Δίκη Χρυσής Αυγής: Ωρα αποφάσεων για τις ποινές, κλειδί τα ελαφρυντικά

Photo: eurokinissi

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 11 το πρωί της Παρασκευής 9/10, ώστε να ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες συνηγόρων υπεράσπισης των πολιτικών προσώπων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Έφτασε η ώρα στη δίκη της Χρύσης Αυγής που θα ανακοινωθεί η απόφαση επί των ελαφρυντικών. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις πονές, ενώ θα προηγηθεί η πρόταση της Εισαγγελέως.

Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση για ποινές και για το ποιός θα οδηγηθεί στη φυλακή, θα εκδοθεί, κατά πάσα πιθανότατα, τη Δευτέρα.

Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μικρότερες ποινές για τους πελάτες τους, επικαλέστηκαν εκτός του σύννομου βίου και άλλα επιχειρήματα, έωλα έως και εκτός πραγματικότητας.

Τα ελαφρυντικά και οι ποινές

Η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο ποινής και άρα μπορεί να απομακρύνει από το ενδεχόμενο της φυλάκισης. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, θα πρέπει η απόφαση να εκτελεστεί και οι κατηγορούμενοι να είναι παρόντες και να συλληφθούν, ακόμη και αν λίγα λεπτά αργότερα το δικαστήριο αναστείλει την εκτέλεση της ποινής. Πολλοί είναι οι δικηγόροι που έχουν ζητήσει από τους κατηγορούμενους εντολείς τους να είναι παρόντες σήμερα Παρασκευή 9/10  στο δικαστήριο.

Οι ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι είναι τα ισόβια για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά και έως 15 χρόνια οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια.

Τι πρότεινε η εισαγγελέας

Την Πέμπτη 8/10 η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα αλλά και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελέας μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, πρότεινε αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου -όπως οριζόταν με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019- για τους κατηγορούμενους:

  • που έχουν ενοχή για πλημμελήματα
  • που έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα.

Αρχικώς, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου -κατά τον νέο ΠΚ- μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Για τους υπολοίπους, η εισαγγελέας ζήτησε απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

Όπως υποστήριξε «θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά. Προτείνω την απόρριψη όλων των αιτημάτων».



via Ειδησεις https://ift.tt/34ENGMX

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη