Αισιόδοξο μήνυμα Χατζηγεωργίου: Ο δείκτης Rt είναι πολύ κατώτερος από αυτό που φανταζόμασταν

Αισιόδοξο μήνυμα Χατζηγεωργίου: Ο δείκτης Rt είναι πολύ κατώτερος από αυτό που φανταζόμασταν

Την ικανοποιητική πορεία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα επισήμανε ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέσω της αναφοράς του στο δείκτη Rt. Ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στα διαγνωστικά τεστ από το δημόσιο.

«Επιδημιολογικά βρισκόμαστε πολύ καλά» σημείωσε ο Λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε: «Ο δείκτης Rt δεν έχει μεταβληθεί σχεδόν καθόλου και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αριθμό, ο οποίος είναι πολύ κατώτερος από αυτόν που φανταζόμασταν όλοι ότι θα μπορούσαμε να τον κρατήσουμε».

Έτσι ανέφερε ότι «αυτό μας δίνει το περιθώριο και το δικαίωμα να μπορούμε να προχωρήσουμε με λίγο πιο γρήγορα βήματα. Είχαμε πει τότε ότι το μέγιστο διάστημα από το ένα βήμα στο άλλο θα ήταν περίπου 15 μέρες αλλά και το ελάχιστο θα μπορούσε να ήταν μία εβδομάδα. Επομένως, η επιδημιολογική κατάσταση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε με έναν από τους σχεδιασμούς που είναι πιο γρήγορος.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηγεωργίου ρωτήθηκε αν ήρθε η ώρα να γίνονται διαγνωστικά τεστ τυχαία στον πληθυσμό της Ελλάδας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «επιδημιολογικά γίνονται μετρήσεις που συχνά επικαιροποιούνται. Αυτή τη στιγμή έχοντας κάνει ένα τόσο μεγάλο αριθμό τεστ στην Ελλάδα, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο για να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία.

Για να είχαμε 100% αξιόπιστα στοιχεία θα έπρεπε κάθε μέρα να κάνουμε τεστ σε όλο το πληθυσμό, κάτι που πρακτικά δε γίνεται. Επομένως, συνεχίζουμε με τα τεστ που γίνονται σε επιλεγμένα γκρουπ και αυτά που γίνονται σε τυχαία δείγματα».

Ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σχολίασε το εξής όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη πιθανή πρόβλεψη για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του διαγνωστικού τεστ για τον COVID-19: «Το δημόσιο έχει μεγάλη παραγωγική δυνατότητα όσον αφορά το τεστ. Εφόσον κάποιος πληρεί τα κριτήρια για να κάνει το τεστ το κάνει χωρίς κόστος. Έχουν γίνει πάρα πολλά χιλιάδες τεστ και όπου χρειάζεται γίνεται».

Διαβάστε όλα τα νέα για την υγεία στο news4health.gr


Ειδησεις https://ift.tt/36qbnZU


Νεότερη Παλαιότερη