Με την ανακοίνωση του Νόμπελ Ιατρικής ξεκινά σήμερα η εβδομάδα των Νόμπελ

Με την ανακοίνωση του Νόμπελ Ιατρικής ξεκινά σήμερα η εβδομάδα των Νόμπελ

Η εβδομάδα των Νόμπελ ξεκινάει σήμερα με την απονομή του βραβείου Ιατρικής/Φυσιολογίας.

Πρόκειται για το 111ο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας, που απονέμεται από το 1901. Μόνο εννέα χρονιές δεν απονεμήθηκε το Νόμπελ, κυρίως λόγω του πρώτου και του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Τα Νόμπελ Ιατρικής / Φυσιολογίας στην Ιστορία

Συνολικά, έχουν τιμηθεί 219 επιστήμονες, εκ των οποίων ο νεότερος ήταν 32 ετών (το 1923) και ο γηραιότερος 87 ετών (το 1966).

Ο νεότερος κάτοχος Νόμπελ ιατρικής είναι ο Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε ινσουλίνη. Ήταν μόλις 32 ετών όταν του απονεμήθηκε το βραβείο. @Nobel Foundation Archive

Τα 39 έχουν απονεμηθεί σε έναν επιστήμονα, τα 33 σε δύο μαζί, ενώ τα 38 σε τρεις.

Μόνο 12 γυναίκες έχουν βραβευθεί με Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας και από αυτές μόνο μία ήταν αυτή που δεν το μοιράστηκε με άλλους συναδέλφους της.

Η γερμανίδα δρ. Christiane Nusslein-Volhard, βραβευμένη με Νόμπελ Ιατρικής το 1995, το οποίο μοιράστηκε με δύο Αμερικανούς επιστήμονες, τους Eric F. Wieschaus και Edward Lewis. Οι τρεις τους τιμήθηκαν για την ανακάλυψή τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια ελέγχουν την ανθρώπινη ανάπτυξη στη μήτρα. Η ανακάλυψή τους, που επιτεύχθηκε με έρευνα δεκαετιών και κορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, βοήθησε τους επιστήμονες να αρχίσουν να κατανοούν τα προβλήματα στην αρχή της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των αποβολών. (Φωτογραφία AP / Mark Lennihan)

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες διακρίνονται περισσότερο στους τομείς Φυσιολογίας/Ιατρικής, καθώς στη Χημεία έχουν λάβει μόνο τέσσερα Νόμπελ και στη Φυσική δύο.

Η μόνη γυναίκα που βραβεύθηκε με Νόμπελ Ιατρικής χωρίς να το μοιραστεί με συνάδελφό της, είναι η Δρ. Barbara McClintock, που εργαζόταν στο εργαστήριο Cold Springs Harbour στο Long Island της Νέας Υόρκης από το 1941, με ηγετικό ρόλο στην έρευνα γενετικής. Η αναγνώριση για τα χρόνια της προσφοράς της στην επιστήμη ήρθε με το Νόμπελ Ιατρικής του 1983, όταν ήταν πια 81 ετών. (AP Photo)

Τα βραβεία Νόμπελ Ιατρικής δεν κοιτούν σύνορα, και συχνά βραβεύονται την ίδια χρονιά  επιστήμονες από διαφορετικές χώρες, όπως το 2015, που το βραβείο μοιράστηκαν επιστήμονες από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Η Tu Youyou, φαρμακολόγος της Ακαδημίας Κινέζικων Ιατρικών Επιστημών στο Πεκίνο, ήταν μία από τους τρεις επιστήμονες από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, που κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2015, για την ανακάλυψη φαρμάκων κατά της ελονοσίας και άλλων παρασιτικών ασθενειών που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Στην Tu απονεμήθηκε το βραβείο για την ανακάλυψη της αρτεμισινίνης, ενός φαρμάκου που βοήθησε σημαντικά στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας των ασθενών με ελονοσία. (Xinhua μέσω AP)

Κανένας έως σήμερα δεν έχει τιμηθεί με το συγκεκριμένο Νόμπελ πάνω από μία φορά, ενώ δύο φορές το έχουν μοιραστεί παντρεμένα ζευγάρια επιστημόνων (το 1947 και το 2014).

Το ζευγάρι των Νορβηγών επιστημόνων May-Britt Moser και Edvard Moser τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2014 «για τις ανακαλύψεις των κυττάρων που αποτελούν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο». (AP Photo / Drago Prvulovic / TT, File)
Οι βιοχημικοί Δρ Carl Ferdinand Cori και Δρ Gerty Theresa Cori, ήταν το πρώτο ζευγάρι στο οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, για την έρευνά τους στην απομόνωση του ενζύμου που ξεκινά τη διαδικασία μετατροπής του ζωικού αμύλου σε ζάχαρη μέσα στο σώμα. (AP Photo)

Μία και μοναδική φορά ένας Νομπελίστας Ιατρικής, το 1939, υποχρεώθηκε από τον Χίτλερ να αρνηθεί το βραβείο.

Ο Γερμανός ιατρικός ερευνητής Δρ Gerhard Domagk, παραλαμβάνει το βραβείο Νόμπελ από τα χέρια του Βασιλιά Carl Gustaf της Σουηδίας στην Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης, στις 10 Δεκεμβρίου 1947. Η βράβευσή του ανακοινώθηκε το 1939, αλλά ο Χίλτερ αρνήθηκε στον Domagk το δικαίωμα παραλαβής του. (AP photo)

Η πιο διάσημη περίπτωση επιφανούς επιστήμονα που δεν πήρε το Νόμπελ Ιατρικής, παρότι προτάθηκε για αυτό 32 φορές (!), είναι του Αυστριακού «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ.

Τελικά η επιτροπή απονομής των Νόμπελ αποφάσισε ότι πλέον δεν θα εξέταζε άλλη υποψηφιότητα του Φρόιντ, με το σκεπτικό ότι το έργο του δεν είχε αποδεδειγμένη επιστημονική αξία. Αφού έκλεισε το παράθυρο για την βράβευσή του με Νόμπελ Ιατρικής, το 1936 ο Φρόιντ προτάθηκε από τον Ρομέν Ρολάν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, λόγω της συγγραφικής του δεινότητας, αλλά και πάλι εις μάτην.

AP Photo/Patty Nieberg

Οι υποψηφιότητες για τα Νόμπελ κρατιούνται μυστικές για 50 χρόνια. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

Πηγή: Nobelprize.org, Associated Press, ΑΠΕ/ΜΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/30wCf92
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη