Άγκυρα και Αθήνα επισκέπτεται ο Γιένς Στόλτενμπεργκ για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Άγκυρα και Αθήνα επισκέπτεται ο Γιένς Στόλτενμπεργκ για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στις δύο χώρες, παρουσιάζει επιπλέον ενδιαφέρον, διότι ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα έχει βρεθεί μία ημέρα νωρίτερα, σήμερα Δευτέρα, στην Τουρκία, προκειμένου να  συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ως γνωστό  το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη  σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και  προβλέπει τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε θάλασσα και αέρα.

Χθες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι  «οποιοσδήποτε μηχανισμός εκτόνωσης είναι πάντα ευπρόσδεκτος. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι στη σχετική ανακοίνωση υπήρξε ρητή αναφορά και δέσμευση από πλευράς Τουρκίας που αφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Άρα νομίζω ότι οποιοσδήποτε τέτοιος προσθετικός μηχανισμός μπορεί να είναι υπό προϋποθέσεις χρήσιμος».

Στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον, στη μετά Συνόδου Κορυφής εποχή, για τα αποτελέσματα της οποίας η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Προς το παρόν, η ημερομηνία ανοίγματος της αυλαίας των διερευνητικών δεν έχει ακόμα οριστεί, ενώ είναι χαρακτηριστικό σε σχέση με τις όποιες επιδιώξεις της Τουρκίας, ότι η σύνοδος κορυφής που χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών, επανέλαβε ότι αφορούν μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ο Γιένς Στόλτενμπεργκ θα γίνει δεκτός την Τρίτη από τον κ. Μητσοτάκη και θα έχει επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σχετική είδηση: Κυπριακή ΑΟΖ: Παραμένει το Barbaros αποχωρεί το Yavuz (video)

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/3iytrFw
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη