Κομοτηνή: Μαθήματα σωστής οικολογικής συμπεριφοράς με πράξεις

Κομοτηνή: Μαθήματα  σωστής οικολογικής συμπεριφοράς με πράξεις

Το έψαξα πρόσφατα. Είχα στην ντουλάπα μου παλιά ρούχα που δεν φόραγα πια και βρήκα πληροφορίες, ότι δηλαδή έχουν τοποθετηθεί είκοσι κάδοι στην Κομοτηνή για ανακύκλωση ρούχων, βρήκα τα σημεία και ήρθα για να τα αφήσω. Έτσι απλά περιέγραψε την απόφασή του. Ο Βαγγέλης Αράπης ένα Σάββατο πρωί στάθηκε μπροστά από το Δοχείο Υποδοχής μεταχειρισμένων ρούχων που έχει τοποθετηθεί  έξω από το Δημαρχείο Κομοτηνής και έκανε το σωστό…

Είναι γεμάτος ο κάδος, ελπίζω αυτό να μην σημαίνει ότι δεν έχουν αδειάσει τα ρούχα. σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Παράλληλα, τόνισε: Αλλά όπως και να έχει είναι ωραία πράξη γιατί όλοι έχουμε ρούχα που δεν τα φοράμε και είναι καλό να τα δίνουμε για ανακύκλωση.

Όπως εξήγησε ο νεαρός οικολόγος τα είχε  μαζέψει πολύ καιρό πριν. Να φανταστείτε ότι τα είχα ξεχάσει έτσι μαζεμένα. Είχα διαπιστώσει ότι δεν τα φοράω πια και έψαξα να βρω τι μπορώ να κάνω. Είδα ότι έχουν τοποθετηθεί κάδοι και τα έφερα, εξήγησε.

«Αυτός ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει για πολλά ακόμη χρόνια την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα» είπε ο Βαγγέλης Αράπης

Νομίζω ότι δείχνει ότι νοιαζόμαστε λίγο περισσότερο απάντησε στο ερώτημα: «Τι πραγματικά σημαίνει μια τέτοιου είδους πράξη; για να προσθέσει λέγοντας: Επίσης, δείχνει πόσα πράγματα συγκεντρώνουμε τα οποία δεν τα χρησιμοποιούμε. Είναι καλό να το θυμόμαστε αυτό στις αγορές μας. Δεν είναι τίποτα να τα φέρεις με την σακούλα σου και να τα αφήσεις. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πάνε κάπου αλλού.

Όπως εξήγησε ο νεαρός οικολόγος έχουμε επίσης τη δυνατότητα να κάνουμε ανακύκλωση και με το χαρτί και με άλλα υλικά. Αλλά δεν κάνουμε καλή ανακύκλωση, όπως άλλες χώρες. Δεν κάνουμε σωστό διαχωρισμό, σε άλλες χώρες επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα. Εδώ έχουμε τον μπλε κάδο χωρίς να ξέρουν όλοι τι πραγματικά πρέπει να μπαίνει εκεί. Παρόλο που έχουμε δρόμο να διανύσουμε πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια. Ακούμε από πολλούς: Δεν ξέρουμε αν πηγαίνουν όντως για ανακύκλωση… εεε μπορούμε να το ψάξουμε τι συμβαίνει ακόμη κι αν δεν πιστεύει κάποιος, ας το βάλει στο μπλε κάδο και βλέπουμε.

Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμά του: Δεν ξέρω πως το 2020 ακόμη υπάρχουν άτομα που δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στο περιβάλλον, αφού φαίνεται ότι υπάρχουν ας ψάξουν λίγο τι συμβαίνει κι ας θυμηθούν ότι ζούμε σ' αυτόν τον ίδιο  πλανήτη, αλλά αυτός ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει για πολλά ακόμη χρόνια την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα με την οποία κινούμαστε σήμερα και καλό είναι με μικρές κινήσεις να μειώσουμε τα σκουπίδια και την μόλυνση. σημειώνει προτρέποντας

Ας δούμε για παράδειγμα πώς είναι οι παραλίες μας τώρα και ας τις διατηρήσουμε έτσι, ας μην χάσουμε τον αληθινό μας πλούτο.

Φώτο: Ο κος Βαγέλης Αράπης την ώρα της ανακύκλωσης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/33tltcB
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.