.: Digest for October 25, 2020

.

Dikaiologitika News - Έκτακτες ειδήσεις τώρα από την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο.

Table of Contents

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα για εκατομμύρια Έλληνες, τα νέα μέτρα, οι μάσκες και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε ισχύ είναι τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις 6 το πρωί. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους ενώ από τα ξημερώματα της Κυριακής επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης ) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται τα νέα μέτρα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ στο «πορτοκαλί» βρίσκεται η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα, η Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος,τα Τρίκαλα, ηΘεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίστηκε την Παρασκευή πως εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» επίπεδο.

test736

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική, και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Επιπρόσθετα σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Τι ισχύει για εργαζόμενους κατά τη νυχτερινή απαγόρευση

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και θα ισχύσουν από το Σάββατο, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν: οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Οι διευκρινίσεις Χαρδαλιά

maskes405

Χθες Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων σε περίπτωση μετακίνησής τους για το επόμενο πενθήμερο και ιδιαίτερα στις γύρω περιοχές όπως η Χαλκιδική. «Η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να σημαίνει μεταφορά του υπάρχοντος ιικού φορτίου σε όμορες περιοχές με συνεπακόλουθο την διακινδύνευση της δημόσιας υγείας για τις περιοχές αυτές», σημείωσε.

Απηύθυνε ακόμη ισχυρή σύσταση σε όλους όσους μετακινούνται από τους νομούς τους σε όμορους νομούς για λόγους διασκέδασης, καθώς, όπως επισήμανε, «η μη τήρηση των μέτρων θα επιβαρύνει επιδημιολογικά και τις περιοχές κατεύθυνσης και υποδοχής τους, γεγονός που συνεπακόλουθα θα αποτυπωθεί και θα έχει συνέπειες στο χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλεια».

Αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την νόσο Covid-19 από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης τις αλλαγές στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την λοίμωξη Covid-19 που θα ισχύσουν από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες 'Αρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) από το επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) που βρίσκονταν, δηλαδή οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες. Ο κ. Χαρδαλιάς ωστόσο διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο την νήσο Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες. 'Αρα η Σκιάθος περνά στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ενώ η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Παράλληλα, η επιτροπή των επιδημιολόγων αποφάσισε ότι από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού μειώνεται στις ακόλουθες περιοχές: Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου που ήταν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), (στο πορτοκαλί δηλαδή), μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο. Όσον αφορά τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά. Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) από το επίπεδο 2 που βρίσκονταν ( Επιτήρησης), στο πράσινο από το κίτρινο, κατεβαίνουν και περνούν οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου. Επίσης στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 3 που βρίσκονταν, δηλαδή γίνονται πράσινες από πορτοκαλί, περνούν από την Δευτέρα οι Π.Ε Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

korona000

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου αξιολογήθηκε η επιδημιολογική εικόνα όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και επικαιροποιήθηκε το επίπεδο συναγερμού σε κάθε μία από αυτές από την αρμόδια επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από σήμερα το πρωί η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ανέβηκε στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών ανέβηκαν και πέρασαν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης).

'Αρα το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, με 13 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 περιφερειακές ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ' επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:
25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4( Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς , η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα μέτρα είναι δυναμικά μιας και βασίζονται, όπως είπε, στην ανάγκη αντιμετώπισης διαφορετικών χαρακτηριστικών που συνοδεύουν την έξαρση της πανδημίας σε κάθε περιοχή.

Ακόμη γνωστοποίησε ότι από σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που μια περιοχή, χαρακτηριστεί σε επίπεδο 4, όπως σήμερα η Καστοριά και η Κοζάνη, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, ινστιτούτα αισθητικής κλπ λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις του επιπέδου 3. Σε αναστολή παραμένουν οι υπηρεσίες των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ καθώς και όσες άλλες συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής ειδικών μέτρων του επιπέδου 4.

Αυτή η απόφαση προέκυψε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έπειτα από τις ιχνηλατήσεις στις οποίες προχωρούν καθημερινά, και έχει διαπιστωθεί ότι το ποσοστό μετάδοσης του ιού και των ενεργών κρουσμάτων που σχετίζονται με το λιανεμπόριο «είναι ελάχιστα, αν όχι ανύπαρκτα». « Είναι ξεκάθαρο δηλαδή ότι στα καταστήματα λιανεμπορίου όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας εφαρμόζονται με επιμέλεια», υπογράμμισε. Γι αυτό το λόγο, στη δέσμη μέτρων που συνοδεύουν το επίπεδο 4, το κόκκινο δηλαδή, προχωρούν σε διαφοροποίηση της ενότητας που αφορά στο λιανεμπόριο.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας και είναι στο χέρι μας η προσπάθεια που καταβάλλαμε, οι θυσίες που κάναμε να μην πάνε χαμένες. Όλοι μας αισθανόμαστε κόπωση από τους κανόνες που διέπουν την νέα μας κανονικότητα, όλοι μας θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού καθημερινότητά μας. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Κάθε απόπειρα να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να νικήσουμε την κόπωσή μας και να δείξουμε επιμονή, αποφασιστικότητα για να έχει η συλλογική μας προσπάθεια τη συνέχεια που της αξίζει», κατέληξε.

Το πρόβλημα ξεπεράστηκε, πληρώνονται οι συντάξεις Νοεμβρίου

by nospam@dikaiologitika.gr (Αλεξάνδρα Κλειδαρά) on Saturday 24 October 2020 05:18 AM UTC+00
EUROKINISSI

Πιστώνονται κανονικά από την νύχτα οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου καθώς το πρόβλημα που υπήρχε με το πανευρωπαϊκό δίκτυο τραπεζών ξεπεράστηκε.

Έτσι γίνονται κανονικά οι πληρωμές των συντάξεων Νοεμβρίου και των αναδρομικών. Σήμερα λοιπόν όλοι οι συνταξιούχοι που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 θα δουν τα χρήματα τους στους λογαριασμούς.

Επίσης στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ). Η πίστωση στους λογαριασμούς θα γίνει την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Και στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Η πίστωση στους λογαριασμούς θα γίνει την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Στο μεταξύ όσοι συνταξιούχοι επιθυμούν να δουν τα αναδρομικά που θα πάρουν κυρίως οι συνταξιούχοι που πληρώνονται την άλλη εβδομάδα ο e-ΕΦΚΑ έθεσε μία νέα εφαρμογή μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να δει και να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων». Ο συνταξιούχος θα πρέπει να μπει στο efka.gov.gr και να πατήσει πάνω στο "Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Συντάξεων" στην συνέχεια θα βάλει τους κωδικούς TAXIS και το ΑΜΚΑ του και θα δει το ποσό των αναδρομικών που θα πάρει.

Φρικτό τροχαίο στην Αμαλιάδα: Νεκρή 23χρονη, χαροπαλεύει οδηγός μηχανής (pics)

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 05:27 AM UTC+00
Φρικτό τροχαίο στην Αμαλιάδα: Νεκρή 23χρονη, χαροπαλεύει οδηγός μηχανής (pics)

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην οδό Αντ. Πετραλιά στην Αμαλιάδα.

Η μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού στην οποία επέβαιναν τα δύο νεαρά άτομα, εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε κολόνα στο ρεύμα εξόδου.

Η άτυχη κοπέλα ανασύρθηκε από την άσφαλτο νεκρή, ενώ ο 30χρονος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο Αμαλιάδας όπου διασωληνώθηκε και  μεταφέρθηκε στο Γ.Ν Πύργου.

troxaio45

troxaio5788

Καιρός: Θα θυμίζει καλοκαίρι σήμερα, «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 05:33 AM UTC+00
INTIME

Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, με τοπικές νεφώσεις και τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» σε όλη τη χώρα.

 

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, με τον υδράργυρο να παίρνει την ανιούσα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι, με ένταση έως 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία να αναμένεται να σημειώσει άνοδο στα ανατολικά και τα νότια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία από το αργά απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 4 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε νότιους με την ιδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και το πρωί στα Δωδεκάνησα τοπικά 5 μποφόρ. Το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Αναστολή συμβάσεων και τον Οκτώβριο, οι ΚΑΔ και το επίδομα 534 ευρω

by nospam@dikaiologitika.gr (Αλεξάνδρα Κλειδαρά) on Saturday 24 October 2020 05:41 AM UTC+00
Αναστολή συμβάσεων και τον Οκτώβριο, οι ΚΑΔ και το επίδομα 534 ευρω

Οι όροι και οι λεπτομέρειες για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται βάσει ΚΑΔ για τον μήνα Οκτώβριο περιλαμβάνονται σε σχετική ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που πήρε ΦΕΚ.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή για πρώτη φορά, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για τον μήνα Οκτώβριο προκειμένου να λάβουν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Επίσης, οι επιχειρήσεις - εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται.

Για την περίπτωση των εργαζομένων των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Οκτώβριο 2020

Α1. Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής για τον μήνα Οκτώβριο 2020:

1. Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2020 και συνεχίζεται κατά τον μήνα Οκτώβριο 2020 βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία της άρσης της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής.

2. Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, που λήγουν μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων - εργοδοτών, τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής τους οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

3. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Α2. Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά, για τον μήνα Οκτώβριο 2020:

1. Επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά και ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ, όπως αυτοί ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της παρούσας, δύνανται:

α. να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ή και

β. να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους.

Τα ανωτέρω δύνανται να εφαρμοστούν για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4722/2020 (Α' 177), για τον μήνα Οκτώβριο 2020, κατ' ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31ής.10.2020.

2. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

3. Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του παρόντος άρθρου, οι οποίες είχαν τεθεί σε αναστολή πριν την 15η Σεπτεμβρίου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4722/2020 (Α' 177) και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, δύνανται να τίθενται εκ νέου σε αναστολή και πάντως όχι πέραν της 31ης.10.2020.

Ακυρότητα καταγγελίας συμβάσεων εργασίας -Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας -Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου - Ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας

1. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η.10.2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων.

Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδό-τησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 30 ημερών.

3. Η αναστολή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες δύναται να παραταθεί κατ' ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και όχι πέραν της 31ής.10.2020. Επίσης, δύναται να τεθούν για πρώτη φορά ή εκ νέου σε αναστολή συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής ή της παράτασης της αναστολής, οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων.

4. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Μπορούν επίσης να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους ανεξάρτητα από το αν έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους. Σε κάθε περίπτωση τα ανωτέρω ισχύουν έως και την 31.10.2020.

5. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος υποκεφαλαίου δύνανται να:

α. προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνο-ϊού COVID-19, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο δωδέκατο της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 90),

β. κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α' 104) όπως ισχύει, για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή ή για εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή.

Α3. Αποζημίωση ειδικού σκοπού - Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α' 76), κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των πεντακο-σίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ που αντιστοιχεί στις τριάντα (30) ημέρες.

2. Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

3. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ' αναλογία του χρονικού διαστήματος των αναστολών καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

1. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες των προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή για πρώτη φορά είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για τον μήνα Οκτώβριο. Επίσης, οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται.

2. Για την περίπτωση των εργαζομένων των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Γ ια την περίπτωση των εργαζομένων που τίθενται για πρώτη φορά ή εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, αυτοί προβαίνουν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees. yeka.gr). Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου.

3. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

4. Οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις των επιχειρήσεων - εργοδοτών και των εργαζομένων του παρόντος υποκεφαλαίου υποβάλλονται για τον μήνα Οκτώβριο συγκεντρωτικά στις αρχές του Νοεμβρίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

1. Για τη διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού όπως αυτή ορίζεται στο υποκεφάλαιο Α3 της παρούσας, ορίζεται ως αρμόδιος φορέας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η παραπάνω καταβολή γίνεται εφάπαξ με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου - εργαζομένου, ο οποίος υποδεικνύεται στην υποβαλλόμενη αίτησή του. Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων - εργαζομένων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το ποσό της καταβολής.

2. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρεία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία διαβιβάζεται. Επίσης, διαβιβάζεται στη ΔΙΑΣ Α.Ε., στη Διεύθυνση Ένταξης στην Εργασία και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων εργαζόμενων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει και τον αριθμό των δικαιούχων εργαζομένων, το συνολικό ποσό της καταβολής ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα. Οι ανωτέρω καταστάσεις εγκρίνονται από τον αρμόδιο διατάκτη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ένταξης στην Εργασία.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εγκρίνεται η μεταφορά της πίστωσης του συνολικού ποσού αυτής μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης.

4. Η ανωτέρω έντυπη συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου Νο200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών», και την πίστωση με τη μεσολάβηση της ΔΙΑΣ ΑΕ και των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων εργαζομένων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.

5. Τα ποσά που απέτυχαν να πληρωθούν επιστρέφουν στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου με ΙΒΑΝ: GR7101000230000000000200211 με αιτιολογία κίνησης τον ειδικό κωδικό πληρωμής της ΔΙΑΣ ΑΕ και λογιστικο-ποιούνται στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Για τις αποτυχούσες πληρωμές η ΔΙΑΣ ΑΕ ενημερώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή.

6. Για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η ειδική εντολή πληρωμής της παρ. 4 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.

7. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία, πραγματοποιείται με την έκδοση συμψη-φιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας Και Κοινωνικών Υποθέσεων.

8. Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.

Άρθρο 2

Αχρεωστήτως καταβληθέντα -αναδρομικότητα και συμψηφισμός πληρωμών

1. Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέ-πονται από άλλες διατάξεις στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

2. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΑΔ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
• Δικαίωμα να θέσουν σε προσωρινή αναστολή εργασίας το 100% των εργαζομένων τους

01.49.19.02 Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων)
01.49.3 Παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων
14.20 Κατασκευή γούνινων ειδών
15.11 Κατεργασία και δέψη δέρματος κατεργασία και βαφή γουναρικών
33.16 Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων

46.42.11.27 Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων η κατεργασμένων γουνοδερμάτων
46.42.11.29 Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)
46.42.11.40 Χονδρικό εμπόριο ημιετοίμων γουναρικών
46.42.11.58 Χονδρικό εμπόριο αποκομμάτων γουναρικών
46.90.10.06 Χονδρικό εμπόριο διάφορων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης
47.71.71.27 Λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός καλυμάτων κεφαλής)
47.71.71.34 Λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού από γουνόδερμα
47.78.89.04 Λιανικό εμπόριο διάφορων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης
47.99 Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών
49.31 Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών
49.39 Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.
50.10 Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών
50.30 Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών
51.10 Αεροπορικές μεταφορές επιβατών

51.21 Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων
52.21.29.02 Υπηρεσίες οδηγού λεωφορείου (μη εκμεταλλευτή)
52.21.29.03 Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους, λιανικά
52.21.29.04 Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους, χονδρικά
52.21.29.05 Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων υπεραστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους
52.22 Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές
52.23 Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα
55.20 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής
55.30 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα
55.90.13 Υπηρεσίες κλιναμαξών (βαγκόν-λι) και υπηρεσίες ύπνου σε Aλλα μεταφορικά μέσα
55.90.19 Άλλες υπηρεσίες καταλύματος π.δ.κ.α.

56.10 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά
56.21 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις
56.29 Άλλες υπηρεσίες εστίασης, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (56.29.20.01), Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες εργοστάσιων ή γραφείων (56.29.20.03), Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (56.29.20.04), Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια (56.29.20.05)
56.30 Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά
59.11 Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων
59.12 Δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων
59.13 Δραστηριότητες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων
59.14 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών
74.20 Φωτογραφικές δραστηριότητες
74.30 Δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας
77.11 Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

77.21 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
77.29 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης
77.34 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών
77.35 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών
77.39.13 Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης μοτοσικλετών και τροχόσπιτων
77.39.19.03 Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων
79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
79.12 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
79.90 Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες
82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
85.51 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση
85.52 Πολιτιστική εκπαίδευση
88.10 Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10), καθώς και τις Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11).
90.01 Τέχνες του θεάματος

90.02 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος
90.03 Καλλιτεχνική δημιουργία
90.04 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες
91.02 Δραστηριότητες μουσείων
91.03 Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
92.00.11 Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού
93.11 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
93.12 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων
93.13 Εγκαταστάσεις γυμναστικής

93.19 Άλλες αθλητικές δραστηριότητες
93.21 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
93.29 Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
94.99.16.01 Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων
96.04 Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εκτός από υπηρεσίες διαιτολογίας (96.04.10.01) και Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού άσκησης, αισθητικής και δίαιτας) (96.04.10.02)
96.09.19.16 Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις)
Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των αερολιμένων της επικράτειας, όπως και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών ανά την επικράτεια.
70.22 Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς και για ξενοδοχειακά καταλύματα.

Αλλαγή ώρας ίσως για προτελευταία φορά φέτος, τι θα συμβεί του χρόνου

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 05:59 AM UTC+00
FREEIMAGES

Μία ώρα πίσω πρέπει να ρυθμιστούν τα ρολόγια απο την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 04.00 τα ξημερώματα, λόγω της αλλαγής από τη θερινή στη χειμερινή ώρα. Έτσι, στις 04.00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 03.00.

Οι αλλαγές ώρας θα τερματιστούν το 2021 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι χώρες της Ε.Ε. που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.

Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Κορονοϊός: Συνελήφθη η καθηγήτρια που αρνείται να φοράει μάσκα μέσα στην τάξη

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 06:20 AM UTC+00
Κορονοϊός: Συνελήφθη η καθηγήτρια που αρνείται να φοράει μάσκα μέσα στην τάξη

Συνελήφθη η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Υμηττού η οποία αρνιόταν να φορέσει μάσκα την ώρα του μαθήματος, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος της ο διευθυντής του λυκείου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, αστυνομικοί συνέλαβαν την καθηγήτρια, η οποία μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης όπου σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μega, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις Αρχές καθώς έχει περάσει πειθαρχικό έλεγχο για ανάλογο περιστατικό, δηλαδή μη χρήση μάσκας μέσα στην αίθουσα του ώρα του μαθήματος Την πρώτη φορά της είχε επιβληθεί πειθαρχικό πρόστιμο στέρησης μισθού για έξι ημέρες..

Εικόνες ακραίου συνωστισμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λίγο πριν τα νέα μέτρα (vid)

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 06:36 AM UTC+00
Εικόνες ακραίου συνωστισμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λίγο πριν τα νέα μέτρα (vid)

Εικόνες απίστευτου συνωστισμού σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Λίγες ώρες πριν την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, νεαροί μαζεύτηκαν στην πλατεία της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη με τις εικόνες να δημιουργούν προβληματισμό.

Ο συνωστισμός δεν πέρασε απαρατήρητος από τις Αρχές καθώς άνδρες της Αστυνομίας, με μηχανές και περιπολικά, μετέβησαν λίγο μετά τη 1 πμ και ζήτησαν από τους νεαρούς να απομακρυνθούν από το σημείο.

Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 06:59 AM UTC+00
Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια

Πότε πρέπει να φοράμε την μάσκα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια; Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα τα ξημερώματα, η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Τέθηκε σε εφαρμογή από τα ξημερώματα η υποχρεωτική μάσκα τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους μετά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες.

Τα εν λόγω μέτρα ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την λοίμωξη Covid-19, στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), με το πορτοκαλί και το κόκκινο χρώμα αντιστοίχως.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε πως από αυτό το μέτρο εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο καθώς και οι οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α' βαθμού επιβάτες.

maskes063

Επιπλέον δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία.

Ακόμη, όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνον όταν καθίσουν στο τραπέζι.

Αυτό σημαίνει πως σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.ο.κ., όποτε σηκωνόμαστε θα πρέπει να φοράμε εκ νέου τη μάσκα μας.

Δείτε πόσα αναδρομικά πήρατε ή θα πάρετε μέσω του ΕΦΚΑ

by nospam@dikaiologitika.gr (Αλεξάνδρα Κλειδαρά) on Saturday 24 October 2020 07:20 AM UTC+00
φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Σε ειδική εφαρμογή του ΕΦΚΑ μπορούν να δουν οι συνταξιούχοι πόσα αναδρομικά εισέπραξαν ή θα εισπράξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες

Μία νέα εφαρμογή έθεσε σε λειτουργία ο e-ΕΦΚΑ μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να δει και να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων» και να δει το ακριβές ποσό για τα αναδρομικά που έλαβε χθες Παρασκευή.

Στόχος της Διοίκησης του Φορέα παραμένει η ψηφιοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών με βάση τις διαμορφούμενες ανάγκες συνταξιούχων και ασφαλισμένων.
Στο μεταξύ οι πληρωμές συνεχίζονται και σήμερα πιστώνονται οι συντάξεις Νοεμβρίου και τα αναδρομικά των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Επίσης στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ). Η πίστωση στους λογαριασμούς θα γίνει την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της πληρέστερης, αναλυτικότερης και έγκυρης ενημέρωσης των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, η Διοίκηση του Φορέα ενημερώνει ότι η νέα εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και εμφανίζεται ως εξής:EFKA

Και στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Η πίστωση στους λογαριασμούς θα γίνει την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους. Παράλληλα μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους.

Αναλυτικότερα δεν θα λάβουν αναδρομικά σε αυτή τη φάση όσοι συνταξιούχοι υπέβαλλαν αίτηση πριν ή κατά το 11μηνο και ξεκίνησαν να πληρώνονται την σύνταξη μετά τον 6/2015. Ειδικότερα θα λάβουν οι ίδιοι τα αναδρομικά που δικαιούνται χωρίς αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Πρόκειται για τις ειδικές εκείνες περιπτώσεις συνταξιούχων που η συνταξιοδότησή τους έπεσε κοντά στο 11μηνο, με αποτέλεσμα να λάβουν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016.

Κορωπί: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης - Το τελευταίο στίγμα του κινητού της και οι νέες μαρτυρίες

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της 19χρονης που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το Κορωπί, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής και οι έρευνες παραμένουν άκαρπες.

Η Άρτεμις Βασίλη 19 ετών, είχε πει στους δικούς της ότι θα πήγαινε στο Jumbo Παιανίας για να κάνει αίτηση προκειμένου να εργαστεί εκεί. Ήταν το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου, όταν έφυγε από το σπίτι της στο Κορωπί. Κάμερα ασφαλείας στην οδό Αττικής στην ίδια περιοχή, την κατέγραψε στις 14:36. Η απόσταση από το σπίτι της είναι περίπου 500 μέτρα. Συγγενικό της πρόσωπο την είδε να περιμένει σε στάση λεωφορείου. Φορούσε μαύρο κάπρι παντελόνι, λευκό πουκάμισο με γαλάζιες ρίγες και λευκά αθλητικά παπούτσια, ενώ κρατούσε μια μαύρη τσάντα πλάτης. Η Άρτεμις έχει ύψος 1.62 και καστανά μακριά μαλλιά.

Με την υπόθεση εξαφάνισης της 19χρονης ασχολήθηκε η εκπομπή το «Τούνελ», Πληροφορίες από κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, έκαναν λόγο για μια κοπέλα με κοινά χαρακτηριστικά, που κοιμόταν ταλαιπωρημένη σε παγκάκι κοντά σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Ομάδες εθελοντών και πολιτών βγήκαν μέσα στη νύχτα και "σάρωσαν" την περιοχή σε μια προσπάθεια εντοπισμού της κοπέλας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στην πόλη υπηρετεί και ο φίλος της με τον οποίο χώρισε πρόσφατα, κάτι που της «είχε στοιχίσει πολύ», όπως είπε η «κολλητή» της στην εκπομπή. Η Αγγελική Νικολούλη εντόπισε τον νεαρό αυτό και συνομίλησε μαζί του. Ισχυρίστηκε πως δεν είχε καμία επαφή με την Άρτεμη το τελευταίο διάστημα και δεν γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται.

Το κινητό της τηλέφωνο απενεργοποιήθηκε στις 6:10 το απόγευμα της ημέρας που εξαφανίστηκε. Η κεραία που έπιασε το τελευταίο στίγμα και το κλείσιμο είναι της Παλλήνης.

«Δεν ήρθε σ' εμάς εκείνη την ημέρα…»

Το «Τούνελ» μίλησε με εκπρόσωπο του Jumbo, που ανέφερε ότι η 19χρονη δεν πήγε ποτέ στο κατάστημα. «Όλες τις συνεντεύξεις τις κάνω εγώ. Κοίταξα αν ήρθε όντως να κάνει αίτηση για εργασία και δεν βρήκα κάποιο βιογραφικό ή κάποια αίτηση στο κατάστημα. Δεν ήρθε σ' εμάς εκείνη την ημέρα…», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση δημοσιογράφου της εκπομπής για το αν έχει ελεγχθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στην περίπτωση που η κοπέλα έφτασε εκεί αλλά μετάνιωσε να κάνει την αίτηση, απάντησε πως δεν το γνωρίζει.

Η φίλη: «Κάτι έγινε που τη σόκαρε…»

Η παιδική φίλη της αγνοούμενης μίλησε στο «Τούνελ» για το περιστατικό που της στοίχισε πολύ και «την είχε πάρει από κάτω». «Ο φίλος της την μπλόκαρε στο Facebook και δεν ήθελε να συνεχίσουν. Αυτό την πείραξε. Αλλά σε τέτοιο βαθμό, να εξαφανιστεί; Αυτό μας παραξενεύει όλους. Κάτι άλλο πρέπει να έγινε που τη σόκαρε…»

Από την πλευρά του ο αδελφός της αγνοούμενης, Άρης Βασίλη, έκανε έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για την εξαφάνιση να επικοινωνήσει με τις Αρχές ή με την εκπομπή. «Είχα στείλει μήνυμα στον φίλο της, αλλά δεν συνεργαζόταν αρχικά μαζί μου, με είχε μπλοκάρει κιόλας. Στη συνέχεια μου είπε πως έχουν να μιλήσουν πάνω από δυο μήνες, δεν ξέρω αν αληθεύει αυτό που μου είπε», ανέφερε.

Πώς θα βγάλετε άδεια κυκλοφορίας για μετά τις 00:30

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 07:42 AM UTC+00
Πώς θα βγάλετε άδεια κυκλοφορίας για μετά τις 00:30

Διαθέσιμη είναι πλέον η δυνατότητα υποβολής εντύπων για την ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στις επιχειρήσεις των περιοχών της χώρας που έχουν κηρυχθεί σε «Πολύ υψηλό-Επίπεδο 4» και «Υψηλό-Επίπεδο 3» που θα μετακινούνται από και προς της εργασία τους μεταξύ 00:30 και μέχρι 05:00.

Ειδικότερα υποχρεούνται να έχουν μαζί τους βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας και να την επιδεικνύουν σε πιθανούς ελέγχους.

Ο εργοδότης θα υποβάλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και στη συνέχεια θα εκδίδεται η ειδική βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας, αφού προηγουμένως διασταυρωθεί αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον εργοδότη. Η βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας θα χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο το αργότερο πριν την μετακίνησή του και θα ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινείται από και προς το χώρο εργασίας του βάσει του ωραρίου εργασίας του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ θα έχει ισχύ δεκατεσσάρων ημερών.Παράλληλα για τα πρόσωπα που μετακινούνται για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι κ.λπ. θα πρέπει να συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET πριν την μετακίνησή τους.

ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ -> ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (Για Εργαζόμενους Επιχειρήσεων)
για Κοινές επιχειρήσεις – Εργοδότες απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (Αυτοαπασχολούμενου – Ελ. Επαγγελματία & Επιτηδευματία) (Για προσωπικές βεβαιώσεις επιτηδευματιών)
για Εργοδότες – Ατομικές Επιχειρήσεις απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ για αυτοαπασχολούμενους ελ. Επαγγελματίες και επιτηδευματίες μη απογεγραμμένους ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ με στοιχεία TAXISNET.

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το κελί του Νίκου Μιχαλολιάκου στις φυλακές Δομοκού (vid)

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 08:10 AM UTC+00
INTIME

Στις φυλακές Δομοκού μετήχθη ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η πρωινή εκπομπή του MEGA παρουσίασε μία φωτογραφία από το κελί του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Στη φωτογραφία διακρίνονται δύο κρεβάτια και ένα παράθυρο με κάγκελα. Στο εν λόγω κελί, ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα παραμείνει για τουλάχιστον 14 μέρες, έως ότου ολοκληρωθεί η καραντίνα στην οποία έχει μπει υποχρεωτικά όπως ορίζεται λόγω κορονοϊού.

Δείτε το βίντεο του MEGA

Ποιοι είναι οι σοβαροί λόγοι που επιτρέπεται η κυκλοφορία το βράδυ

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 08:25 AM UTC+00
INTIME

Από σήμερα τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους. Παράλληλα, εφαρμόζεται και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 5:00 τα ξημερώματα.

Ήδη στην ΕΡΓΑΝΗ είναι διαθέσιμη η φόρμα την οποία θα συμπληρώνουν οι εργοδότες και θα την δίνουν στους εργαζόμενους που τυγχάνει να δουλεύουν βράδυ και την οποία θα πρέπει να επιδεικνύουν σε πιθανούς ελέγχους.

Οι έλεγχοι σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πολύ πιο σκληροί σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας καθώς κανείς δεν θέλει στην κυβέρνηση η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, πέρα από τους εργαζόμενους υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι που μπορεί να μετακινηθεί κάποιος μετά τα μεσάνυχτα και αυτοί είναι λόγοι υγείας. Για παράδειγμα θα επιτρέπεται να μετακινηθεί κάποιος για να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποιο φαρμακείο. 

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο χρίζει διευκρίνισης είναι τι ισχύει για την βόλτα με το κατοικίδιο. Παρόλο που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε πως η βόλτα με το κατοικίδιο μπορεί να προγραμματιστεί πριν τις 00:30, για λόγους κατανόησης του ελεγκτικού μηχανισμού, ερωτηματικό παραμένει τι ισχύει με τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων οι οποίοι εργάζονται την νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί και δεν υπάρχει χρόνος πέραν των συγκεκριμένων ωρών που ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης.

Τι ισχύει για εργαζόμενους κατά τη νυχτερινή απαγόρευση

maska059

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και θα ισχύσουν από το Σάββατο, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν: οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Τζακ ποτ 100.000 ευρώ στο ΣΚΟΡ 6 στο Markopoulo Park

by nospam@dikaiologitika.gr (Newsroom) on Saturday 24 October 2020 08:30 AM UTC+00
Τζακ ποτ 100.000 ευρώ στο ΣΚΟΡ 6 στο Markopoulo Park

Περισσότερα από 100.000 ευρώ στο ΣΚΟΡ 6 ανεβάζουν το στοιχηματικό ενδιαφέρον στα ύψη στην τελευταία ιπποδρομιακή συγκέντρωση του μήνα, στο Markopoulo Park.

Το ποσό αυτό θα μοιραστεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου σε όσους προβλέψουν σωστά τους ίππους που θα τερματίσουν πρώτοι από την 3η έως και την 8η ιπποδρομία. Θα προσφερθούν ακόμα δύο ΣΚΟΡ 4 από την 1η έως την 4η ιπποδρομία και από την 5η έως την 8η.

Ενισχυμένα θα είναι τα κέρδη και για τους νικητές του Γκανιάν (σωστή πρόβλεψη του νικητή), λόγω της πριμοδότησής του παιχνιδιού με εγγυημένο διανεμόμενο ποσό 2.000 ευρώ σε όλες τις ελληνικές ιπποδρομίες.

Ξεχωρίζουν η 4η, η 6η και η 8η ιπποδρομία

Οχτώ αμφίρροπες αναμετρήσεις φιλοξενεί η 28η ιπποδρομιακή συγκέντρωση της χρονιάς στην οποία ξεχωρίζουν τρείς κούρσες. Πρόκειται για την 4η, την 6η και την 8η ιπποδρομία στις οποίες θα τρέξουν εννέα, δέκα και εννέα ίπποι αντίστοιχα.

Τα βλέμματα των φίλων του ιπποδρόμου αναμένεται να συγκεντρώσει και η 7η ιπποδρομία με την κόντρα των φοράδων στη sprint απόσταση των 1.100 μέτρων.

Η πρώτη ιπποδρομία θα εκκινήσει στις 16:00. Οι φίλοι των ιπποδρομιών θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τις ιπποδρομίες στα καταστήματα ΟΠΑΠ, στο διαδίκτυο και μέσω της συχνότητας του High TV.

Δείτε το πρόγραμμα:

https://www.markopoulopark.gr/documents/20143/0/IppodrProgramma_26102020_web.pdf/7b5ce09c-ab4e-2a97-7d3b-73fb7c082a70

Αυτό είναι το πρόστιμο για όσους δεν φοράνε μάσκα

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 08:41 AM UTC+00
INTIME

Μάσκα παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε 14 πορτοκαλί και δύο κόκκινες περιοχές της χώρας εφαρμόζεται από σήμερα τα ξημερώματα

Το πρόστιμο για τους παραβάτες δεν αυξήθηκε και διαμορφώνεται στα 150 ευρώ.

Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (24/10) τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ανάσχεση του κορονοϊού στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί / κατηγορία 3) και αυξημένου κινδύνου (κόκκινες / κατηγορία 4).

Συγκεκριμένα, στις εν λόγω περιφέρειες θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις από τις 00:30 τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί, ενώ η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική πλέον και στους εξωτερικούς χώρους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις του κορονοϊού αναφέρθηκε στο πότε δεν θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

maskes402

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός από την υποχρεωτική χρήση μάσκα εξαιρούνται όσοι κάνουν άσκηση σε εξωτερικό χώρο, οδηγοί που είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή με συγγενείς πρώτου βαθμού.

Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

Οι περιπτώσεις ομαδικής ή ατομικής άσκησης και μόνο κατά τη διάρκειά της.

Όσοι οδηγούν μόνοι στο αυτοκίνητό τους. Το ίδιο και όσοι είναι της ίδιας οικογένειας και επιβαίνουν στο ίδιο αυτοκίνητο.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική και στα διαλείμματα των σχολείων. Εξαιρείται η ώρα της φυσικής αγωγής.

Οι οκτώ λόγοι για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 09:02 AM UTC+00
FREEIMAGES

Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 σε Ευρώπη και Αμερική. Ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές κλινικές μελέτες φάσης 3 .

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Moderna πρόκειται να υποβάλει αίτηση κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 , ενώ η εταιρεία Pfizer ευελπιστεί σε μια έγκριση του εμβολίου της εντός του Νοεμβρίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. Υπό αυτό το πρίσμα, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τους βασικούς άξονες σχεδιασμού εν όψει επικείμενης έγκρισης εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημαντικότερα δεδομένα.

1. Η ασφάλεια των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Γι' αυτό το λόγο παρατηρούνται προσωρινές παύσεις στην ένταξη νέων ασθενών σε τρέχουσες κλινικές μελέτες, ώστε να αξιολογηθεί το προφίλ ασφαλείας των νέων εμβολίων και να εξασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα.

2. Πολλά διαφορετικά εμβόλια που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες βρίσκονται υπό ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσουν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχα, βρίσκονται σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις ώστε σε περίπτωση έγκρισης κάποιου εμβολίου να εξασφαλιστεί η προμήθεια στις απαραίτητες ποσότητες.

3. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι κατά την πρώτη φάση η χρήση ενός νέου εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 θα λάβει έγκριση για επείγουσα χορήγηση υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ανάγκη για συνεχιζόμενη φαρμακοεπαγρύπνηση.

4. Τα αρχικά αποθέματα εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 θα είναι περιορισμένα και σταδιακά θα αυξηθούν σε διάστημα εβδομάδων έως μηνών από την πιθανή έγκριση ενός εμβολίου. Ο σκοπός είναι τελικά να υπάρχουν διαθέσιμες ικανές ποσότητες εμβολίου ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη.

5. Εφόσον υπάρχει αρχικά περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων, θα καθοριστούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που θα λάβουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο. Η επιλογή θα καθοριστεί με συγκεκριμένα κριτήρια όπως ο κίνδυνος έκθεσης στη λοίμωξη COVID-19 (υγειονομικοί υπάλληλοι) και η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής νόσου (ηλικιωμένοι και ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα).

6. Είναι πολύ πιθανό τα εμβόλια να μη χορηγούνται αρχικά σε παιδιά, καθώς οι τρέχουσες κλινικές μελέτες δε συμπεριλαμβάνουν παιδιά και έγκυες γυναίκες. Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να ολοκληρωθούν ειδικά σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εμβολίων.

7. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη το εμβόλιο υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε το εμβόλιο να χορηγείται δωρεάν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

8. Τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βρίσκονται υπό δοκιμή συλλέγονται και αξιολογούνται διαρκώς και οι ανωτέρω άξονες θα ανανεώνονται διαρκώς σύμφωνα με την πορεία της νέας γνώσης.

Τα νέα δεδομένα για τα άτομα που επιτρέπονται στα αυτοκίνητα με τα νέα μέτρα

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 09:25 AM UTC+00
INTIME

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορονοϊό φέρνει σημαντικές αλλαγές και στους επιβαίνοντες στα ΙΧ. Όπως μπορείτε να δείτε στην απόφαση παρακάτω, μέχρι και πριν την έκδοση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων σε όλη την επικράτεια ήταν 4 ενώ πλέον υπάρχουν ανατροπές τόσο στο επίπεδο 2 όσο και στο επίπεδο 4 του χάρτη.

 περιγράφονται στην απόφαση παρακάτω. Δείτε τι ισχύει για το επίπεδο 2, 3 και 4.

Επίπεδο 2

Μέχρι 3 επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ., ταξί, Ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν.4093/2012 (Α'222) μέχρι επτά θέσεων. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

Μέχρι 5 επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ., ταξί, Ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν.4093/2012 (Α'222) μέχρι 8 ή 9 θέσεων. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

Επίπεδο 3

diodia379

Μέχρι 2 επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ., ταξί, Ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν.4093/2012 (Α'222) μέχρι επτά θέσεων. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

Μέχρι 4 επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ., ταξί, Ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν.4093/2012 (Α'222) μέχρι 8 ή 9 θέσεων. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

Μέχρι 4 επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα, στα διπλοκάμπινα , μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

Επίπεδο 4

Μέχρι 1 επιβάτης πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ., ταξί, Ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν.4093/2012 (Α'222) μέχρι επτά θέσεων. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

Μέχρι 2 επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ., ταξί, Ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν.4093/2012 (Α'222) μέχρι 8 ή 9 θέσεων. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

Μέχρι 3 άτομα πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα, στα διπλοκάμπινα , μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους.

Επίσης το επίπεδο 4 προβλέπει απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα.

Η χρήση της μάσκας στα ΙΧ

Η χρήση της μάσκας στα ταξί είναι υποχρεωτική, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Δηλαδή αν μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητο βρίσκονται μέλη της ίδιας οικογένειας που διαμένουν και στο ίδιο σπίτι, η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. 

Υπενθυμίζεται πως στις κίτρινες περιοχές ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων σε ΙΧ είναι τα 4 άτομα, ενώ στις κόκκινες τα 3.

Στο τραπέζι νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων εστίασης

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 09:47 AM UTC+00
Στο τραπέζι νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων εστίασης

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης που σχετίζονται με τον εποχικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1.

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, που θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την «παράταση» της λειτουργίας υπαίθρων χώρων και ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης.

Σε ερώτηση για το βοήθημα των 534 ευρώ σε εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που δεν έχουν δοθεί τα 534 ευρώ σε δικαιούχους. Αυτό το αντιμετωπίζουμε και θα δοθούν τα χρήματα σε όσους τα δικαιούνται».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι «οριζόντιο lockdown δεν θα υπάρξει, θα υπάρξουν τοπικά lockdown» και πρόσθεσε: «Όποια μέτρα έχουν ανακοινωθεί, αυτά ισχύουν. Δεν πρόκειται να κλείσουν τελείως τα καταστήματα, ούτε στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 4».

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής, σημείωσε ότι υπάρχει ένας αλγόριθμος που κάνει την διαχείριση των χρημάτων και πως δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση για το ύψος του ποσού που λαμβάνει κάθε επιχείρηση.

Ηχηρή προειδοποίηση Αλ Σίσι σε Ελλάδα και Κύπρο: Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 10:03 AM UTC+00
Ηχηρή προειδοποίηση Αλ Σίσι σε Ελλάδα και Κύπρο: Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές

Την Αθήνα και τη Λευκωσία προειδοποιεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι, για κύμα τρομοκρατών στο μέλλον, αλλά και για τον τρόπο που εντάσσεται η ισλαμιστική τρομοκρατία στα σχέδια του Ερντογάν.

Σύμφωνα με απόρρητη ενημέρωση του Αιγύπτιου προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, που δημοσιεύουν "Τα Νέα Σαββατοκύριακο", το Κάιρο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο όχι μόνο για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο "σουλτάνος" εμπλέκει πλέον και χρησιμοποιεί ανοιχτά τον ισλαμιστικό παράγοντα.

Κατά την πρόσφατη, 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, ο Αλ Σίσι μετέφερε στους δύο συνομιλητές του το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αίγυπτο, ζητώντας τους να το κρατήσουν ψηλά στην διπλωματική τους ατζέντα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μάλιστα, επεσήμανε στις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου ότι το θέμα αυτό -που αφορά το μέτωπο στη Λιβύη- έχει να κάνει με την ίδια την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου και τον κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση έλεγχο των ισλαμιστών στη χώρα, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.

Η ατζέντα της συνάντησης

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Επιβεβαιώθηκε δε η κοινή αντίληψη όσον αφορά στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.

Γεωργιάδης: Ο νέος πτωχευτικός νόμος έπρεπε να έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 10:15 AM UTC+00
Γεωργιάδης: Ο νέος πτωχευτικός νόμος έπρεπε να έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια

«Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας έπρεπε να έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια. Είναι η σωτηρία του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Είναι η σωτηρία του ανθρώπου που έχει χρέη. Με το νόμο που ψηφίζουμε τώρα, θα πηγαίνεις στο δικαστήριο, θα λες δεν έχω άλλη περιουσία, θα κάνεις αίτημα πτώχευσης, θα διαγράφεται αυτό το χρέος και μετά από έναν χρόνο θα είσαι καθαρός στην κοινωνία, χωρίς να σε κυνηγάει η τράπεζα, για να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για την κατάσταση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, ο υπουργός είπε: «Κάνουμε τα κουμάντα μας, είμαστε νοικοκύρηδες και αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές. Ο πρόσφατος δανεισμός έγινε για να διατηρήσουμε τα αποθέματα της χώρας στο επίπεδο που πρέπει να είναι, για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε οπλίσει τη χώρα για κάθε ενδεχόμενο, το τραπεζικό μας σύστημα με τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι ισχυρότερο από ποτέ, παρά την κρίση».

Σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον Covid-19 ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Από σήμερα έχουν ξεκινήσει τα νέα μέτρα που έχουμε λάβει. Πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι είμαστε σε ένα οριακό σημείο, δηλαδή αν η Ελλάδα θα κατορθώσει να παραμείνει σε πολύ καλό επίπεδο διαδόσεως του Covid-19 ή αν θα ακολουθήσουμε την πορεία των υπολοίπων Ευρωπαϊκών κρατών. Παραμένουμε αυτή τη στιγμή πολύ καλύτερα από όλους τους άλλους και αυτό θέλουμε να το διατηρήσουμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι».

Για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Σταϊκούρα, ο υπουργός σημείωσε τα εξής: «Πιστεύω ότι ο πραγματικός στόχος της προτάσεως αυτής της δυσπιστίας ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Στις αρχές της εβδομάδος, βγήκε δημοσκόπηση στην οποία ο κ. Τσακαλώτος ήταν πρώτος με μεγάλη διαφορά στη δημοφιλία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, στο ερώτημα ποιος θα θέλατε να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Έρχεται λοιπόν ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και κάνει μία πρόταση δυσπιστίας, που τι αποτέλεσμα έχει; Να αναγκάσει την ελληνική κοινωνία να θυμηθεί ότι επί Τσακαλώτου, δηλαδή επί Τσίπρα, έγιναν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ότι επί Τσακαλώτου, δηλαδή επί Τσίπρα, άρθηκε το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας, ότι επί Τσακαλώτου, δηλαδή επί Τσίπρα, πήγαιναν και συλλαμβάνανε τον Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από τα ειρηνοδικεία. Άρα για να λύσει τα εσωκομματικά του ο πήγε ο κ. Τσίπρας και έκανε δυσπιστία στη Βουλή».

Αυτή είναι η απόφαση για τα νέα μέτρα (έγγραφο)

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 10:45 AM UTC+00
Αυτή είναι η απόφαση για τα νέα μέτρα (έγγραφο)

Βγήκε η απόφαση με τα μέτρα για τον κορονοϊό με τους Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Στην απόφαση περιγράφονται τα νέα μέτρα αναλυτικά. Τι ισχύει για εστίαση, σχολεία, αποαστάση, ΜΜΜ, αυτοκίνητα σε όλη την επικράτεια ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας κορονοϊού που βρίσκεται η κάθε περιοχή.

Παράλληλα, περιγράφεται ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση μάσκας αλλά και πώς θα μετακινούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις μετά τις 00:30 τα ξημερώματα όπου ξεκινά και η επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα ορίζεται πως η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, ισχύει: α) Σε όλα τα επιδημιολογικά επίπεδα, επιβάλλεται μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

β) Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το χαμηλό ή το μέτριο επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

γ) Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως της συνδρομής της προϋπόθεσης τήρησης απόστασης της περ. β), καθώς και σε όλους τους χώρους των σημείων 15 και 16 της παρ. 1 του άρθρου 1, εξαιρουμένων των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ. 

2. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την παρούσα εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Περιορισμός της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες

1. Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 00:30 μέχρι τις 05:00.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

2. Από την εφαρμογή εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: (α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, (β) μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο.

Πρέπει να αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. 

(β) αποδεικνύεται με τα κατάλληλα έγγραφα, εφόσον υφίστανται.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου η βεβαίωση χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην σελίδα apografi.gov.gr και κατ' εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση  χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησηςυπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

5. Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα

Δείτε τη ισχύει για σχολεία, εστίαση, καταστήματα, αυτοκίνητα και γενικά όλη την απόφαση ΕΔΩ

INTIME

Ανέβηκε η απόφαση με τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και η υποχρέωση για μάσκα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίαση, λιανεμπορίου, σχολείων αλλά και ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας. 

Ωστόσο, το παράδοξο με την απόφαση είναι οτι έχει προβλεφθεί να επιτρέπεται... το take away ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση μετά τις 00:30 τα ξημερώματα.

Όπως μπορείτε να δείτε στη σχετική απόφαση, ενώ υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 το βράδυ, τα καταστήματα που παρέχουν take away υπηρεσία θα μπορούν να λειτουργούν. Στην ουσία, σύμφωνα με μία απλή ανάγνωση η απόφαση παρέχει την δυνατότητα σε όλα τα ψητοπωλεία που παρέχουν... σουβλάκι στο χέρι να λειτουργούν χωρίς ωστόσο οι πελάτες να μπορούν να τα... προσεγγίσουν λόγω απαγόρευσης μετακίνησης.

apofasi67

Στην συγκεκριμένη απόφαση περιγράφεται η λειτουργία εστίασης. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο 2 και πάνω είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό. Ταυτόχρονα, υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας και από τους πελάτες κατά την αναμονή. Τα καταστήματα θα λειτουργούν με πληρότητα 65% ενώ οι επιτρεπόμενοι καθήμενοι είναι 6 στο επίπεδο 2 και 4 στο επίπεδο 3 εκτός και αν πρόκειται για οικογένειες οπότε μπορούν να κάθονται 6 ανά τραπέζι. 

estiasi59

Συγκλονίζει ο Θοδωρής Αθερίδης: «Ξεκίνησα όταν ήμουν 15 χρονών - Έπινα από το πρωί μέχρι το βράδυ»

by nospam@dikaiologitika.gr (Σιάρκος Μάκης) on Saturday 24 October 2020 11:35 AM UTC+00 | Tags: media-news
Eurokinissi

Για τη μάχη του με τον αλκοολισμό και τις δύσκολες στιγμές του εθισμού του μίλησε ο Θοδωρής Αθερίδης.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Αυτός και ο άλλος» της ΕΡΤ, ο Θοδωρής Αθερίδης εξήγησε πώς ξεκίνησε ο εθισμός του στο αλκοόλ όταν ήταν μόλις 15 χρονών, πώς κατάφερε να το κόψει και τις δύσκολες στιγμές.

«Για μένα ήταν εύκολο να μοιραστώ ότι ήμουν αλκοολικός. Πειθαρχημένος είμαι μόνο στη δουλεια. Δεν τα καταφέρνω με τις δίαιτες ή τη γυμναστική πχ. Το κλικ που με έκανε να πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς ήταν ότι πίστεψα ότι μόνος μου δεν θα τα καταφέρω. Η πρώτη μέρα που δεν ήπια ήταν στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, όταν έγινε ο σεισμός. Την τρίτη μέρα νιώθω ότι θέλω να πιω και αντί να το κάνω βρήκα το τηλέφωνο των ΑΑ. Τη γυναίκα μου την έπιασαν κλάματα. Έκλεισα ραντεβού, με υποδέχτηκε ένας άνθρωπος αλκοολικός εκεί, δεν υπάρχουν ειδικοί, μου κάνει μια συνέντευξη, καταλαβαίνει ότι είμαι για τα μπάζα και μου λέει "Έλα"» περιγράφει για την απόφαση που του άλλαξε τη ζωή.

«Κάτι που με έκανε να πω ότι πρέπει να το σταματήσω οριστικά ήταν η δουλειά. Εκεί ήμουν άψογος ακόμα και όταν έπινα. Δεν είχα εικόνα μεθύστακα. Στις ομάδες το λέμε "τοκογλύφο" το αλκοόλ, δηλαδλη σου δίνει, σου δίνει και όταν έρθει η ώρα να σου ζητήσει, είναι πολύ δύσκολο. Έκανα ταυτόχρονα το "Η αγάπη είναι ελέφαντας" και το "Και πάλι φίλοι". Οι δύο βοηθοί είχαν κανονίσει να μη συναντιούνται τα γυρίσματα αλλά δεν είχαν υπολογίσει ότι πρέπει να κοιμάμαι. Είχα μείνει άυπνος πολλές μέρες και κάποια στιγμή με έπιασε ένας πόνος στο γύρισμα που περνούσε μονάχα αν έπινα, είχα ζητήσει από το σκηνοθέτη να μου δώσει 10 λεπτά αλλά ο άνθρωπος ξεχάστηκε. Δεν μπορούσα όμως να συνεχίσω και πηγαίνω και πίνω 4 μπύρες και με περίμενε ένα ολόκληρο συνεργείο να τελειώσω με τα προβλήματά μου. Σταμάτησα μία δουλειά και αυτό το πράγμα με τσάκισε τόσο πολύ. Γυρνώντας στο σπίτι το λέω στη γυναίκα μου και κάνει το πιο συγκινητικό πράγμα. Την άλλη μέρα, επειδή είχα και πάλι γύρισμα, μου έβαλε στο παγουράκι με το σκωτσέζικο ύφασμα του παιδιού τεκίλα κίτρινη και μου λέει ότι πίνω τσάι. Κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσα να δουλέψω αλλιώς… Και ήταν πολύ συγκινητικό γιατί μισεί το αλκοόλ και τη ζωή που φέρνει» είπε ο Θοδωρής Αθερίδης.

Όσο για το πώς ξεκίνησε, εξηγεί: «Ξεκίνησα το αλκοόλ στα 15 μου από μια κρίση πανικού. Τη δεύτερη φορά που το παθαίνω τρέχω να βρω τον μπαμπά μου, που ήταν σε ένα ουζερί. Μου λέει "το έπαθες πάλι;" και μου φέρνει μία μπυρίτσα. Και με την μπυρίτσα και με την κουβέντα χαλάρωσα και το είδα σαν φάρμακο».

«Ήμουν ο αλκοολικός που έπινε από το πρωί μπύρες και με τη δύση του ηλίου ένα μπουκάλι ουίσκι. Τον Σεπτέμβριο έκλεισα 21 χρόνια χωρίς αλκοόλ. Μετά το πρώτο εξάμηνο της απεξάρτησης πήγα να κυλήσω ξανά. Από τότε δεν το έχω βάλει στο στόμα μου. Θέλω να πω ευχαριστώ στο Θεό και στην Ελένη», ανέφερε ο Θοδωρής Αθερίδης.

Tags:
  • media-news

Ανοικτά καταστήματα λιανικής και κομμωτήρια ακόμη και στο lockdown

by nospam@dikaiologitika.gr (Σωτήρης Μπέσκος) on Saturday 24 October 2020 11:54 AM UTC+00
φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Τα καταστήματα λιανικής και παροχής υπηρεσιών, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3 και στο ενδεχόμενο που περιοχή ενταχθεί στον κόκκινο συναγερμό του επιπέδου 4 που ουσιαστικά μια περιοχή τίθεται σε καθεστώς μινι lockdown

Αυτο προβλέπει απόφαση για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊου και που δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ και προβλέπει αναβάθμιση των μέτρων στις περιοχές που εντάσσονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό και επιδημιολογικό κίνδυνο ανάλογα με τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας που αναρτάται στο covid19.gov.gr.

Ανοιχτά σε περίπτωση lockdown θα είναι και τα κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ και τα κέντρα αισθητικής. Παρ' όλο που κάποια περιοχή βρίσκεται στο επίπεδο 4, του κόκκινου συναγερμού, θα είναι ανοικτά και θα λειτουργούν με όλα τα μέτρα ασφάλειας που απαιτούνται.

Αυτό συμβαίνει ήδη από σήμερα Σάββατο 24 Οκτωβρίου, σε όλη την Π.Ε Κοζάνης και την Καστοριά, μετά από μια εβδομάδα που η Κοζάνη περιοχή βρίσκεται σε τοπικό lockdown.

Η αλλαγή αυτή αποτυπώνεται και στους πίνακες με τα μέτρα που αποτελούν παράρτημα της νέας απόφασης

lockdown

INTIME

Από σήμερα τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους. Παράλληλα, εφαρμόζεται και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 5:00 τα ξημερώματα.

Ήδη στην ΕΡΓΑΝΗ είναι διαθέσιμη η φόρμα την οποία θα συμπληρώνουν οι εργοδότες και θα την δίνουν στους εργαζόμενους που τυγχάνει να δουλεύουν βράδυ και την οποία θα πρέπει να επιδεικνύουν σε πιθανούς ελέγχους.

Οι έλεγχοι σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πολύ πιο σκληροί σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας καθώς κανείς δεν θέλει στην κυβέρνηση η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, πέρα από τους εργαζόμενους υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι που μπορεί να μετακινηθεί κάποιος μετά τα μεσάνυχτα και αυτοί είναι λόγοι υγείας. Για παράδειγμα θα επιτρέπεται να μετακινηθεί κάποιος για να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποιο φαρμακείο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, επιτρέπεται η μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο.Σε περίπτωση ελέγχου αυτό αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η δικαιολόγηση της μετακίνησης αποδεικνύεται με τα κατάλληλα έγγραφα, εφόσον υφίστανται.

pexels

Νέα επιτυχία κατά της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου σημείωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία εξιχνίασε τρεις υποθέσεις, η μία στην Αθήνα και οι άλλες δύο στη Θεσσαλονίκη.

Κατηγορούμενοι είναι τρεις άνδρες, ηλικίας 69 και 30 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς και ένας 26χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ από αστυνομικές πηγές, ο 69χρονος, που είναι συνταξιούχος και κατοικεί στην Αθήνα, κατηγορείται ότι σε διαδικτυακή επικοινωνία που είχε με ανήλικο αγόρι στην Γαλλία, του ζητούσε να του στείλει γυμνές φωτογραφίες του, καθώς και βίντεο με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε και συνέλαβε τον δράστη, έπειτα από συνεργασία με τις αρμόδιες γαλλικές Αρχές.

Από την ψηφιακή έρευνα που διενεργήθηκε στα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια του 69χρονου, βρέθηκαν πλήθος φωτογραφιών και βίντεο πορνογραφίας ανηλίκων.

Οι άλλες δύο υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν, ήταν στη Θεσσαλονίκη, με δράστες δύο άνδρες, 30 και 26 ετών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, υπήρξε συνεργασία με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο κατά της Εκμετάλλευσης Παιδιών (National Child Exploitation Coordination Center) που εδρεύει στον Καναδά. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κατείχαν και διακινούσαν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 4 σκληροί δίσκοι και ισάριθμα κινητά τηλέφωνα, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στα αρμόδια τμήματα της διεύθυνσης και της υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι δύο συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές Αρχές όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Όσον αφορά τον 26χρονο, η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του υποβλήθηκε με την τακτική διαδικασία στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

φωτογραφεία αρχείου

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι νοσηλεύεται, αφού βρέθηκε θετικός στο νέο κορονοϊό και είχε πυρετό.

«Το βράδυ της Παρασκευής, γύρω στις 21:00, ανέβασα πυρετό 38. Ήρθα και πέρασα τη νύχτα στο νοσοκομείο» ανέφερε ο ίδιος σε ένα βίντεο από δωμάτιο νοσοκομείου.

«Τώρα, είμαι καλύτερα. Ο πυρετός μου δεν είναι υψηλός. Η διαδικασία συνεχίζεται. Δεν υπάρχει κάτι που να είναι αρνητικό από ιατρική άποψη,» σημείωσε ο ίδιος.

Το Αμερικανικό Νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι ο Ιμάμογλου, πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εισήχθη στο νοσοκομείο την Παρασκευή στις 22:00 το βράδυ (τοπική ώρα) αφού παρουσίασε συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και η θεραπεία του συνεχίζεται.

eurokinissi

Το πρωτάθλημα της Basket League (επιτέλους) αρχίζει, με τη συμμετοχή 12 ομάδων και φαβορί τον Παναθηναϊκό. Από κοντά, ΑΕΚ και Προμηθέας, που φιλοδοξούν αρχικά να φτάσουν στον τελικό και, γιατί όχι, να κάνουν την έκπληξη και να «γκρεμίσουν» από τον θρόνο του τον Παναθηναϊκό, ο οποίος μετρά τέσσερις συνεχόμενες κατακτήσεις.

Μετά από πολλά «επεισόδια» και αποχωρήσεις ομάδων, αλλαγές ονομάτων, ΑΦΜ και διάφορα άλλα «ελληνικά ευτράπελα», σήμερα γίνεται το τζάμπολ της αγωνιστικής χρονιάς 2020-2021.

Αναλυτικά συμμετέχουν: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Προμηθέας Πατρών, Περιστέρι, Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Κολοσσός Ρόδου, Ιωνικός Νικαίας, Χαρίλαος Τρικούπης, Λάρισα και Λαύριο.

Ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε το τηλεοπτικό πρόγραμμα της πρεμιέρας για την πρώτη αγωνιστική στην Basket League. Από τα κανάλια της ΕΡΤ θα μεταδοθούν το αύριο το Σάββατο οι αγώνες των Ιωνικού Νίκαιας με την ΑΕΚ , Περιστέρι Κολοσσός Ρόδου, Χαρίλαος Τρικούπης Άρης και Ηρακλής ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σάββατο 24 Οκτωβρίου

Ιωνικός Νικαίας-ΑΕΚ (17:15) ΕΡΤ Sports&ΕΡΤ 3

Περιστέρι-Κολοσσός Ρόδου (17:15) EΡΤ Flix (διαδικτυακά)

Χαρίλαος Τρικούπης-Άρης (17:15) EΡΤ Flix (διαδικτυακά)

Ηρακλής-ΠΑΟΚ (19:30) ΕΡΤ Sports&ΕΡΤ 3

Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Παναθηναϊκός-Λάρισα (19:30) ΕΡΤ Sports&ΕΡΤ 3

Ο Οκτάι επισκέφτηκε τα Βαρώσια, οργή και καταγγελίες από την Κύπρο

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 12:59 PM UTC+00
Ο Οκτάι επισκέφτηκε τα Βαρώσια, οργή και καταγγελίες από την Κύπρο

Νέα πρόκληση από την Τουρκία, καθώς ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Ο Οκτάι βρέθηκε στα κατεχόμενα, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ και συνομίλησε με Τουρκοκύπριους και Τούρκους που βρίσκονταν στην περιοχή.

Λίγη ώρα μετά, η Κυπριακή Προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδίκαζε την ενέργεια με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, καταδικάζουν και καταγγέλλουν με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα, και ειδικότερα την είσοδό του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πρόκειται για ξεκάθαρα προκλητική και παράνομη ενέργεια, που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. H ενέργεια αυτή του Τούρκου αντιπροέδρου θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, τέτοιες παράνομες και προκλητικές ενέργειες έρχονται και σε αντίθεση με τα όσα ζητά ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ώστε να εκδηλώσει πρωτοβουλία προς επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, και σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί ενώπιον του γενικού γραμματέα των ΗΕ».

Εξαφάνιση 38χρονης στο Μεταξουργείο - Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 01:14 PM UTC+00
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Εξαφανίστηκε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου από την περιοχή του Μεταξουργείου, η Qiu Yun Lin, 38 ετών.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνισή της και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ενήλικης κατόπιν αιτήματος των οικείων της, καθώς ενδέχεται να συντρέχουν λόγοι οι οποίοι θέτουν τη ζωή της σε κίνδυνο.

Η Qiu Yun Lin έχει ύψος 1.55μ., κανονικό βάρος, έχει καστανά μαλλιά και μαύρα μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μαύρα παπούτσια, τζιν παντελόνι, μαύρο μπουφάν και καφέ τσάντα.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

Κορονοϊός: Οκτάωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στις Βρυξέλλες!

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 01:32 PM UTC+00
pixabay

Κορονοϊός Βρυξέλλες: Αυστηρότερα μέτρα θα εφαρμόζονται από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.

 

Οι 19 δήμαρχοι της βελγικής πρωτεύουσας συνεδρίασαν σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου και αποφάσισαν :

- την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 06.00

- το κλείσιμο των πολιτιστικών κέντρων, όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι

- οι καλεσμένοι στους γάμους να μην ξεπερνούν τους 10

- την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

- την ακύρωση των μη επαγγελματικών αθλητικών διοργανώσεων

- την απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των τεσσάρων ατόμων σε δημόσιους χώρους

- την ακύρωση των εκδηλώσεων για το Χαλοουίν

- την υποχρεωτική τηλεργασία όπου είναι εφικτό

- την ακύρωση των σχολικών εκδρομών

- το κλείσιμο των καταστημάτων στις 20.00.

Την Παρασκευή, ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν τα 20.000 ημερησίως.

«Τα στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό κάθε εννέα ημέρες » ανέφερε ο ιολόγος και εκπρόσωπος για τον κορονοϊό, Στήβεν Βαν Γκοτ.

Ειδικότερα, ο κ. Βαν Γκοτ σημείωσε ότι «τη Δευτέρα, το Βέλγιο κατέγραψε σχεδόν 13.000 κρούσματα σε μια μέρα και αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα θα προχωρήσουμε σε 20.000 περιστατικά την ημέρα».

Δραματική έκκληση Μέρκελ για να τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού στη Γερμανία

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 01:48 PM UTC+00
eurokinissi

Σε ασυνήθιστα δραματικό τόνο, η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε στο σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, την έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

«Η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να κλιμακώνεται. Υπάρχουν όλο και περισσότερα σημεία με τόσα πολλά κρούσματα, ώστε οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν μπορούν πλέον να κάνουν σωστή ιχνηλάτηση», τόνισε η κυρία Μέρκελ.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η Καγκελάριος επιχείρησε να τονίσει ακριβώς το γεγονός ότι η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και παρέπεμψε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο και προβλήθηκε ως τμήμα του σημερινού μηνύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Ο κόσμος περιμένει από τους πολιτικούς να βρίσκουν συνεχώς νέες λέξεις, αλλά μερικές φορές δεν υπάρχουν».

Ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιλογή των συγκεκριμένων διαύλων επικοινωνίας, διευκρίνισε ότι κάθε φορά επιλέγεται το μέσο που θεωρείται ότι θα φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θεωρεί αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα σημαντικό να λάβουν το μήνυμα οι νεότερες γενιές πολιτών.

EPA

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του Κόμματος AK στην Καισάρεια, και χαρακτήρισε «κακομαθημένη» την Ελλάδα, ενώ για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είπε πως «χρειάζεται ψυχοθεραπεία».

«Δεν επιβουλευόμαστε τα εδάφη ή τους πόρους κανενός. Προσπαθούμε απλώς να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα και εκείνα των αδελφών μας. Βλέπουμε τις προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου μορφώματος τρομοκρατίας στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία. Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί. Το λέω ξεκάθαρα. Μια τέτοια κατάσταση στα νότια σύνορα με την Τουρκία δεν θα την επιτρέψουμε ποτέ, θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται και θα αποστραγγίσουμε αυτό το βάλτο του τρόμου. Αυτό το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με τη συμμαχία και τη συνεργασία σε άλλους τομείς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκιου αντί να παραδοθούμε στην κακοκαμαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια».

«Τι σχέση έχει ο Μακρόν με τους μουσουλμάνους; Χρειάζεται ψυχοθεραπεία!»

«Τι σχέση έχει αυτό το άτομο που ονομάζεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους; Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Τι άλλο μπορεί χρειάζεται ένας αρχηγός κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών που ζουν στη χώρα του», ανέφερε κατά την «επίθεσή» του προς τον Ερντογάν.

«Θα δούμε τη τύχη του στις εκλογές. Δεν μπόρεσε να φέρει τίποτα στη Γαλλία για να κερδίσει κάτι για τον εαυτό του. Η βασική μας στάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Εξάλλου, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να στηρίζει τους «αδερφούς» από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ χαρακτήρισε «απόλυτο μίσος» για το Ισλάμ την επίθεση σε τζαμί στη Γερμανία.

«Αν η Ευρώπη δεν απαλλαγεί από την ισλαμοφοβία, θα καταρρεύσει από μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Έκτορας, ο σκύλος που μαχαιρώθηκε στη Νίκαια, επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του!

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 02:19 PM UTC+00
skai tv

Ο Έκτορας, ο σκύλος που μαχαιρώθηκε στη Νίκαια στις 13 Οκτωβρίου, κατάφερε να ξεπεράσει τα τραύματα του και να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του.

Ο καθηγητής, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, ακινητοποίησε το σκυλί και άρχισε να το μαχαιρώνει, ενώ άλλος κάτοικος της περιοχής με ένα σιδερένιο κοντάρι χτυπούσε το σκυλί.

Όλα αυτά μπροστά στα μάτια κατοίκων της περιοχής, που αντέδρασαν και κάλεσαν την αστυνομία, ενώ κάποιος κατέγραψε σε video τις σοκαριστικές στιγμές, το οποίο ανέβηκε σε σελίδα φιλόζωων στο Facebook.

Όπως περιέγραψε στον ΑΡΤ FM ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ), Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο Έκτορας συνάντησε τον ιδιοκτήτη του και ξέσπασε σε κλάματα.

Η δίκη για την κακοποίηση του σκύλου στη Νίκαια αναβλήθηκε αρχικά για τις 23 Οκτωβρίου και στη συνέχεια πήρε και άλλη αναβολή για τις 6 Νοεμβρίου.

ΠΑΟΚ: Θετικός στον κορονοϊό ο Βιεϊρίνια!

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 02:29 PM UTC+00
intime

Ο Άντρε Βιεϊρίνια έχοντας ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ομάδα του ΠΑΟΚ θα μπει σε καραντίνα 14αρων ημερών αφού ο Πορτογάλος όπως ανακοίνωσε και επίσημα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram είναι θετικός στον κορονοϊό.

Ο αρχηγός του «Δικεφάλου» ανέφερε ότι όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με εκείνον διαγνώστηκαν αρνητικοί και δεν διατρέχει κανένας κίνδυνος.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Ήταν δύσκολο το καλοκαίρι μου και όπως ίσως καταλάβατε, έχασα κάποια στιγμή την πίστη μου ότι όλα θα πήγαιναν καλά. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει τον τρόπο του. Πατρικό τρόπο. Του είμαι ευγνώμων που θα συνεχίσω στον ΠΑΟΚ, στο σπίτι μου.

Δυο μήνες περίμενα αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Να ετοιμαστώ να ξαναβάλω τα ρούχα της προπόνησης, να δω τον προπονητή, τους συμπαίκτες και ολους που δουλεύουν στην ομάδα.

Ε, θα περιμένω καμιά 15αριά μέρες παραπάνω! Στις ιατρικές εξετάσεις για την επιστροφή, βρέθηκα θετικός στον covid-19! Είμαι χωρίς συμπτώματα, η γυναίκα μου και η κόρη μου πήραν τα αρνητικά τεστ, όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζι μου τις προηγούμενες μέρες υποβλήθηκαν σε τεστ και τα αποτελέσματά τους ήταν αρνητικά. Ξεκινάω με μια μικρή άδεια την νέα μου χρονιά στον ΠΑΟΚ. Σορρυ κόουτς!

Ανυπομονώ να σας ξαναδώ όλους! Προστατεψε τους εαυτους σας,φορεστε μασκες και συντομα θα ειμαστε όλοι μαζι…stay safe».

Χρυσοχοϊδης: «Εφετείο, 14χρονος, Παππάς: Τρία συνθήματα με μπόλικο ψέμα» - Έντονη αντίδραση Βούτση

Σε υψηλούς τόνους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από το βήμα της Βουλής, απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την διάλυση της αντιφασιστικής διαδήλωσης έξω από το Εφετείο που εκδίκαζε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, για την κράτηση του 14χρονου μαθητή και για τον φυγόποινο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επέκρινε την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, «ότι έχει μια άχαρη τριλογία που την επαναλαμβάνει σαν μαγνητόφωνο: Εφετείο, 14χρονος, Παππάς. Τρία συνθήματα, που με την αγαπημένη σας πρακτική είναι πασπαλισμένα με μπόλικο ψέμα».

Ειδικότερα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την υπόθεση της διαδήλωσης έξω από το Εφετείο της Αθήνας την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή, ανέφερε:

«Το βίντεο της ΓΑΔΑ έδειξε ποιος άρχισε τα επεισόδια. Μια βδομάδα φωνάζατε ψέματα για την Αστυνομία. Για να ξυπνήσετε φαντάσματα. Σας το είπα, τα υπολείμματα στράτευσης που σας έχουν απομείνει, δεν μπορούν να γίνουν στρατός, γιατί δεν έχετε απόψεις, πεποιθήσεις, έχετε μόνο αναχρονιστικές κραυγές. Δεν τις ακούει κανείς».

Για τον 14χρονο μαθητή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ρώτησε την αντιπολίτευση «πού έχετε βρει όλα αυτά τα πονετικά παραμύθια για τον 14χρονο; Δεν ντρέπεστε να φτιάχνετε σαπουνόπερα, να παίζετε με τα παιδιά, τόσο χειριστικά, με τόση εκμετάλλευση;».

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι στην υπόθεση αυτή λέγονται τρία ψέματα και εξήγησε:

1ο ψέμα που λέγεται, είναι ότι τον συνέλαβαν χωρίς κατηγορίες. Η αλήθεια: Εισαγγελέας και ανακρίτρια ανηλίκων, δεν τον άφησαν ελεύθερο. Διέταξαν την κράτησή του για κακουργηματικές πράξεις. Σημειώνουμε πως στις 9 στις 10 περιπτώσεις οι ανήλικοι αφήνονται ελεύθεροι. Ποιος κρίνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχουν κατηγορίες; Η δικαιοσύνη ή εσείς;

2ο ψέμα: Τον απομόνωσαν σε κρατητήρια στη ΓΑΔΑ. Δεν είδε ούτε τη μαμά του. Η αλήθεια. Τους είδε όσο ήθελε, τους μίλησε όσο ήθελε. Και την μητέρα του και τον δικηγόρο του. Τρία επισκεπτήρια στο Σαββατοκύριακο.

3ο ψέμα: Κοιμόταν στο πάτωμα. Η αλήθεια. Κοιμόταν στο κρεβάτι του, στην υποδιεύθυνση φύλαξης ανηλίκων. Δεν πάτε μέχρις εκεί να δείτε τις συνθήκες κράτησης και τα ανήλιαγα υπόγεια που μνημονεύετε;» είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να κυνηγά 14χρονα. Όμως η Αστυνομία δεν έχει επιλογές όταν σκάνε μολότοφ. Δεν είναι λύση το να κάνει τα στραβά μάτια. Στο Εφετείο κατά την καταδίωξη, έπεσαν πάνω από 150 μολότοφ, πολλές από ανήλικους».

Σχετικά με τον φυγόποινο πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα έδωσε όλα, χαιρέκακα, και με όλη του την δύναμη, δώσατε τα ρέστα του».

Θεωρήσατε είπε, ότι «να, επιτέλους, η Αστυνομία κι ο Χρυσοχοΐδης δεν τα κατάφεραν. Στην ουσία όμως, με αυτά που λέτε ζητήσατε να παραβούμε κανόνες κράτους δικαίου για να παρακολουθούμε τον πολίτη και κατηγορούμενο Παππά. Το ίδιο είχατε ζήσει δυο μέρες πριν, να συλλάβουμε τον ευρωβουλευτή Λαγό, που χαίρει ασυλίας. Επίσης, άκριτα ειρωνευθήκατε ότι τα σπίτια όλων των κατηγορούμενων ήταν υπό επιτήρηση, πράγμα που συμβαίνει σε κάθε σημαντική δίκη για αποφυγή αντεκδικήσεων ή ακτιβιστικών πράξεων. Από όσα είπατε πιο λαϊκιστικό δεν γίνεται. Πιο αντιδημοκρατικό δεν υπάρχει.

Ζητάτε να καταπατά η Αστυνομία τους νόμους, να μην σέβεται ατομικά δικαιώματα, να μην προστατεύει κατηγορούμενους για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα. Μήπως να επιτρέψουμε και το λυντσάρισμα; Και θέλετε να λέγεστε και αριστερά, που από τέτοια καταπάτηση νόμων και δικαιωμάτων γέμισε νεκροταφεία και στέναξε σε φυλακές και ξερονήσια».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αφού εξήγησε πως επί ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν οι μέρες παρουσίασης του Χρ. Παππά στο αστυνομικό τμήμα, από τρείς φορές το μήνα σε μία, και να μην είναι υποχρεωμένος κάθε ημέρα να κοιμάται στο σπίτι του, απευθύνθηκε ευθέως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΑ και τους ρώτησε δεικτικά: «Τώρα που τα δώσατε όλα για τον Παππά, θα χαρείτε όταν τον πιάσουμε;».

Ο υπουργός Προστασίας τους Πολίτη καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται σε ένα «τριπλό αδιέξοδο: Σε δημοσκοπική υποχώρηση, σε εσωκομματική ρήξη, σε πολιτική ένδεια», γι' αυτό στοχοποιεί και δημιουργεί πολιτικούς αντιπάλους όπως «την αστυνομία και τον Χρυσοχοΐδη. Αλλά παραμένετε απελπιστικά άστοχοι».

Αντικρούοντας τις καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί αστυνομοκρατίας σε διαδηλώσεις και χρήση χημικών, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε:

«Σε διαδηλώσεις στην Αθήνα, στο πρώτο επτάμηνο του 2019, στη διακυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ, η αστυνομία έριξε 2.135 χημικά και δακρυγόνα, ενώ από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα, σε 14 μήνες δικής μας διακυβέρνησης, σε μεγαλύτερο αριθμό διαδηλώσεων έγινε χρήση 778 δακρυγόνων. Δηλαδή στο μισό χρονικό διάστημα, σε λιγότερες διαδηλώσεις ρίξατε τριπλάσια χημικά. Ποιος λοιπόν τρομάζει, ποιος πατάσσει; Ζείτε στον κόσμο της εμπάθειας, των ψεμάτων που λέτε και των εχθρών που κατασκευάζετε».

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας για το θέμα διάλυσης της αντιφασιστικής διαδήλωσης έξω από το εφετείο, ανέφερε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πως πραγματικά εκπλήσσομαι γιατί ακόμα και 15 ημέρες μετά την διάλυση της διαδήλωσης, επιμένετε σε αυτές τις απίστευτες ανακρίβειες που δεν προκύπτουν από το ηλεκτρονικό υλικό που έδωσε η Αστυνομία και από αυτό που υπάρχει».

Παράλληλα, ρώτησε τον κ. Χρυσοχοΐδη, εάν η διάλυση της αντιφασιστικής εκδήλωσης και ενός κόσμου που χαιρόταν εκείνη την ημέρα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ήταν προμελετημένη και σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» Κάνατε ένα ατόπημα και πήρατε εσείς την ευθύνη, είπε στον υπουργό, και επέμεινε να ρωτά «εάν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του απάντησε πως «εγώ δεν εκπλήσσομαι με αυτά που λέτε, γιατί είναι τα ίδια μου είπατε εκείνο το βράδυ εδώ στην Βουλή, όταν προβοκάτορες διέλυσαν την συγκέντρωση» Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως εκείνη την ημέρα η αστυνομία πήρε πολλά μέτρα για να λειτουργήσει με ασφάλεια το δικαστήριο και για να γίνει η συγκέντρωση, «αλλά κάποιοι, οι ίδιοι με αυτούς εδώ του Συντάγματος, επιτέθηκαν με μολότοφ, προσπάθησαν να σπάσουν και σπάσανε 10 λεωφορεία της ΕΛΑΣ και μετρήθηκαν πάνω από 150 μετρημένες βόμβες μολότοφ που ρίχθηκαν», και σημείωσε ότι αυτά είναι όλα καταγεγραμμένα και από τα drone της Αστυνομίας.

«Δεν μου κάνει όμως εντύπωση» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Νίκο Βούτση, «που θέτετε και πάλι τα ίδια ζητήματα, για τα οποία εκείνο το βράδυ ζητήσατε την παραίτησή μου, όπως και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου».

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις νέες πραγματικότητες και προκλήσεις που δημιουργούνται για την ασφάλεια των πολιτών από την μετανάστευση, την τρομοκρατία, τις επιδημίες, τον κοινωνικό περιορισμό ή αποκλεισμό.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός ανέφερε πως απαιτείται «νέα ασφάλεια, νέα αστυνομία» και γι' αυτό «τα αλλάζουμε όλα, γιατί πρέπει τα λόγια κι οι θεωρίες να γίνουν πράξεις και έργα».

Ειδικότερα, ανέφερε πως «αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο, δώσαμε στον Συνήγορο του Πολίτη την ισχύ και τα μέσα να ασκεί ανακριτικό έργο σε περιστατικά αυθαιρεσίας και παράλληλα αναβαθμίσαμε το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Αλλάζουμε εκ βάθρων την εκπαίδευση, ώστε ο αστυνομικός να σκέφτεται, να εκπαιδεύεται συνεχώς, να είναι ο σύμμαχος του πολίτη, ο διαμεσολαβητής και ο εγγυητής της νομιμότητας και των δικαιωμάτων.

Ο ακοίμητος φρουρός της καθημερινότητας . Αλλάζουμε εκ βάθρων το επιτελείο του Αρχηγείου. Να έχει τα μέσα, την τεχνογνωσία, τη δικτύωση ώστε να λειτουργεί επιτελικά, να αποφασίζει ορθολογικά και να δρα άμεσα». Η αστυνομία, τόνισε, «οφείλει να λογοδοτεί. Χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια η αυθαιρεσία και η διαφθορά παραμονεύουν. Θέλουμε να υπάρχει πλήρης ορατότητα του αστυνομικού έργου. Οι ομάδες εμπλοκής (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ κλπ) σε λίγες μέρες θα φέρουν κάμερες, ώστε να μπει ένα τέλος στον επιλεκτικό βιντεοσκοπικό ακτιβισμό από τη μια και στην συγκάλυψη από την άλλη».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όμως, αναφέρθηκε και στον ρόλο της ΕΛΑΣ στην πανδημία, και κυρίως στον τρόπο μεταχείρισης της νεολαίας σε σχέση με τα μέτρα απαγόρευσης, λέγοντας πως «εδώ όντως, υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στη ζωτική ενέργεια των νέων και στους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο κάτω-κάτω τους μεγαλώνουμε για να κοινωνικοποιηθούν, και τώρα τους ζητάμε να απομονωθούν. Αυτή η αντίφαση είναι η δική τους πρόκληση και η δική μας υποστήριξη. Μιλώντας για την αστυνομία, χρειάζεται στην δράση της φαντασία, υπομονή κι επιμονή, και κυρίως πολλή ενσυναίσθηση.

Οι νέοι αστυνομικοί είναι νέοι με στολή. Εκπαιδεύονται συνέχεια για να συνομιλήσουν, να συσχετισθούν αποτελεσματικά με τους νέους που, είτε συνωστίζονται σε δημόσιους χώρους, είτε συμμετέχουν αψήφιστα σε μια νεανική παραβατικότητα. Όμως η καλλιέργεια κουλτούρας ανυπακοής, με βάση την μη εφαρμογή των μέτρων, όταν γίνεται από ενήλικες και μάλιστα με την ανοχή θεσμικών φορέων όπως πολιτικά κόμματα, είναι πράξη δεινά ανεύθυνη»

Ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει 8χρονη, γιατί ...είχε βαπτιστεί αλλού

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 02:59 PM UTC+00
eurokinissi

Ιερέας στον Άγιο Δημήτριο Ναυπάκτου, έδιωξε 8χρονη από την Θεία Κοινωνία, επειδή είχε βαπτιστεί στο μοναστήρι της Σκάλας. Με εξώδικη διαμαρτυρία, απαντούν οι γονείς του 8χρονου κοριτσιού.

Μάλιστα, εκεί που είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ήταν παλιά το πατρικό σπίτι της οικογένειας το οποίο παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με το npress.gr, οι γονείς ζητούν την προστασία από το Μητροπολίτη Ναυπάκτου «για το πολλαπλώς έκνομο περιστατικό, ενάντια στην εκκλησιαστική ευπρέπεια, το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης θείας λειτουργίας και στόχο είχε την ανήλικη κόρη τους».

Παράλληλα, τονίζουν ότι «με την υβριστική και ανάρμοστη αυτή του στάση του ο Ιερέας προσέβαλε την προσωπικότητα του παιδιού τους, έτσι όπως αυτή προστατεύεται από το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και άλλα διεθνή κείμενα, κοινοποιώντας παράλληλα και προσωπικά του δεδομένα που σχετίζονται με τη θρησκεία…» και ζητούν από το Μητροπολίτη Ναυπάκτου, Κο Ιερόθεο Βλάχο, ως Διοικητικό Προϊστάμενο της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, την προστασία του και την απερίφραστη καταδίκη του περιστατικού αυτού.

Όπως σημειώνουν, « όπως και εσείς αντιλαμβάνεστε, οι όποιες δικαστικές και νομικές διαμάχες της Ιεράς Μητρόπολης με μια Ιερά Μονή είναι ανεπίτρεπτο να οδηγούν σε τέτοιου τύπου ανοίκειες συμπεριφορές εναντίον μάλιστα ενός ανήλικου παιδιού, καθώς και σε κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς εντός του εκκλησιάσματος, το οποίο είναι ζήτημα μείζονος εκκλησιαστικής σημασίας.

Σημειώνεται δε, ότι, αναμφισβήτητα, αφορά τα αρμόδια Δικαστήρια, και σίγουρα όχι έναν Ιερέα, εν ώρα μάλιστα τέλεσης της θείας λειτουργίας, η κρίση περί της ισχύος ή μη μιας υπαρκτής ήδη από το 2013 διοικητικής πράξης, στην οποία είναι μέχρι και σήμερα καταχωρημένο το θρήσκευμα της κόρης μας.

Οι ανωτέρω περιγραφόμενες ενέργειες του Ιερέα, εκτός του ότι, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, αντιτίθενται στα ιερά διδάγματα και παραδόσεις της Ορθοδοξίας, προσβάλλουν την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και συλλήβδην τους εκπροσώπους της.

Είναι δε παράλληλα πολλαπλώς έκνομες, και δέον όπως ενεργήσετε σύμφωνα με τις κατά νόμο εξουσίες σας, προκειμένου αυτές να ελεγχθούν πειθαρχικά κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, διαβιβάζοντας παράλληλα την υπόθεση για διερεύνηση και από τον αρμόδιο Εισαγγελέα».

intime

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού προχωρούν δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης μετά την υπαγωγή της στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης).

Στον δήμο Παύλου Μελά, αποφασίστηκε από τον δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, η αναστολή λειτουργίας από σήμερα έως την 1η Νοεμβρίου, όλων των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων - δομών.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση επιβεβαιωμένων αλλά και ύποπτων κρουσμάτων COVID-19 στον πληθυσμό του δήμου, καθώς και τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με σκοπό την προστασία των πολιτών και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Η απόφαση αφορά το σύνολο των κλειστών και ανοικτών δημοτικών και σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και όλων των δημοτικών γηπέδων και σταδίων και του γυμναστηρίου της υπόγειας διάβασης, το σύνολο των δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών τμημάτων, το σύνολο των χώρων υποδοχής - στέγασης των πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι (χώροι) βρίσκονται εντός σχολικών διδακτηρίων και το σύνολο των δημοτικών αθλητικών χώρων ελεύθερης άθλησης (πολιτών και κοινού).

Απολύμανση του κλειστού γυμναστηρίου Διαβατών πραγματοποιήθηκε το πρωί με απόφαση του δημάρχου Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη και την εποπτεία του αντιδημάρχου καθαριότητας, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργου Κυριακίδη.

Το διοικητικό συμβούλιο του Αθλητικού Συλλόγου Ιωνικός, ενημέρωσε τη διοίκηση του δήμου Δέλτα για τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού και προχώρησε στην αναστολή των προπονήσεων και των άλλων δραστηριοτήτων του συλλόγου.

Το γυμναστήριο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την επόμενη Κυριακή 1 Νοεμβρίου, καθώς προπονητής βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

«Μόνο με υπευθυνότητα και αγαστή συνεργασία μπορούμε να καταφέρουμε ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα για το δήμο μας» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, λόγω των νέων επιδημιολογικών δεδομένων και της κατάταξης της περιοχής στο επίπεδο 3 κι έχοντας ως άμεση προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης επετειακής συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ήταν μια λέξη μοναχά… ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Η συναυλία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου 2020 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί. Οι κάτοχοι εισιτηρίων θα λάβουν πίσω το αντίτιμο, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο είχαν πληρώσει.

Μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών τα ξημερώματα στη Μυτιλήνη, αίματα στο σημείο

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 03:30 PM UTC+00
intime, φωτογραφία αρχείου

Άγρια συμπλοκή με αλλοδαπούς μετανάστες σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην αγορά της Μυτιλήνης.

Οι καταστηματάρχες από την Αλκαίου μέχρι τη Μητρόπολη να έχουν αναστατωθεί από τα αίματα που αντίκρισαν, όταν έφτασαν το πρωί για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, δυο Μαροκινοί και ένας Αλγερινός συγκρούστηκαν στα Λαδάδικα με μαχαίρια. Ο ένας είχε σοβαρή αιμορραγία, ενώ από το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε μεταξύ τους γέμισε με αίματα η αγορά.

Η υπόθεση ερευνάται από την αστυνομία. Δυο από τους τρεις αλλοδαπούς συνελήφθησαν και βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ ο τρίτος αναζητείται.

Γεροβασίλη για πτωχευτικό νομοσχέδιο: Η κυβέρνηση καταργεί κάθε προστασία

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 03:49 PM UTC+00
eurokinissi

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, τονίζει ότι «με την πρόταση μομφής λέμε στον ελληνικό λαό δεν μπορείτε να κρύβεστε πια και ότι θα αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο κάνετε πράξη τα πιο εφιαλτικά σενάρια σε βάρος αυτού του λαού»

 

Όπως είπε, η κυβέρνηση έφερε το πτωχευτικό νομοσχέδιο την ώρα που φουντώνει η πανδημία και το τουρκικό καθεστώς ξεδιπλώνει την επεκτατική ατζέντα του, ενώ ο πρωθυπουργός κρύβεται και δεν δέχεται να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ούτε και οι βουλευτές της ΝΔ ήρθαν για να στηρίξουν το πτωχευτικό νόμο αλλά "ήρθαν για να αντιπολιτευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-2015 και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα".

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση, είπε η κα Γεροβασίλη, είναι εν μέσω πανδημίας να ζητά από τους πολίτες λόγω κορονοϊού να μείνουν μέσα, «μην τυχόν και βγουν στο δρόμο ενώ τους πετάτε εσείς στο δρόμο».

«Η κυβέρνηση καταργεί κάθε προστασία και θεσπίζει για πρώτη φορά την πτώχευση των πολιτών, την υφαρπαγή περιουσιών, τη ρευστοποίηση της α' κατοικίας και τη βίαιη φτωχοποίηση. Αντί να εκπλήσσεστε με την μομφή μας, καταλάβετε πως αυτό που φέρατε σημαίνει πως όποιος βρίσκεται σε στάση πληρωμών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, νομικό ή φυσικό πρόσωπο, για διάστημα άνω των 6 μηνών και οι οφειλές του υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ, πρέπει να καταθέσει αίτηση πτώχευσης και θα χάσει και τα έσοδά του μετά την πτώχευση», είπε η κα Γεροβασίλη.

Παράλληλα, κάλεσε τη ΝΔ «να βγείτε από την εικονική σας πραγματικότητα, και να καταλάβετε τις πραγματικές επιπτώσεις των πράξεών σας».

Κορονοϊός Ελλάδα: Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα νέα κρούσματα, πάνω από 900!

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 03:59 PM UTC+00
Κορονοϊός Ελλάδα: Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα νέα κρούσματα, πάνω από 900!

Κορονοϊός Ελλάδα: Στα ύψη και σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου τα νέα κρούσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 867 και τα 841 αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου:

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29992, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3828 (12.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11532 (38.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 30 (33.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 270 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 564 θανάτους συνολικά στη χώρα. 213 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυτή είναι η απόφαση για τα νέα μέτρα (έγγραφο)

Αναλυτικά η απόφαση με τα μέτρα για τον κορονοϊό με τους Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Στην απόφαση περιγράφονται τα νέα μέτρα αναλυτικά. Τι ισχύει για εστίαση, σχολεία, αποαστάση, ΜΜΜ, αυτοκίνητα σε όλη την επικράτεια ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας κορονοϊού που βρίσκεται η κάθε περιοχή.

Παράλληλα, περιγράφεται ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση μάσκας αλλά και πώς θα μετακινούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις μετά τις 00:30 τα ξημερώματα όπου ξεκινά και η επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα ορίζεται πως η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, ισχύει: α) Σε όλα τα επιδημιολογικά επίπεδα, επιβάλλεται μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

β) Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το χαμηλό ή το μέτριο επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

γ) Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, επιβάλλεται μάσκα και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως της συνδρομής της προϋπόθεσης τήρησης απόστασης της περ. β), καθώς και σε όλους τους χώρους των σημείων 15 και 16 της παρ. 1 του άρθρου 1, εξαιρουμένων των καθήμενων στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ. 

2. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την παρούσα εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Περιορισμός της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες

1. Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 00:30 μέχρι τις 05:00.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

2. Από την εφαρμογή εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: (α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, (β) μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο.

Πρέπει να αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. 

(β) αποδεικνύεται με τα κατάλληλα έγγραφα, εφόσον υφίστανται.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου η βεβαίωση χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην σελίδα apografi.gov.gr και κατ' εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση  χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησηςυπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

5. Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα

Δείτε τη ισχύει για σχολεία, εστίαση, καταστήματα, αυτοκίνητα και γενικά όλη την απόφαση ΕΔΩ

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 1-3: Ο Ζιντάν της ...έκλεισε και πάλι το σπίτι

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 04:16 PM UTC+00
AΠΕ - ΜΠΕ

Η Ρέαλ Μαδρίτης έχοντας δώσει διορία δύο αγώνων στον προπονητή της Ζινεντιν Ζιντάν κατάφερε να πάρει ένα πολύ σημαντικό διπλό απέναντι στην Μπαρτσελόνα νικώντας με 2-1 στο Κάμπ Νόου για την 7η αγωνιστική της Πρεμιέρα Ντιβίζιον.

Με το τρίποντο αυτό οι «Μερένxες» ανέβηκαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας έχοντας συνολικά 13 βαθμούς.

Η Ρεάλ Μαδρίτης με το «καλημέρα» προηγήθηκε στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον Μπενζεμά να βγάζει κάθετη μπαλιά στο Βαλβέρδε και εκείνος με πλασέ να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ο ενθουσιασμός αυτός δεν είχε μεγάλη διάρκεια για τους «Μαδριλένους» αφού ο Φάτι τρία λεπτά αργότερα ισοφάρισε για την Μπαρτσελόνα κάνοντας το 1-1. Ο 17χρονος έγινε ο δεύτερος νεότερος ηλικιακά που σκόραρε σε classico, όταν το είχε κάνει για πρώτη φορά το 1947 ο Αλφόνσο Ναβάρο.

Στη συνέχεια ο Μέσι έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 24' με τον Αργεντίνο να κάνει έξυπνη επιτόπια ντρίμπλα στον Σέργιο Ράμος με τον Αργεντίνο αλλά στο τέλος της προσπάθειάς του να νικιέται από τον Κουρτουά. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η Ρεάλ βγήκε στην αντεπίθεση με τον Μπενζεμά, με τον Γάλλο να μην καταφέρνει να βρίσκει δίχτυα.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου οι παίκτες του Ζινεντίν Ζιντάν έπαιξαν πιο συγκεντρωμένα και πιο έξυπνα τακτικά. Η βελτίωση αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα με τον Ράμος να ευστοχεί από τη βούλα του πέναλτι στο 63ό λεπτό της αναμέτρησης και να δίνει ξανά το προβάδισμα στην ομάδα του. Επιπλέον στην τούρτα το έβαλε ο Λούκα Μόντριτς στο 90′ έπειτα από τραγικό λάθος που έκανε ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων Νέτο.

Γήπεδο Κάμπ Νόου

Αγωνιστική 7η

Τελευταίες αναμετρήσεις

1/3 2020 Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 2-0 (26η αγωνιστική La Liga)

18/12 2019 Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 0-0 (10η αγωνιστική La Liga)

2/3/ 2019 Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 0-1 (26η αγωνιστική La Liga)

Γκολ

Διαιτητής Χουάν Μαρτίνεθ

Απουσίες Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα), Ουμτιτί (Μπαρτσελόνα), Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Οντριοθόλα (Ρεάλ Μαδρίτης), Οντεγκααρντ (Ρεάλ Μαδρίτης) Αζάρ (Ρεάλ Μαδρίτης), Μαριάνο Ντιας (Ρεάλ Μαδρίτης)

Μπαρτσελόνα (Κουμάν) (4-2-3-1) Νέτο, Ντεστ, Πικέ, Λανγκλέ, Άλμπα, Ντε Γιονγκ, Μπουσκέτς, Πέδρι, Κουτίνιο, Μέσι, Φάτι

Αναπληρωματικοί: Μπρέθγουεϊτ, Γκριεζμάν, Πένα, Σέρτζι Ρομπέρτο, Τρινκάο, Ουρένια, Χούνιορ Φίρπο, Αλενιά, Αραούχο, Ντεμπελέ, Πουτζ, Πιάνιτς.

Ρεάλ (Ζιντάν) (4-3-3) Κουρτουά, Σέρχιο Ράμος, Βαράν, Νάτσο, Μεντί, Καζεμίρο, Βαλβέρδε, Κρόος, Ασένσιο, Βινίσιους, Μπενζεμά.

Επόμενοι αγώνες

Σάββατο 31 Οκτωβρίου Αλαβές-Μπαρτσελόνα 22:00

Σάββατο 31 Οκτωβρίου Ρεάλ Μαδρίτης-Ουέσκα 15:00

Πηγή: overfm.gr

Κορονοϊός Ελλάδα: Αυξάνονται οι περιοχές με πολλά κρούσματα, «αγγίζουν» τα 450 σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός Ελλάδα: Σήμερα, 24/10/2020,δηλώθηκαν 935 επιπλέον κρούσματα και έσπασε κάθε ρεκόρ στη χώρα μας. Ο «χάρτης» των κρουσμάτων.

Από τα 887 εγχώρια κρούσματα, τα 47 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 με ιχνηλατήσεις ήδη γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αναλυτικότερα:

- 44 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 228 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα 

- 217 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 22 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Δείτε αναλυτικά τον «χάρτη» των κρουσμάτων και πού εντοπίζονται εδώ.

Εκλογές ΗΠΑ: «Ψήφισα έναν τύπο που ονομάζεται Τραμπ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 04:48 PM UTC+00
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ψήφισε το πρωί του Σαββάτου, πρόωρα, στη Φλόριντα, προτού συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, με τη συμμετοχή του σε τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κερδίσει το χαμένο έδαφος έναντι του Τζο Μπάιντεν και θα επαναλάβει την 3η Νοεμβρίου τη νίκη του 2016.

«Ψήφισα έναν τύπο που ονομάζεται Τραμπ», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους , προσθέτοντας: «Ήταν μια πολύ ασφαλής ψήφος, πολύ πιο ασφαλής από εκείνη όταν στέλνετε την ψήφο σας μέσω του ταχυδρομείου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλείται, συχνά, χωρίς καμία απόδειξη, την απειλή της εκλογικής νοθείας, αναφορικά με την επιστολική ψήφο.

Όπως περισσότεροι από 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα, ιδίως εξαιτίας του φόβου με την Covid-19, ο δισεκατομμυριούχος άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του σε μια βιβλιοθήκη στο Ουέστ Παλμ Μπιτς, κοντά στο Μαρ α Λάγκο, τη νέα φορολογική κατοικία του από τότε που αποχώρησε από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου είχε γίνει δεκτός με γιουχαΐσματα, πριν από 4 χρόνια, τη στιγμή που ψήφιζε.

Στη Φλόριντα, δεκάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε στον προεκλογικό στίβο με φρενήρεις ρυθμούς μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, όπου παρέμεινε τρεις νύχτες καθώς είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, θα μεταβεί στη συνέχεια στη Βόρεια Καρολίνα, στο Οχάιο και το Ουισκόνσιν, προτού πάει αύριο Κυριακή στο Νιου Χαμσάιρ.

«Θα είστε πολύ απασχολημένοι σήμερα, θα σας κάνουμε να δουλέψετε πολύ σκληρά», είπε στους δημοσιογράφους, προτού αποχωρήσει από το εκλογικό τμήμα.

Ο αντίπαλος του Τραμπ, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ επέστρεψαν στον προεκλογικό αγώνα σήμερα, ταξιδεύοντας στην Πενσιλβάνια για δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις.

eurokinissi

«Η κυβέρνηση χτυπάει τον πυρήνα της δημοκρατίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που ανέβηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο βήμα της Ολομέλειας για να δώσει το περιεχόμενο της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Μομφή στον κ. Σταϊκούρα που έφερε ένα νομοσχέδιο που ήθελε να κρυφτεί και να μην συζητηθεί. Μομφή στον κ. Μητσοτάκη που δεν ήταν εδώ καν να το υποστηρίξει. Μομφή γιατί το δικό σας σύστημα ΜΜΕ το έκρυψε. Μομφή για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε μια νεολαία που δεν έχει ελπίδα.

Και μομφή γιατί χτυπάτε τον πυρήνα της δημοκρατίας όταν επαναλαμβάνετε συνεχώς τα ίδια επιχειρήματα χωρίς να ακούσετε την κοινωνία. Μομφή γιατί έχετε χάσει το δρόμο και αυτό θα φανεί σύντομα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που έφερε αυτή η κυβέρνηση στη Βουλή, με κορυφαίο το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δείχνει, όπως είπε, «αύξηση των ανισοτήτων».

Επισήμανε τις προβλέψεις που κατά καιρούς έχει κάνει για το βάθος της ύφεσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για να επισημάνει:

«Όταν το κάνεις αυτό χωρίς να βλέπεις ποια είναι η κατάσταση μπροστά σου, γιατί είσαι σε τέτοιο βαθμό συντηρητικός, είναι επακόλουθο ότι δεν θα πάρεις και τα ραγδαία μέτρα που χρειάζονται».

Αλλά και για τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών για την επιτυχή έξοδο στις αγορές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση βγήκε στις αγορές λόγω του «μαξιλαριού» και του ρυθμισμένου χρέους για να αναρωτηθεί «ποια είναι η έννοια του μαξιλαριού, αν όχι να το χρησιμοποιήσεις, στους κακούς καιρούς, για να μειώσεις τις κοινωνικές ανισότητες» και να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό ούτε για το ύψος της δαπάνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Όσο για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και τα όσα η σημερινή κυβέρνηση καταλογίζει στην προηγούμενη διακυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε «γιατί οι θεσμοί είχαν τόση πρεμούρα να βάλουν την κυβέρνηση να υπογράψει την κατάργησή της, αν την είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο κλίμα αυτό, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του 'Αδωνι Γεωργιάδη ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα καταργούνταν οριστικά μετά τις 31 Απριλίου του 2020.

«Γιατί λοιπόν συνεχίζουμε μια τέτοια συζήτηση εδώ μέσα, αντί να δούμε πώς πρέπει να είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, ποια μέτρα απαιτούνται, πώς πρέπει μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο να αλλάξει η πλάστιγγα ανάμεσα στη ρευστοποίηση και την αναδιάρθρωση του χρέους;» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η λογική σας είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός. Η επιβίωση του ισχυρότερου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Στις πλατείες, ξέρετε καλά, πως ήταν νέα παιδιά που τους είχαν υποσχεθεί ότι με την παγκοσμιοποίηση θα έχουν δουλειές νέες και καλύτερες αλλά τελικά ή δεν είχαν δουλειές ή ήταν χειρότερες από των γονιών τους. Τι λέτε σε αυτά τα παιδιά γι΄αυτό το νομοσχέδιο; Εμείς όμως απευθυνόμαστε στη νέα γενιά και λέμε ότι όλες οι υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού ήταν ψεύτικες και φάνηκε στην πράξη».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη.

Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε σήμερα τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

«Η Γαλλία σημειώνει, επιπλέον, την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται σε εκατομμύρια μέλη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων με αυτόν τον τρόπο, είναι: να πάτε πρώτα να κάνετε εξετάσεις για την ψυχική υγεία» σας, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τούρκος προέδρος, είχε καταγγείλει, ως πρόκληση, τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για την ανάγκη «διάρθρωσης του Ισλάμ» στη Γαλλία.

«Από τότε που εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Συρία, η Γαλλία δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν, οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως είχαμε δίκιο», συνεχίζει το Ελιζέ.

Η γαλλική προεδρία ζήτησε εκ νέου σήμερα «η Τουρκία να βάλει τέλος στις επικίνδυνες περιπέτειές της στη Μεσόγειο και την περιοχή» και κατήγγειλε την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Άγκυρας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Αξιώσεις έχουν τεθεί. Ο Ερντογάν έχει δύο μήνες για να απαντήσει. Μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του έτους», ανέφερε επίσης το Ελιζέ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Ερντογάν: «Η Ελλάδα είναι κακομαθημένη» - Επίθεση σε Μακρόν, τι είπε για τους Μουσουλμάνους στην Ευρώπη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του Κόμματος AK στην Καισάρεια, και χαρακτήρισε «κακομαθημένη» την Ελλάδα, ενώ για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είπε πως «χρειάζεται ψυχοθεραπεία».

«Δεν επιβουλευόμαστε τα εδάφη ή τους πόρους κανενός. Προσπαθούμε απλώς να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα και εκείνα των αδελφών μας. Βλέπουμε τις προσπάθειες δημιουργίας ενός νέου μορφώματος τρομοκρατίας στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία. Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί. Το λέω ξεκάθαρα. Μια τέτοια κατάσταση στα νότια σύνορα με την Τουρκία δεν θα την επιτρέψουμε ποτέ, θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται και θα αποστραγγίσουμε αυτό το βάλτο του τρόμου. Αυτό το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με τη συμμαχία και τη συνεργασία σε άλλους τομείς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκιου αντί να παραδοθούμε στην κακοκαμαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια».

«Τι σχέση έχει ο Μακρόν με τους μουσουλμάνους; Χρειάζεται ψυχοθεραπεία!»

«Τι σχέση έχει αυτό το άτομο που ονομάζεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους; Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Τι άλλο μπορεί χρειάζεται ένας αρχηγός κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών που ζουν στη χώρα του», ανέφερε κατά την «επίθεσή» του προς τον Ερντογάν.

«Θα δούμε τη τύχη του στις εκλογές. Δεν μπόρεσε να φέρει τίποτα στη Γαλλία για να κερδίσει κάτι για τον εαυτό του. Η βασική μας στάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Εξάλλου, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να στηρίζει τους «αδερφούς» από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ χαρακτήρισε «απόλυτο μίσος» για το Ισλάμ την επίθεση σε τζαμί στη Γερμανία.

«Αν η Ευρώπη δεν απαλλαγεί από την ισλαμοφοβία, θα καταρρεύσει από μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. 

Κορονοϊός Ιταλία: Σχεδόν 20.000 κρούσματα και πάνω από 150 νεκροί σε 24 ώρες!

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 05:42 PM UTC+00
Κορονοϊός Ιταλία: Σχεδόν 20.000 κρούσματα και πάνω από 150 νεκροί σε 24 ώρες!

Κορονοϊός Ιταλία: Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφεται περιορισμένη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ σε σχέση με την Παρασκευή είναι μεγάλη εκείνη των νεκρών.

Σήμερα, διαγνώσθηκαν 19.644 νέοι θετικοί στον ιό και 151 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Σε όλη την χώρα, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 177.00 διαγνωστικά τεστ.

Την Παρασκευή, τα περιστατικά ήταν 19.143, με 91 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 37.210 άνθρωποι.

Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, στη Λομβαρδία το τελευταίο εικοσιτετράωορο προέκυψαν 4.956 θετικοί στον ιό, στην Καμπανία με κύρια πόλη την Νάπολη 1.718, στο Βένετο 1.729, στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο 1.548 και στην κεντρική περιφέρεια Τοσκάνη 1.726.

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες μετά τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 05:51 PM UTC+00
Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες μετά τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων

Έκτακτη σύσκεψη για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών συγκαλούν αύριο Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στο Διοικητήριο Σερρών, στις 09:30 το πρωί.

Εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα και Χαρδαλιά θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 54 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Θεσσαλονίκη: Θετικοί στον κορονοϊό 23 εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ, έγιναν 1200 τεστ

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 06:09 PM UTC+00
Θεσσαλονίκη: Θετικοί στον κορονοϊό 23 εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ, έγιναν 1200 τεστ

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν 23 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ όπως αναφέρει το thestival.gr, συνολικά έγιναν 1200 τεστ.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων που νόσησε ανήκει στο διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου και περνούν το στάδιο επώασης στο σπίτι τους.

Όπως δήλωσε στο Thestival.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, «η εφημερία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αύριο θα γίνει κανονικά, ενώ έχει δοθεί οδηγία, να πραγματοποιηθούν προληπτικά rapid test σε όσους εργαζόμενους θα δουλέψουν αύριο στο νοσοκομείο».

Λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που εντοπίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε υγειονομικούς των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, εδώ και τρεις εβδομάδες έχει δοθεί οδηγία να γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, δειγματοληπτικοί έλεγχοι καθώς και πιο τακτικά τεστ σε όσους έρχονται επαφή με κρούσματα κι απασχολούνται στις μονάδες covid.

Σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου, εντοπίστηκαν 217 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 22 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

 

Κόντρα στη Βουλή με αφορμή τα «δώδεκα μίλια» και τη δήλωση Χρυσοχοΐδη για «εθνικισμό»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, χαρακτήρισε «αναφαίρετο δικαίωμα» της χώρας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε κάνει λόγο για «εθνικισμό» όταν αναφέρθηκε στην άσκηση αυτής της δυνατότητας της χώρας.

«Δεν διανοούμαι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, όποτε το κρίνει χρήσιμο» είπε ο κ. Πικραμένος από το βήμα της Βουλής.

Στη συνέχεια, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη δήλωση Χρυσοχοΐδη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ανακαλέσει και απέδωσε το όλο ζήτημα σε λανθασμένη ερμηνεία.

Ραγκούσης: «Ιστορικό ατόπημα» η δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι τα 12 μίλια είναι εθνικισμός

Ο κ. Πικραμένος αναγκάστηκε να παρέμβει για το θέμα μετά από δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση ο οποίος τόνισε ότι η αναφορά του Χρυσοχοΐδη εγείρει μείζον θέμα για την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης κάλεσε τον κ. Χρυσοχοΐδη να ανακαλέσει ειδάλλως θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να τον αποπέμψει.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της πατρίδας που απορρέει από ρητώς που απορρέει ρητώς από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης και τόνισε ότι η τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη «αντιβαίνει την καρδιά της εθνικής στρατηγικής και των εθνικών συμφερόντων».

Σκυλακάκης: Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε το ΑΕΠ, πέσαμε περίπου 4 δις

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 06:42 PM UTC+00
eurokinissi

«Υπάρχουν στοιχεία ανάκαμψης, αλλά για να φτάσουμε εκεί θα χρειαστεί να πορευτούμε με πνεύμα διαλόγου και συνεννόησης και με αποτελεσματικότητα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πόσο σημαντικό είναι για την χώρα τα μεγάλα ποσά που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι «αυτά θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη σωφροσύνη και αποτελεσματικότητα, γιατί η εποχή είναι δύσκολη και ο χρόνος μπροστά μας αβέβαιος».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ποσών είναι ιδιαίτερα σημαντική «καθώς πριν μερικές ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στατιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ. Και δυστυχώς, πέσαμε περίπου 3,5 με 4 δισ. ευρώ κάτω. Αποτέλεσμα είναι τα ποσοστά ανάπτυξης που ξέραμε να μειωθούν».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η χώρα είναι σε δυσχερέστερη θέση να αντιμετωπίσει και τα θέματα του χρέους και τα θέματα των ελλειμμάτων τα επόμενα χρόνια. Γι αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ συνετοί».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «άσφαιρη, άκαιρη και άστοχη».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αποτέλεσε και την αιτία για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, είπε ότι αυτό φέρνει «μια τίμια πρόταση για να τελειώσει ο εφιάλτης χρέους που βιώνουν πάρα πολλοί άνθρωποι, να απαλλαγούν και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία που έως τώρα δεν είχαν».

Απαντώντας, προσωπικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που νωρίτερα είχε αναρωτηθεί «πότε κανείς αλλάζει άποψη σε αυτά που πιστεύει» είπε ότι «επί υπουργίας σας και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα δανειζόταν με επιτόκιο 4% και επί υπουργίας του κ. Χρήστου Σταϊκούρα με επιτόκιο 1%».

Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι περισσότερη αξία από τα «μαξιλάρια» έχει η χώρα να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «είχε αποτύχει στην δημιουργία εμπιστοσύνης στις αγορές και στους Θεσμούς, για αυτό και είχε την ανάγκη να διαθέτει ένα θηριώδες «μαξιλάρι» οικοδομήσει που το δημιουργούσε υπερφορολογώντας τους πολίτες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε σχέση με την πανδημία ανέφερε, ότι ενώ πολλοί διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν όταν μπαίναμε στην υγειονομική κρίση ότι θα έχουμε την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, τώρα φαίνεται ότι θα είμαστε στον μέσο όρο και λίγο πιο πάνω της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στον Τουρισμό.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες, έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες, όπως οι διευθετήσεις με την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλβανία και τα 12 μίλια στο Ιόνιο. Πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν και επί δεκαετίες, όπως είπε.

Τρεις αγνοούμενοι μετά από έκρηξη σε ρωσικό τάνκερ

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 06:59 PM UTC+00
pixabay

Τρεις άνθρωποι αγνοούνται, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο που ταξίδευε στο Στενό του Κερτς προς το λιμάνι του Ροστόφ ον Ντον, όπως έγινε γνωστό από τη ρωσική υπηρεσία θαλάσσιων μεταφορών.

Το General Hazi Aslanov δεν μετέφερε πετρέλαιο και η έκρηξη ίσως προκλήθηκε από υπολείμματα τοξικών αερίων, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων Μεταφορών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, το οποίο πρόσθεσε πως έχουν σταλεί τρία πλοία στην περιοχή για να βοηθήσουν.

Στο πλοίο επέβαιναν 13 άνθρωποι, έξι εκ των οποίων διασώθηκαν και άλλοι τρεις αγνοούνται, ενώ τέσσερις παραμένουν στο πλοίο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Κορονοϊός Κύπρος: Στα 130 τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 07:17 PM UTC+00
Κορονοϊός Κύπρος: Στα 130 τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε 130 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα του Σαββάτου (24/10). Τα περιστατικά προέρχονται από σύνολο 4.285 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.444.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 23 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο ασθενείς, ενώ άλλα τρία άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

Νέο «φιάσκο» για Παναθηναϊκό, τον ισοφάρισε ο Βόλος στις καθυστερήσεις!

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 07:31 PM UTC+00
eurokinissi

Ο Παναθηναϊκός δε μπόρεσε να επικρατήσει ούτε του Βόλου, καθώς δέχθηκε την ισοφάριση (1-1) στο 92' και έμεινε στους τρεις βαθμούς μετά από πέντε παιχνίδια.

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό ήταν η νίκη, επομένως δικαιολογείται η επιφυλακτική αντιμετώπιση του 1ου ημιχρόνου από τον Λάζλο Μπόλονι και τους παίκτες του. Το παράδειγμα με τον Άρη και τον ΟΦΗ, όπου το Τριφύλλι βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ είναι κοντά.

Ο Βόλος αποτελεί μία ομάδα που βγάζει επιθετικότητα και το απέδειξε σε στιγμές όπως στο 12', όπου μετά το λάθος του Χατζηγιοβάνη ο Ουάρντα συνεργάστηκε με τον Φεράρι για να απομακρύνει το σουτ του ο Διούδης.

Οι Πράσινοι, με κύριο εκφραστή τον Καρλίτος, απείλησαν την εστία του Γκαραβέλη σε 1-2 περιπτώσεις. Χωρίς αποτέλεσμα όμως, με το 0-0 να μένει φυσιολογικά στο 45λεπτο.

Διαβάστε περισσότερα στο overfm.gr

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, βρέθηκε στην Καισάρεια βγάζοντας έναν προκλητικό λόγο αναφορικά με τα «δικαιώματα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα πεθάνουμε ως ήρωες, θα γίνουμε βετεράνοι, αλλά το λάβαρό μας και τη σημαία μας δεν μας κάνουν να την υποστείλουμε, δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, με τον ίδιο προκλητικό τόνο αναφέρθηκε τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα, τα τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο» και συμπλήρωσε, «η τουρκική σημαία πλέον συμβολίζει την ασφάλεια και το λιμάνι σε πολλές περιοχές του κόσμου».

Τέλος ο Ακάρ έκανε αναφορά τόσο στην Λιβύη όσο και στον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν: «Η Τουρκία κάθε μέρα που περνάει επεκτείνει το πεδίο δράσης της και το ενδιαφέρον της και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους καταπιεσμένους στη Λιβύη, με τους οποίους έχουμε δεσμούς εδώ και 500 χρόνια, και σήμερα και αύριο.

Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας στο Αζερμπαϊτζάν υπερασπιζόμενοι τις δίκαιες υποθέσεις τους όπως και σήμερα έτσι και αύριο και για πάντα».

Παναθηναϊκός: Έρχεται μνημόνιο για τη «Διπλή Ανάπλαση» στις επόμενες δύο εβδομάδες

by nospam@dikaiologitika.gr (Γιώργος Γάκης) on Saturday 24 October 2020 07:59 PM UTC+00
Παναθηναϊκός: Έρχεται μνημόνιο για τη «Διπλή Ανάπλαση» στις επόμενες δύο εβδομάδες

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο μεταξύ Υπουργείου Ανάπτυξης, Δήμου Αθηναίων, ΠΑΕ και ΑΟ Παναθηναϊκός, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την αρχή υλοποίησης του έργου.

Σημαντικές εξελίξεις για τη Διπλή Ανάπλαση αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», καθώς, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, εντός των δύο επόμενων εβδομάδων θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το Δήμο Αθηναίων (φορέας υλοποίησης του έργου), την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και των κυβερνητικών στελεχών και η εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν να επισπευθούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης προσδιορίζεται για το τέλος του 2023 και το «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι οι εργασίες θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι υπόλοιποι πόροι θα προέλθουν από άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία, καθώς και από κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ!

Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», θα κατασκευαστεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο και το αθλητικό κέντρο του Ερασιτέχνη, ενώ σε δεύτερο χρόνο, θα κατασκευαστεί κλειστό μπάσκετ μεγάλης χωρητικότητας σε όμορο στη Διπλή Ανάπλαση οικόπεδο.

You received this email because you set up a subscription at Feedrabbit. This email was sent to you at kaliterilamia@gmail.com. Unsubscribe or change your subscription.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη