ΕΛΜΕΚ: Τα σχολεία ανοίγουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον εύλογης ανασφάλειας

ΕΛΜΕΚ: Τα σχολεία ανοίγουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον εύλογης ανασφάλειας

Ορθολογική η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, επισημαίνουν οι καθηγητές του νομού Καρδίτσας, ωστόσο, καλούν, ακόμη και την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Παιδείας και την πολιτεία να φροντίσουν ώστε ανά τάξη να υπάρχουν 15 μαθητές και να προσληφθούν επιπλέον μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν εν μέσω πανδημίας στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αφοσιωμένοι στο λειτούργημά τους, αλλά σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον εύλογης ανασφάλειας.

Τα σχολεία ανοίγουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, μέσα σε μεστές αίθουσες 27 μαθητών το μάξιμουμ, συν ένας εκπαιδευτικός, 28 ατόμων μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, σχολιάζοντας ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά επισφαλές. Από την άλλη, το υπουργείο διατείνεται ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα στην επικράτεια είναι 17, νούμερο, όμως, που απηχεί μόνο την εκπαιδευτική εικόνα των παραμεθόριων περιοχών. Στην πόλη οι μαθητές ξεπερνούν τους 20 και προσεγγίζουν τους 27 ανά τάξη. «Μιλάμε για θαλάμους σωματιδίων και σταγονιδίων», είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚ, τονίζοντας ότι είναι σεβαστή η συμβουλευτική γνωμοδότηση των λοιμωξιολόγων, ωστόσο, την εικόνα της τάξης τη γνωρίζουν μόνο οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα κληθούν κάτω από συνθήκες στοιβάγματος να λειτουργήσουν, με το ατύχημα να καραδοκεί.

Πέραν του ζητήματος του αριθμού των μαθητών ανά τάξη ο κ. Καραγιάννης επισήμανε και άλλα που αφορούν την εκπαιδευτική λειτουργία:
-Οι καθημερινές μετακινήσεις των μαθητών με λεωφορεία, όπου, επίσης, θα σημειώνεται στοίβαξη μαθητών
-Οι μετακινήσεις των μαθητών στο ίδιο το σχολείο από αίθουσα σε αίθουσα για την παρακολούθηση ιδιαίτερων μαθητών, όπως τα εργαστήρια, τα μαθήματα πληροφορικής. Υπάρχει επισφάλεια διότι θα γίνεται κοινή χρήση υπολογιστών, εποπτικών μέσων, ακόμη και στον αύλειο χώρο θα γίνεται κοινή χρήση αθλητικού υλικού.

«Έστω και την ύστατη στιγμή καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη αποστασιοποίηση. Αυτό βέβαια προϋποθέτει εύρεση χώρων, που δεν έχει γίνει προς το παρόν, και άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού», τόνισε ο κ. Καραγιάννης, φέρνοντας ως παραδείγματα την Ιταλία όπου προσλήφθηκαν 50.000 επιπλέον εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των αναγκών, ενώ γίνεται διανομή 11 εκατομμυρίων μασκών ημερησίως, αλλά και τη Φινλανδία, όπου αποφασίστηκε οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν μόνο σε ένα σχολείο. Στην Ελλάδα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα περιφέρονται σε 3 και 4 σχολεία.
Οι εκπαιδευτικοί επιπλέον ζητούν και διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Μακριά από εμάς η όποια πολιτική αντιπαράθεση, είμαστε δημόσιοι λειτουργοί της εκπαίδευσης, καταγράφουμε τα όποια προβλήματα, επισημαίνουμε τους δυνητικούς κινδύνους και περιμένουμε από το υπουργείο την ενδεικνυόμενη για την περίσταση ανταπόκριση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚ.

Η Διονυσία Ματιάτου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, συμπληρωματικά ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι η διαδικασία, η αλληλεπίδραση με τους μαθητές πρέπει να είναι «ζωντανή» και διαφωνούν με κάμερες στην τάξη. «Σωστά αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία γιατί θα πρέπει να έρθουμε σε επικοινωνία με τους μαθητές μας. Όμως θα πρέπει να τηρηθούν δυο μέτρα. Μάσκα και απόσταση ασφαλείας». Αν χρειαστεί να κλείσει κάποια τάξη λόγω κρούσματος, μια ασύγχρονη διδασκαλία θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/33k8w3L
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη