Χ.Χαραλαμπίδης: Ο καρκίνος δεν είναι ανίατη νόσος

Χ.Χαραλαμπίδης: Ο καρκίνος δεν είναι ανίατη νόσος

Ο καρκίνος πλέον στην εποχή μας είναι μια νόσος που δεν είναι ανίατη, δηλώνει ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Παθολογοανατόμος και προσθέτει ότι το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί δραματικά. Το 90% των περιστατικών καρκίνου του μαστού θεραπεύεται πλήρως. Μιλάμε για μια επιβίωση πάνω από 20 έτη που θεωρείται ίαση. Υπάρχουν και τόσα φάρμακα στην φαρέτρα μας που τον κάνουν μια μορφή κακοήθους νόσου μη επιθετική και προπαντός μη επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, δηλώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Όπως εξηγεί ο κος Χαραλαμπίδης το σημαντικότερο είναι η ψηλάφηση του μαστού από τις ίδιες της γυναίκες.

Όπως εξηγεί ο κος Χαραλαμπίδης το σημαντικότερο είναι η ψηλάφηση του μαστού από τις ίδιες της γυναίκες. Κάθε φορά που μπαίνουν να κάνουν μπάνιο να ψηλαφίζουν τους μαστούς τους. Κανένας δεν ξέρει το σώμα μας καλύτερα από ό,τι το γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι, τονίζει ο κος Χαραλαμπίδης και προσθέτει πως μετά τα σαράντα θα πρέπει να κάνουν μια μαστογραφία αναφοράς και μετά τα 45 έτη κάθε δύο χρόνια μια μαστογραφία. Εάν υπάρχει ιστορικό κληρονομικό στην οικογένεια ο έλεγχος να γίνεται κάθε χρόνο.

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα, σύμφωνα με τον κο Χαραλαμπίδη, πέρα από την αυτοεξέταση και την μαστογραφία, είναι να μειώσει το άγχος, «το stress πλέον θεωρείται ένας καρκινογόνος παράγοντας αρκετά σημαντικός» σημειώνει και προσθέτει  ότι όπως επίσης και το περιβάλλον, η επίδραση της ακτινοβολίας και η διατροφή.»

Όπως τονίζει ο κος Χαραλαμπίδης, η Ροδόπη ευτυχώς κυμαίνεται στο πλαίσιο του μέσου όρου των περιστατικών ανά την Ελλάδα. Είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα, τόσο σε σχέση με τον Νομό του Έβρου, όσο και με τον Νομό της Δράμας. Ο Νομός της Δράμας εμφανίζει πάρα πολύ αυξημένα περιστατικά καρκίνου.

Τέλος, επισημαίνει εκείνο που δεν θα πρέπει όλοι να ξεχνάμε, δηλαδή το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Από τον Ιπποκράτη ακόμη ίσχυε και ισχύει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία, αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.

Ρεπορτάζ : Μαρία Νικολάου

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/3jy05Zh
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.