Στρατιωτική θητεία: Πόση η διάρκεια σήμερα, πόσο θα αυξηθεί

Eurokinissi

Πόση είναι η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας σήμερα και πόσο της μειωμένης θητείας. Προαναγγελία από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Όπως αναφέρει ο στρατός ξηράς, η στρατιωτική υποχρέωση (θητεία) διακρίνεται σε πλήρη και μειωμένη. Η διάρκεια της πλήρους θητείας είναι 24μηνη, ενώ της μειωμένης εννιάμηνη ή εξάμηνη. Ωστόσο δύναται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να αποφασίζει περαιτέρω μείωση της διάρκειας αυτών. Σήμερα, με την υπουργική απόφαση Φ. 421.4/204367/Σ.969/19-6-2009/ Απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ 1224/22-6-2009,τ.Β) η διάρκεια της πλήρους θητείας των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) και των οπλιτών είναι 14 μήνες και 9 μήνες αντίστοιχα, ενώ η διάρκεια της μειωμένης θητείας εννιάμηνης διάρκειας είναι οκτώ μήνες.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 3421/2005 (ΦΕΚ 302/13-12-2005 τ. Α' ), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 18 παρ. 2, 3 και 4 του ν.4609/19 (ΦΕΚ 67 Α ́/03-05-19), μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης θητείας, εφόσον επιθυμούν οι παρακάτω κατηγορίες οπλιτών:

α.  Εξάμηνης διάρκειας:

(1) Όλοι οι αδελφοί από τέσσερα (4) ή περισσότερα ζώντα αδέλφια
(2) Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει.
(3) Ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων.
(4) Όσοι έχουν σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.
(5) Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.3911
(6) Όσοι υπηρέτησαν ενόπλως με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους, πλην συμμαχικού ή μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
(7) Όσοι, μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας τους, αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση ή εγγράφονται σε μητρώα αρρένων ως αδήλωτοι, επειδή απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια λόγω γέννησής τους στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν.3284/2004 (ΦΕΚ Α ́ 217).
 
β.  Εννιάμηνης διάρκειας (σήμερα υπηρετούν 8 μήνες):

(1) Όλοι οι αδελφοί από τρία (3) ζώντα αδέλφια
(2) Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι ανίκανος για κάθε εργασία ή έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του ή διατελεί σε χηρεία.
(3) Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας.
(4) Ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου.

γ. Σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. 1 του Νόμου 3421/2005 (ΦΕΚ 302/13-12-2005 τ. Α' ), ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος ή αδελφός προσώπου που απεβίωσε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, με οποιαδήποτε ιδiότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα και εξαιτίας αυτής, καθώς και όλοι οι γιοι ή αδελφοί προσώπου που απεβίωσε ή τραυματίστηκε εξαιτίας τρομοκρατικής ενέργειας, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας τουλάχιστον τριών μηνών, εφόσον το επιθυμούν.

Οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου για αύξηση της στρατιωτικής θητείας

«Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δίκαια και την κυριαρχία της Ελλάδας» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και μίλησε για την επικείμενη αύξηση στη στρατιωτική θητεία.

Σε συνδιασμό με τις προσλήψεις των ΕΠΟΠ και την αύξηση των σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές, όπως είπε, θα ενισχύσουν σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού επεσήμανε ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής», πρόσθεσε:

«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».

Όπως εκτιμάται, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, θα συμπαρασύρει σε αύξηση σε διάρκεια και τις αντίστοιχες περιπτώσεις όσων είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας.

Διαβάστε επίσης:

Νέα πρόκληση από την Τουρκία - Με χάρτη «κόβει» στη μέση το Αιγαίο - Σκληρή απάντηση από το ΥΠΕΞ

Θερμό επεισόδιο φοβούνται στις Βρυξέλλες: Τα πρωτόκολλα του Βερολίνου, που παραβίασε ο Ερντογάν



via Ειδησεις https://ift.tt/3jaBgBF

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη