Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η διαδικτυακή επετειακή Εκδήλωση της Ι. Μ. Φθιώτιδος στο Μαρτίνο

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση τίμησαν οι κάτοικοι του Μαρτίνου την ιστορική επέτειο της Μάχης του Μαρτίνου. (29 Ιανουαρίου 1829).

          Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η προγραμματισμένη επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τα διακόσια χρόνια από το 1821 με θέμα: «Η Μάχη του Μαρτίνου 29 Ιανουαρίου 1829», υπό την αιγίδα και ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με τον Δήμο Λοκρών.

                    Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές στον μεστό νοημάτων χαιρετισμό του χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη Μάχη του Μαρτίνου, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων και ευχαρίστησε τον εμπνευστή και καθοδηγητή των εκδηλώσεων αυτών Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          «Τα Ελληνικά στρατεύματα μέσα από τη μάχη του Μαρτίνου απέδειξαν το αξιόμαχο και απέδειξαν ότι οι Έλληνες αγωνιστές δικαιούνταν την ανεξαρτησία τους, για την οποία πάλεψαν όσο κανένα άλλο Έθνος,  την εποχή εκείνη. Η  ιστορική αναδρομή της Μάχης του Μαρτίνου 1829  αποπνέει την λέξη Ελευθερία,  μία λέξη απλή τεράστια και πολλαπλής έννοιας για όσους πιστεύουν σε ιδανικά».    

          Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε η Εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Μάστορα, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. συγγραφέας και ερευνήτρια,   ενώ ο ιστορικός, ερευνητής και συγγραφέας του πονήματος «Η Μάχη του Μαρτίνου 29 Ιανουαρίου 1829» κ. Νικόλαος Μπάτσος, με παραστατικό τρόπο ανέλυσε το χρονικό της Μάχης του Μαρτίνου, καθώς και την στρατηγική του σπουδαίου Οπλαρχηγού Βάσσου Μαυροβουνιώτη.

          Τέλος, την εκδήλωσε έκλεισε με τον πατρικό του χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Συνεχίζουμε και σήμερα το ταξίδι μας στην ιστορική μας μνήμη,  στην ιστορική μας αυτογνωσία και στο ιστορικό μας μέλλον. Ένα ταξίδι που γίνεται με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, ένα ταξίδι σε κάθε σπιθαμή της Φθιωτικής γης.

           Ταξιδεύουμε με προοπτική το αύριο,  τιμούμε  το γεγονός της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, το οποίο δεν ήταν μία έκτακτη ιστορική στιγμή, αλλά ήταν το έπος ενός λαού,  ο οποίος με πίστη στο Χριστό,  με αγάπη για την Πατρίδα έγραψε με το αίμα του μία ένδοξη σελίδα στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου.

          Ο Βάσσος Μαυροβουνιώτης και τα παλικάρια του Μαρτίνου, οι Μαρτιναίοι  πρόγονοί μας, μας δείχνουν το δρόμο όχι για το χθες,  για να αντλήσουμε απλώς εθνική υπερηφάνεια, αλλά μας δείχνουν το δρόμο για το αύριο. Για ένα αύριο,  το οποίο προκαλεί και προσκαλεί όλους μας σε ευθύνη. Αυτός είναι ο πατριωτισμός των Ελλήνων. Το πως ατενίζουμε το μέλλον. Το όμορφο Μαρτίνο και η Μαρτιναίοι  δείχνουν το δρόμο προς το μέλλον. Η 29η Ιανουαρίου 1829 δεν αποτελεί μία χρονική στιγμή, ένα ορόσημο του παρελθόντος,  αλλά αποτελεί μία πυξίδα για το μέλλον.

          Σε όλους τους Μαρτιναίους,  σε αυτούς που είναι εδώ μαζί μας,  όσο και στους όπου γης,  εύχομαι πραγματικά, όχι απλώς να είναι υπερήφανοι για τον τόπο τους,  όχι απλώς να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο μας,  αλλά κυρίως να αποδειχθούμε άξιοι της κληρονομιάς των προγόνων μας»!

          Η Εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», από το επίσημο κανάλι στο Youtube της Ιεράς Μητροπόλεως, από την Ιστοσελίδα www.imfth.gr, καθώς και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και άλλα Μ.Μ.Ε της Φθιώτιδος.

Στο περιθώριο της επισκέψεως του στο Μαρτίνο ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και το νέο αυτοκίνητο του Δήμου Λοκρών της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι».

Φωτογραφίες: https://flic.kr/s/aHsmTYEo1M

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη