μία οργανωμένη και καθοδηγούμενη από σκοπιμότητες, συλλογή υπογραφών με σκοπό την απομάκρυνση του τότε Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, όπερ και εγένετο, με συνέπεια την πλήρη αποδυνάμωση του Αστυνομικού Τμήματος και τη μαζική υποβολή αιτημάτων για μετάθεση Αστυνομικών από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ενδεικτικό της καταστάσεως που προκλήθηκε ήταν ότι δεν υπήρξε Διοικητής στο Α.Τ. Ορχομενού για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά μόνο γινόταν αναπλήρωση ανά μήνα. Συνιστούμε λοιπόν, το δ.σ. του Δήμου Ορχομενού, εφόσον συμφωνεί ως προς την αναγκαιότητα συνέχισης επιβολής του νόμου και πάταξης της όποιας παραβατικότητας κατά καιρούς εκδηλώνεται στην περιοχή, ανεξαρτήτως καταγωγής παραβατών, να εμπιστευτεί και να στηρίξει το έργο της Αστυνόμευσης και εφαρμογής των υπηρεσιακών σχεδίων δράσης του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και της Δ.Α.Βοιωτίας, καθότι αποτελούν τους μοναδικούς φορείς οι οποίοι έχουν την κατά νόμο αρμοδιότητα και εκπαιδευμένο προσωπικό για να συνεχίσουν το επιτυχημένο μέχρι σήμερα έργο τους. Επιπλέον, καθόσον αναφέρθη σε δημόσιες δηλώσεις και ρεπορτάζ μμε, καλούμε όποιο μέλος του Δ.Σ. Ορχομενού έχει πληροφορίες για εγκληματικές ομάδες ή άτομα ή εγκληματικές δραστηριότητες, να καταθέσει τα σχετικά στοιχεία στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα ή στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούμε ότι δηλώσεις τέτοιου τύπου εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
6. Στην ανωτέρω σύσκεψη καταδικάσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους λεκτικούς προπηλακισμούς που έλαβαν χώρα κατά συναδέλφων μας και οι οποίοι εκδηλώθηκαν με υποτιμητικά, απαξιωτικά και προσβλητικά για την τιμή και την υπόληψη τους , ζητώντας από τους παρισταμένους εκπροσώπους του Δ.Σ. Ορχομενού να κάνουν το ίδιο , χωρίς όμως ανταπόκριση. Επιπλέον, κατά τη ροή της συζητήσεως ερωτήθηκε ο προέδρος του δ.σ. Ορχομενού για το αν αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από τα στατιστικά της υπηρεσίας μας, από τον πρόεδρο της Ενώσεώς μας ο οποίος ασκούσε το δημοκρατικό του δικαίωμα εκφράζοντας ελευθέρα τις θέσεις της Ε.Α.Υ.Β. , και απάντησε ότι : ''ναι είναι αναληθή'', ενώ στη συνέχεια σε αντίστοιχο ερώτημα απάντησε ότι : ''όχι δεν κάνουμε διάλογο εδώ.'' Μη αποδεχόμενοι λοιπόν να συμμετάσχουμε σε συσκέψεις κατά τις οποίες παρευρισκόμενος μας θεωρεί ως κομιστές ψευδών στοιχείων, συσκέψεις στις οποίες καταπατώνται θεμελιώδη δικαιώματα ομιλητών, μη ανεχόμενοι υποβολείς, αντιδημοκρατικές πρακτικές και σόου τηλεοπτικών παραθύρων, αποχωρίσαμε από την εν λόγω σύσκεψη αντιλαμβανόμενοι ότι αυτή σίγουρα δεν θα προσέφερε τίποτε ουσιαστικό στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την ασφάλεια των πολιτών του Δήμου Ορχομενού.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ζαχαρίας ΔΗΜΟΥ Παναγιώτης


via ORCHOMENOS-PRESS https://ift.tt/3dYbheA
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη