Το όριο για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης μπορεί να είναι πολύ μικρότερο

Το όριο για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης μπορεί να είναι πολύ μικρότερο

Μία μελέτη συμπεραίνει ότι η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί πιο γρήγορα αν υπολογιστεί ο πραγματικός τρόπος συμπεριφοράς όλων των ανθρώπων. 

Τα βασικά μοντέλα για την COVID-19 δείχνουν ότι η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν το 60% των ανθρώπων έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχουν αναπτύξει αντισώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε έναν πληθυσμό όπου ο καθένας είναι ευαίσθητος στον κορονοϊό, ένα μολυσμένο άτομο εκτιμάται ότι μολύνει κατά μέσο όρο επιπλέον 2,5 άτομα. Ωστόσο, αν το 60% αυτών των θεωρητικών 2,5 ανθρώπων έχουν ανοσία, τότε μόνο μία νέα λοίμωξη μπορεί να λάβει χώρα, και η επιδημία δεν μπορεί να αυξηθεί.

Αυτό βασίζεται σε ένα πολύ απλό μοντέλο, όμως. Υποθέτει ότι ο καθένας στον πληθυσμό αναμιγνύεται στον ίδιο βαθμό και τυχαία. Δεν είναι ρεαλιστικό. Στην έρευνά που εκπόνησε ο καθηγητης στο Πανεπιστημιο της Στοκχολμης, Πίτερ Τράπμαν, προσπαθήσε να αντικατοπτρίσει ορισμένες παραμέτρους από τις ποικιλομορφία της συμπεριφοράς που βρέθηκαν σε ανθρώπινους πληθυσμούς για να δείξει τι επίδραση θα μπορούσαν να έχουν στην επίτευξη της ανοσίας αγέλης.

Εξετάσε δύο παράγοντες που επηρεάζουν το βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι αναμειγνύονται μεταξύ τους. Το πρώτο ήταν η κοινωνικότητα.

Εκείνοι που είναι πιο κοινωνικά ενεργοί είναι πιο πιθανό να μολυνθούν στα πρώτα στάδια μιας επιδημίας. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, φυσικά επίκτητη ανοσία τείνει να συγκεντρώνεται σε εκείνους που κάνουν πολλές κοινωνικές συνδέσεις, ενώ η ευαισθησία στην ασθένεια - και η ικανότητα της εξάπλωσής της - τείνει να υπερεκπροσωπειται μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν λιγότερες συνδέσεις.

Σε ποιο ποσοστό θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης με τα νέα δεδομένα



via Ειδησεις https://ift.tt/34pbK6q

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη