«Μεγάλες Νίκες». Τα όπλα των Ελλήνων στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα – Εντυπωσιακό βίντεο από την προετοιμασία της έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Ο «Χάλκινος οπλίτης». Το κράνος του Μιλτιάδη, χάλκινος θώρακας, δύο περικνημίδες και μία χάλκινη ασπίδα

Μια μικρή πρόγευση για μια μεγάλη έκθεση!  Ο «Χάλκινος οπλίτης»  είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό έκθεμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που γιορτάζοντας την επέτειο των 2500 χρόνων από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα, τους  δύο εμβληματικούς τόπους – ορόσημα στον αγώνα εναντίον των Περσών παρουσιάζει σε λίγες ημέρες την έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας».

Είναι το κράνος του Μιλτιάδη, πρωτεργάτη της μάχης στο Μαραθώνα (από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας), ο χάλκινος θώρακας, δύο περικνημίδες και μία χάλκινη ασπίδα που συνθέτουν τον οπλισμό ενός έλληνα οπλίτη της εποχής. Μαζί τους και ένα ανατολικής προέλευσης κράνος, ασσυριακό λάφυρο, που βρέθηκε σε πεδίο μάχης.

Όπως λέει η διευθύντρια του ΕΑΜ κυρία Μαρία Λαγογιάννη «Ξεκινώντας από τον Μαραθώνα και καταλήγοντας στις Πλαταιές, ο μεγαλειώδης αγώνας των Ελλήνων ενάντια στην πανίσχυρη ανατολική αυτοκρατορία, ανέδειξε ένα  θαυμαστό σύστημα ανθρώπινων αξιών και δημιούργησε μια ιδεολογική και πολιτισμική παράδοση που διατήρησε παραδειγματική θέση και ουσιώδη σημασία στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού».

Όψεις αυτής της παράδοσης παρουσιάζει η νέα επετειακή έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προβάλλοντας σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα που σώζουν πολύτιμες μνήμες και  ιστορικές μαρτυρίες.

Ιδιαίτερα εμβληματική για την ιστορική επέτειο είναι η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αι. π.Χ., που ήρθε  από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας (Parco Archeologico di Ostia Antica).


Η προετοιμασία της έκθεσης

Μοναδικά τεκμήρια της μάχης των Θερμοπυλών εξάλλου οι αιχμές από ακόντια και δόρατα, όλα εχθρικά, που είχε βρει ο Σπυρίδων Μαρινάτος το 1939, καθώς αποτελούν σήμερα τα μόνα σχεδόν, αυθεντικά τεκμήρια εκείνης της ιστορικής σύγκρουσης μεταξύ δύο κόσμων: Της δεσποτικής, απολυταρχικής Ανατολής και από την άλλη των ελεύθερων πόλεων  – κρατών της Ελλάδας. Επίσης εκτίθενται η ενεπίγραφή στήλη του 490 π.Χ. με τα ονόματα των 190 θανόντων στη μάχη του Μαραθώνα, που είχε βρεθεί στην έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Αρκαδία αλλά και  μία στήλη του 3ου π.Χ. αιώνα από τις Πλαταιές με ψήφισμα του Κοινού των Ελλήνων που αναφέρεται στην διοργάνωση των «Ελευθερίων Αγώνων» εις ανάμνηση του όρκου ομοφροσύνης, που είχαν δώσει οι Έλληνες πριν από την μάχη των Πλαταιών, λέγοντας ότι ποτέ δεν θα βάλουν τη ζωή τους πάνω από την ελευθερία. Και επίσης μία οινοχόη με ναυτική παράσταση και Νίκη.


Η προετοιμασία της έκθεσης

Από τον αποθέτη εξάλλου της Ακρόπολης (εκεί δηλαδή, όπου οι Αθηναίοι έθαψαν τα κατεστραμμένα από τους Πέρσες αγάλματα αλλά και αρχιτεκτονικά μέλη των ιερών) προέρχονται ορισμένες  Κόρες σπασμένες και καμένες από τη φωτιά, όπως επίσης και αγγεία με τα ίδια σημάδια καταστροφής. Τέλος  από το Μουσείο Κοτσανά το ομοίωμα μιας αθηναϊκούς τριήρους.


Η προετοιμασία της έκθεσης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το βίντεο από την προετοιμασία της έκθεσης για την παρακολούθηση όλου του έργου που μεσολαβεί ώσπου τα αρχαία αντικείμενα να παρουσιαστούν για τους επισκέπτες.


Η προετοιμασία της έκθεσης


Η προετοιμασία της έκθεσης

www.mononews.gr
Νεότερη Παλαιότερη