Κομισιόν: Παράνομες ενέργειες-συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Κομισιόν: Παράνομες ενέργειες-συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την δημοκρατία, «παράνομες πράξεις και προκλητικές δηλώσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και «ενεργή ενθάρρυνση» μεταναστών και προσφύγων να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας τον περασμένο Μάρτιο, προσάπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 'Αγκυρα, η οποία απομακρύνεται ολοταχώς από την ευρωπαϊκή της προοπτική σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Προόδου της Κομισιόν.

Όπως προανήγγειλε η γερμανική εφημερίδα Die Welt, εν αναμονή της παρουσίασης της 'Εκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα βασικά σημεία είναι:

  • Η Τουρκία δεν έχει σημειώσει «καμία πρόοδο» στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στα θέματα κράτους δικαίου
  • συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • διαπιστώνεται σοβαρή οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης»
  •  τον Μάρτιο του 2020 «ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να πάρουν τον δρόμο για την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».
  •  ενισχύονται οι επιφυλάξεις για την λειτουργικότητα της οικονομίας της

«Οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χειροτερεύουν όλο και περισσότερο. Επιπλέον, η τουρκική εξωτερική πολιτική συγκρούεται όλο και περισσότερο με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)».

Στην ανακάλυψη και επαναπροώθηση ξένων τρομοκρατών-μαχητών η Τουρκία συνεργάστηκε με την ΕΕ, αναφέρει η έκθεση των Βρυξελλών, η οποία κάνει λόγο και για «ορισμένα βήματα προόδου» στην μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου. «Το 2019 η Τουρκία κατέβαλε προσπάθειες να εφαρμόσει το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου», διαπιστώνει η Επιτροπή και επαινεί τις «εξαιρετικές προσπάθειες» της Τουρκίας στην περίθαλψη σχεδόν 4 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία (3,6 εκατ.) και άλλες χώρες.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/3d32R6s
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.