Η κλεψύδρα αδειάζει, η μάσκα και έξω έρχεται

Photo: eurokinissi

Ένα μέτρο που στην ουσία «ακούγεται» εδώ και περίπου δύο μήνες φαίνεται πως θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες. Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού φαίνεται πως παγιώνονται πάνω από τα 400 την ημέρα.

Ήδη οι ειδικοί είναι προβληματισμένοι για το επόμενο διάστημα καθώς το κοκτέιλ κορονοϊού και εποχικής γρίπης θα φέρει έκρηξη της πανδημίας στην χώρα μας αφενός, και αφετέρου των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεχόμενο lockdown δεν υπάρχει αλλά η κυβέρνηση με την καθολική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική φαίνεται πως θα παίξει τα ρέστα της για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Προλειαίνει το έδαφος ο Βασίλης Κικίλιας

Ήδη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλας με χτεσινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1, προλείανε το έδαφος για την εφαρμογή του μέτρου λέγοντας «Η πρόταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού βρίσκεται εδώ και μέρες στο τραπέζι»

«Τα μέτρα βλέπω να αποδίδουν στην Αττική, αλλά την ίδια στιγμή βλέπω αύξηση κρουσμάτων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και αυτό με ανησυχεί» δήλωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, επισήμανε πως «είναι ξένο από εμένα να κουνάω το δάχτυλο στους πολίτες», αλλά εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε μπορεί να εφαρμοστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο μπορεί να αποφευχθεί σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, μόνο «αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουμε λάβει, είναι εμφανές ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερη πορεία από πολλές άλλες πόλεις».

Επιπλέον, στη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης μίλησε για την περίπτωση ενός τοπικού lockdown στην Αττική. το οποίο χαρακτήρισε μια ύστατη λύση. «Συμπάσχω με εκείνους που αγωνίζονται για ένα μεροκάματο, είναι δύσκολο», είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει ένα οριζόντιο lockdown απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα.

Υπέρ του μέτρου πολλοί λοιμωξιολόγοι

Εδώ και καιρό πολλοί λοιμωξιολόγοι έχουν ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου επιτακτικά αλλά αυτή «σκοντάφτει» στην αχανή Αθήνα. Όπως τονίζουν στελέχη της κυβέρνηση το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε μία πόλη της επαρχίας αλλά εδώ στην Αττική όπως μας λένε «ζουν 5 εκατ. κόσμος».

Στην κυβέρνηση φαίνεται πως κάπτονται οι όποιες αντιρρήσεις καθώς οι επιστήμονες ο ένας μετά τον άλλο εμφανίζονται σίγουροι ότι η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματικό μέτρο.

Έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού απηύθυνε για μια ακόμη φορά ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμώνων.

Τόνισε ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους και πως πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Το ίδιο και ο κ. Γώγος ο οποίος τόνισε πως το μέτρο πρακτικά ήδη ισχύει, καθώς η οδηγία είναι μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

«Το θέμα είναι αν εφαρμόζεται», πρόσθεσε ο καθηγητής και απηύθυνε εκ νέου σύσταση προς όλους να φοράνε τη μάσκα παντού όπου μπορούν.



via Ειδησεις https://ift.tt/3ddNGaH

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη