Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα 19/10 η εισαγγελική πρόταση για τις αναστολές

INTIME

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα 19/10, η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς αναμένεται το αργότερο έως την Τρίτη 20/10, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να έχει αποφασίσει ποιοι από τους 53 καταδικασθέντες σε πολυετείς καθείρξεις θα οδηγηθούν στη φυλακή για να εκτίσουν τις ποινές τους.

Αδαμαντία Οικονόμου: H πρότσαση για τα αιτήματα αναστολής 

Στις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, Αδαμαντίας Οικονόμου, αναφορικά με τα αιτήματα αναστολής εκτέλεσης των ποινών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, που έχουν υποβάλει οι καταδικασθέντες. Παρότι η πρόταση της εισαγγελέως δεν δεσμεύει το δικαστήριο να την υιοθετήσει, θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, όπου πλέον αναμένεται να ρίξουν και τα τελευταία τους όπλα στη «μάχη της αναστολής».

Ακολούθως, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να την πιο κρίσιμη απόφαση: Για ποιους θα δώσει την εντολή να συλληφθούν και να οδηγηθούν στα κελιά και για ποιους η έφεση θα έχει αναστέλλουσα δύναμη και θα μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι παρά την καταδίκη τους.

Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος καταδικάστηκε σε 13 έτη κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και η ασυλία του θα κριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, οι υπόλοιποι καταδικασθέντες έχουν ζητήσει αναστολή.

Πήγαν γονείς, φίλους μέχρι... παπά

Σημειώνεται ότι , οι καταδικασθέντες διατύπωσαν τα αιτήματά τους προς το δικαστήριο με κυρίαρχη αιτιολογία, ανάμεσα σε πολλές που επικαλέστηκε η υπεράσπιση, τον μεγάλο χρόνο που θα απαιτηθεί, ώστε να εισαχθεί ξανά η υπόθεση για τη δευτεροβάθμια κρίση της Δικαιοσύνης. Οι συνήγοροι υποστηρίζουν πως μέχρι τον προσδιορισμό της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι εντολείς τους ουσιαστικά θα έχουν εκτίσει τις ποινές τους (με τις ευνοϊκές διατάξεις του 1/3 έκτισης ή των 3/5 της ποινής κλπ) και επομένως η εκδίκαση της έφεση θα "είναι δώρον άδωρον".

Η εκτίμηση της υπεράσπισης για τον προσδιορισμό της έφεσης στηρίζεται στο γεγονός πως σε αντίστοιχες μεγάλες υποθέσεις η καθαρογραφή της απόφασης απαιτεί χρόνο. Είναι ενδεικτικό πως η απόφαση με το πλήρες σκεπτικό του δικαστηρίου για την πρωτοβάθμια δίκη της "17 Νοέμβρη" , που είχε διαρκέσει περίπου έξι μήνες, εκδόθηκε περίπου επτά μήνες μετά την ανακοίνωση της στο δικαστήριο, ενώ η απόφαση για την υπόθεση της Siemens που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2019 δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη.

Οι καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή επικαλέστηκαν όλους τους λόγους που προβλέπονται από τον νόμο (της ανεπανόρθωτης βλάβης που θα υποστούν οι ίδιοι και πρόσωπα που έχουν την φροντίδα τους, ιατρικούς λόγους και άλλους ουσιαστικούς λόγους) και πλέον είναι θέμα ωρών ή μίας ημέρας να αποφασίσει το δικαστήριο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τον καθέναν τους.

Πολλοί προεξοφλούν πως μετά τη δήλωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού ότι δεν επιθυμεί να αιτηθεί την μη έκτιση της ποινής του και ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, ο ευρωβουλευτής έθεσε εαυτόν ένα βήμα πιο κοντά στην φράση "διατάσσει έκτιση" του δικαστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι εξ αυτών έφεραν γονείς, φίλους, γείτονες, ακόμα και έναν ...παπά για να καταθέσουν υπέρ του να παραμείνουν ελεύθεροι, ενώ κάποιοι άλλοι μέσω των δικηγόρων τους είπαν πως δεν ξέρουν να κάνουν τίποτε άλλο, παρά να φτιάχνουν τυρόπιτες ή να πωλούν ζωοτροφές.

Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης προσήλθαν οι ίδιοι να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους, ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος άφησε τον συνήγορό του να επιχειρηματολογήσει και να πει ότι «κρίνεται επειδή σήκωνε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι».

Το «λύεται η συνεδρίαση» θα ακουστεί από την Μαρία Λεπενιώτη

Η απόφαση περί των αιτημάτων αναστολής θα αποτελέσει ουσιαστικά το επισφράγισμα της μακράς δικαστικής διερεύνησης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013. Το «λύεται η συνεδρίαση» θα ακουστεί από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, όταν ανακοινωθούν οι λεγόμενες «παρεμπίπτουσες αποφάσεις», που αφορούν ζητήματα όπως απόδοση κατασχεθέντων, αφαίρεση χρόνου κράτησης κ.α.



via Ειδησεις https://ift.tt/2T6tNsS

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη