Περιφερειακός Συμπαραστάτης: Ένας διαμεσολαβητής στην υπηρεσία των πολιτών

Περιφερειακός Συμπαραστάτης: Ένας διαμεσολαβητής στην υπηρεσία των πολιτών

Για τον θεσμό του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, που νομοθετήθηκε και καθιερώθηκε στην ΠΑΜΘ με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποκλειστικά προς το συμφέρον των Πολιτών συζητήσαμε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» με τον Κομοτηναίο δικηγόρο, που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το ρόλο. «Αποσκοπεί να επιλύσει τις διαφορές που ανακύπτουν καθημερινά μεταξύ πολιτών και υπηρεσιών της Περιφέρειας.» μας είπε ο κος Αργύριος Α. Χουρμουζέλης ανοίγοντας έναν διαφορετικό δρόμο «διαμεσολάβησης» και επίλυσης των διαφορών.

Ο κος Αργύριος Α. Χουρμουζέλης, Περιφερειακός Συμπαραστάτης αν.Μ.Θ.

«Είναι πάρα πολλοί αυτοί που έρχονται και έχουν διαφορές. Διαφορές που δεν είναι με υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά με τη ΔΕΗ, την COSMOTE, το δήμο για τις οποίες εγώ και ο κάθε Περιφερειακός Συμπαραστάτης δεν έχουμε αρμοδιότητα. Όπως δεν έχουμε με τις υπηρεσίες της ΔΟΥ, με τις υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης, το Στρατό, τα Σώματα Ασφαλείας. Όταν κάποιος πολίτης υποβάλει ένα νόμιμο αίτημα σε κάποια υπηρεσία της Περιφέρειας και θεωρεί ότι δεν ικανοποιείται το αίτημα του και εσφαλμένα δεν ικανοποιείται ή όταν δεν γνωρίζει γιατί δεν ικανοποιείται, τότε ναι κάνει μια καταγγελία στον Περιφερειακό Συμπαραστάτη.» εξήγησε ο κος Χουρμουζέλης και περιέγραψε συνοπτικά την διαδικασία που ακολουθεί: «Ο Συμπαραστάτης παίρνει την επώνυμη καταγγελία, έρχεται σε άμεση επαφή με την υπηρεσία και ζητά τις απόψεις της επί του θέματος, δηλαδή ποια είναι η αιτιολογία της μη ικανοποίησης του αιτήματος. Στη συνέχεια μελετά τα στοιχεία της υπηρεσίας και αν διαπιστώσει ότι εσφαλμένα δεν ικανοποιεί το αίτημα του πολίτη στέλνει την άποψή του, ποιες είναι οι διατάξεις που υποχρεώνουν την υπηρεσία να ικανοποιήσει το αίτημα και αυτή την άποψη την κοινοποιεί και στον πολίτη.»
Όπως τονίζει ο κος Χουρμουζέλης «δυστυχώς» οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμπαραστάτη δεν είναι εκτελεστές. Το γεγονός όμως ότι επιφέρει μια κρίση είναι κάτι θετικό, όπως λέει, για τον πολίτη. «Ενδέχεται βέβαια το αίτημα του πολίτη να μην είναι νόμιμο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να θεωρεί πως είναι νόμιμο. Τότε, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης εξηγεί και πείθει τον πολίτη για τη μη νομιμότητα του αιτήματος ή το γιατί δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από αυτή την υπηρεσία.»

Όπως εξηγεί ο κος  Χουρμουζέλης είναι «Ένας διαμεσολαβητής, ένας θεσμός παραπλήσιος με τον Συνήγορο του Πολίτη, έχει μικρότερες αρμοδιότητες και είναι περιορισμένος στα όρια της κάθε Περιφέρειας. Η προσπάθεια του είναι να επιλυθεί η διαφορά ή να βρεθεί ένας τρόπος επίλυσης ή να κριθεί αν ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να επιλυθεί ή όχι.»
Όσον αφορά στην κουλτούρα της συνεννόησης; Αυτή φαίνεται πως χαρακτηρίζει τους κατοίκους της περιοχής, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο έμπειρος δικηγόρος. «Βεβαίως και υπάρχει η κουλτούρα της συνεννόησης και του συμβιβασμού. Δεν αποκλείεται να έχει δίκαιο η υπηρεσία, όπως δεν αποκλείεται να έχει δίκαιο και ο πολίτης. Γι αυτό το λόγο εάν κάποιος έχει μια  διαφορά με την υπηρεσία της Περιφέρειας, ας αποτανθεί στον Περιφερειακό Συμπαραστάτη πριν αρχίσει να πηγαίνει σε δικαστήρια, να κάνει προσφυγές, να κάνει διαδικασίες οι οποίες και χρονοβόρες είναι και ψυχοφθόρες και με οικονομικά βάρη αντιμετωπίζονται.» τονίζει υπενθυμίζοντας ότι η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ τριάντα μέρες. «Δεν χάνει τίποτα ο πολίτης αν περιμένει ένα μήνα για να δει αν θα λυθεί η διαφορά του ή αν θα του υποδεχθεί ο σωστός τρόπος.»
Info
Για να επιληφθεί ο Συμπαραστάτης θα πρέπει ο πολίτης  να αποστείλει την καταγγελία του, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: symparastatis@pamth.gov.gr, είτε γραπτά, στην ταχυδρομική διεύθυνση: Περιφερειακό Συμπαραστάτη της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, Δημοκρατίας 1, Διοικητήριο, Κομοτηνή 69133, σημειώνοντας το τηλέφωνό του, για συντομότερη επικοινωνία του Συμπαραστάτη μαζί του, είτε τέλος τηλεφωνικά, στα τηλ.: 2531354221 και κιν.:6976338731.

Φώτο: Αργύρης Χουρμουζέλης, περιφερειακός συμπαραστάτης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/30J6eKR
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη