Αναστολή σύμβασης και σε όσους προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος των 100.000 ανέργων του ΟΑΕΔ

INTIME

Την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βγάλουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας αναμένεται να δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες στην σχετική ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί σήμερα με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που μπορούν να αναστείλλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες οι επιχειρήσεις - εργοδότες μπορούν να αναστείλλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που προσλήφθηκαν αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή ένα μήνα πριν, μέσω του προγράμματος των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ως 534 ευρώ ανάλογα με τις ημέρες αναστολής. Η σχετική ΚΥΑ αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα με όλους τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους μέσα στον Νοέμβριο.
Σε αναστολή μπαίνουν :

- Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά με απόφαση του κράτους θα τίθενται σε υποχρεωτική προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή.

- Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει της διευρημένης λίστας ΚΑΔ που θα εκδοθεί. Στις περιπτώσεις αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να θέσουν όλους ή κάποιους από τους εργαζόμενους τους σε αναστολή σύμβασης.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Αν η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη, θα λάβουν την αναλογία των ημερών αναστολής προς τα 534 ευρώ. Έχουν δε, πλήρη ασφαλιστική κάλυψης από τον κρατικό μηχανισμό επί του ονομαστικού τους μισθού (όχι επί των 534 ευρώ).

Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να μην προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων καθ' όλο το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Όμοια απαγόρευση απόλυσης υπάρχει και για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή. Αν παρά ταύτα, εκείνες πραγματοποιηθούν καθίστανται εκ του νόμου άκυρες και ο απολυθείς έχει δικαίωμα να παρέχει τις υπηρεσίες του και ο μη συμμορφούμενος εργοδότης να τις αποδέχεται, διαφορετικά θα καταστεί υπερήμερος.Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες που λήγουν μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων - εργοδοτών, τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής τους οι συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή για πρώτη φορά είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για τον μήνα Νοέμβριο. Για την περίπτωση των εργαζομένων των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Για την περίπτωση των εργαζομένων που τίθενται για πρώτη φορά ή εκ νέου οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, αυτοί προβαίνουν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees. yeka.gr). Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.



via Ειδησεις https://ift.tt/385xSpL

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη