Ξεκινούν οι αιτήσεις για μη επιστρεπτέα επιδότηση έως 50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις της Αττικής

photo: Eurokinissi

Ξεκινάει και στην Περιφέρεια Αττικής το πρόγραμμα για την μη επιστρεπτέα επιδότηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και θα χορηγηθούν μέσα στον Οκτώβριο 200 εκατ. ευρώ, με κύριο κριτήριο τις δαπάνες που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις για τη χρήση του 2019. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν στις 12 Οκτωβρίου στην πλατφόρμα ependyseis.gr

Η προαναγγελία της έναρξης του προγράμματος της μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης επιχειρήσεων, που ήδη έχει ξεκινήσει στην Κεντρική Μακεδονία και την Αχαΐα και ανακοινώθηκε μάλιστα και παράταση για τις αιτήσεις, έγινε από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, σε συνάντησή του με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, μετέφερε την αγωνία του εμπορικού κόσμου της Αθήνας και την πραγματικά δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Αθηναϊκό εμπόριο και ειδικότερα στην αγορά του κέντρου, ενώ ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ενεργοποιείται το μεγάλο επιδοματικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, που απευθύνεται στοχευμένα στις πραγματικά πληττόμενες επιχειρήσεις της Αττικής.

Πρόκειται γα ένα νέο μηχανισμό παροχής ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τον οποίο ενέκρινε πρόσφατα η Κομισιόν, καθώς διαπιστώνεται ότι οι άλλοι μηχανισμοί παροχής ρευστότητας με τραπεζικά δάνεια ή επιστρεπτέα προκαταβολή δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των «μικρών» της αγοράς.

Το νέο πρόγραμμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αχαΐας, ενώ με βάση την απόφαση της Κομισιόν δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί συνολικά σε 12 περιφέρειες της χώρας. Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί από το ΕΣΠΑ θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ. Μέσα στον Οκτώβριο εκτιμάται ότια θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις της Αττικής στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει ότι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τις δαπάνες που είχαν δηλώσει το 2019 στο Ε3. Ειδικότερα,

Δικαιούχοι είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, δικαιούχοι είναι μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η μη επιστρεπτέα επιδότηση θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ.

Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες), διάφορα λειτουργικά έξοδα.

Πρόκειται για το άθροισμα των δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους στους κωδικούς 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%.



via Ειδησεις https://ift.tt/3loYNjN

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη