Πρώτη εικόνα για ποιότητα αέρα και οσμών στο Βόλο στο τέλος Οκτωβρίου

Πρώτη εικόνα για ποιότητα αέρα και οσμών στο Βόλο στο τέλος Οκτωβρίου

Στο τέλος Οκτωβρίου θα έχει διαμορφωθεί εικόνα για την προέλευση της οσμής που ταλαιπωρεί το Πολεοδομικό συγκρότημα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 50 ανάλογες από τις τριακόσιες συνολικά, προϋπολογισμού 170.000,00 ευρώ.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος ολφακτομετρίας για την ανάλυση των οσμών, συνολικού προϋπολογισμού 75.000,00 ευρώ. Τέλος εντός των ημερών θα υπογραφεί νέα σύμβαση με τον Δημόκριτο, για μετρήσεις αέριων ρύπων την ώρα καύσης εναλλακτικού καυσίμου.

Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως και για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι τώρα στο θέμα αντιμετώπισης της αέριας ρύπανσης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προμηθεύεται έναν ακόμη σταθμό μέτρησης, ενώ θα γίνει προμήθεια δύο ακόμη νέων σταθμών μέτρησης, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης μέσω ΕΣΠΑ. Πέντε τελικά θα είναι στο σύνολό τους οι σταθμοί, εκ των οποίων οι δύο ήδη μετρούν και δεν σταμάτησαν ποτέ τις μετρήσεις. Επιπρόσθετα υπάρχει πιστοποιημένος σταθμός μέτρησης εγκατεστημένος από τον ΟΛΒ και ο οποίος κάνει αντίστοιχες μετρήσεις.

Παράλληλα υπάρχουν εγκατεστημένοι ήδη τρεις δειγματολήπτες αέρα, που λαμβάνουν δείγματα αιωρούμενων σωματιδίων. Αυτά τα δείγματα στέλνονται στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το οποίο έχει ξεκινήσει συνεργασία η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρόγραμμα ολφακτομετρίας

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος ολφακτομετρίας για την ανάλυση των οσμών, συνολικού προϋπολογισμού 75.000,00 ευρώ. Σκοπός είναι η μέτρηση και αξιολόγηση των επιπέδων οσμηρών VOCs στο Πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, όπου καταγράφονται συχνά επεισόδια οσμών.

Βιομηχανικές δραστηριότητες που πιθανόν να ευθύνονται

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων μετά από εκτεταμένη έρευνα και μελέτη του φαινομένου, μέσω περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, συχνών αυτοψιών σε εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στις Α και Β΄ ΒΙ.ΠΕ., μετρήσεων του σταθμού του ΕΔΠΑΡ (Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης) είναι σε θέση και υποδεικνύουν τις πρώτες βιομηχανικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής στις οποίες θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες αλλά και σε συνέχεια θα μπορούν να ταυτοποιούν βιομηχανίες και χώρους ανάλογα με τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληψιών. Ωστόσο απαιτούνται συνεχείς και σε βάθος χρόνου έλεγχοι και μετρήσεις για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

Επίσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας,

Α) Υπέγραψε σύμβαση, προϋπολογισμού 60.000,00 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών υλοποίησης δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων εδάφους και αποβλήτων (υγρών – στερεών) και νερών, για την παρακολούθηση οικοσυστημάτων και εδάφους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων,

Β) Χρηματοδότησε με ποσό 25.000,00€ την εκπόνηση, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Επιδημιολογικής Μελέτης Θνησιμότητας και Νοσηρότητας στο Νομό Μαγνησίας, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που οργανώθηκε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου,

Γ) Σύναψε σύμβαση με το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μετρήσεων το 2018 αερίων ρύπων (Διοξίνες/φουράνια, βαρέα μέταλλα) που εκπέμπονται από την καμινάδα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ και εντός των ημερών θα υπογραφεί νέα σύμβαση με τον Δημόκριτο, για μετρήσεις αέριων ρύπων την ώρα καύσης εναλλακτικού καυσίμου.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ανέφερε «Ότι έχουμε προαναγγείλει ότι θα κάνουμε για να έχουμε όσο πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ατμόσφαιρα της πόλης στην οποία όλοι μας ζούμε, το κάνουμε πράξη. Πλέον θα έχουμε πέντε σταθμούς μέτρησης στην πόλη μας και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την υπογραφή έναρξης του προγράμματος της ολφακτομετρίας. Με τη συμβολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, προσπαθούμε καθημερινά, με εξειδικευμένους φορείς της χώρας μας, να αποκτήσουμε τα εργαλεία εκείνα, που θα μας δώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο πολεοδομικό συγκρότημα. Είμαστε κάτοικοι αυτής της πόλης, ζούμε και αναπνέουμε εδώ και φυσικά δεν διαπραγματευόμαστε το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, που αποτελούν πρώτιστη αξία και προτεραιότητα για εμάς».

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2FodUKR
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη