Press24.gr: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Η ΕΛΛΑΔΑ αγόρασε 2 εκατ. δόσεις λιγότερες από το εμβόλιο της Moderna. Γιατί;

Press24.gr
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot 
thumbnailΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Η ΕΛΛΑΔΑ αγόρασε 2 εκατ. δόσεις λιγότερες από το εμβόλιο της Moderna. Γιατί;
Jan 9th 2021, 05:30, by Press-Gr

Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα αγόρασε 1.8 εκ. εμβόλια της Moderna αντί για 3.8 εκ. που δικαιούταν, επειδή είναι ακριβό, και έτσι οι 2 εκ δόσεις που περίσσεψαν αγοράστηκαν από τη Γερμανία.


Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico, η Γερμανία σπάει υπογείως τη συμφωνία για την από κοινού αγορά των εμβολίων του κορονοϊού, για όλες τις χώρες- μέλη της Ενωσης, εκμεταλλευόμενη τις οικονομικές δυσχέρειες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Eτσι αν και τυπικά η Γερμανία δεσμεύεται από την συμφωνία για την αγορά από κοινού για όλες της χώρες-μέλη της ΕΕ των εμβολίων εναντίον του κορονοϊού, ταυτόχρονα έκανε ξεχωριστές συμφωνίες με τις εταιρείες- την BioNTech/Pfizer και την CureVac- για έξτρα δόσεις. Και αγοράζει δόσεις που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν.Η Γερμανία, με πληθυσμό 83 εκατομμύρια κατοίκους έχει λαμβάνειν 94 εκατομμύρια δόσεις της BioNTech/Pfizer. Τα 64 εκατομμύρια είναι οι δόσεις που θα πάρει από την Ευρώπη αλλά οι άλλες 30 εκ δόσεις θα είναι μέσω μιας ξεχωριστής συμφωνίας που έχει συνάψει με τις εταιρείες. Επίσης θα αγοράσει ακόμα 50 από τα 160 εκ δόσεις του εμβολίου της Moderna, που οι άλλες χώρες της Ευρώπης δεν θα αγοράσουν.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Φαίνεται ότι ορισμένες χώρες, όπως σημειώνει το περιοδικό, θα αγοράσουν λιγότερες δόσεις, σε όπως φαίνεται σε αυτές ανήκει και η Ελλάδα. Και η Γερμανία αγοράζει τις δόσεις που μένουν αδιάθετες. Το Politico γράφει ότι και η Γαλλία αγοράζει δόσεις που μένουν αδιάθετες, όπως δήλωσε την Τρίτη η Agnès Pannier-Runacher, υφυπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης Μακρόν.

Τεχνικά η απόφαση της Γερμανίας είναι μια παραβίαση της συμφωνίας των χωρών μελών της ΕΕ με την Κομισιόν, αφού η απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών είναι η αγορά των εμβολίων και η διάθεσή τους στις χώρες μέλη να γίνει συντονισμένα και από κοινού, ανάλογα με τον πληθυσμό και να μην επιτρέψει διμερείς συμφωνίες. Παραδόξως ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν, γράφει το περιοδικό, δήλωσε ότι η συμφωνία της Γερμανίας δεν παραβιάζει το πνεύμα της Ευρωπαϊκής συμφωνίας αφού οι έξτρα δόσεις θα αγοραστούν μετά τα εμβόλια που θα μοιράσει η Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Κομισιόν ανακοίνωσε την προμήθεια και νέων δόσεων εμβολίων της BioNTech/Pfizer.Σάλος και αντιδράσεις
Αλλοι όμως δεν πείθονται. Οπως ο Massimo Galli διευθυντής του Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών του Μιλάνου που σημείωσε ότι είναι λάθος και δεν είναι ευχάριστο να ακούει κανείς τέτοια πράγματα. Ενώ από την πλευρά του Ολλανδός βουλευτής έκανε λόγο για καθαρό εμβολιαστικό εθνικισμό.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση των εμβολίων και κατηγορείται ότι δεν φρόντισε να προμηθευτεί αρκετές δόσεις. Ενώ τα πράγματα έγιναν χειρότερα αφού στις αρχικές διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι πολλές χώρες πόνταραν στο εμβόλιο της Οξφόρδης, που είναι και το φθηνότερο, και δεν ήθελαν μεγάλες συμφωνίες με την Pfizer.

Δεν είναι σαφές ποιες χώρες δεν αγοράζουν όλα τα εμβόλια που δικαιούνται, καθώς ούτε η Κομισιόν ούτε η Moderna αποκαλύπτουν πόσες δόσεις εχει παραγγείλει η κάθε χώρα. Αλλά οι υπολογισμοί του Politico λένε ότι αρκετές χώρες μπορεί να έχουν αγοράσει λιγότερες δόσεις από αυτές που θεωρητικά δικαιούνται, αν και οι πληροφορίες είναι περιορισμένες.

Η Πολωνία για παράδειγμα θα παραγγείλει μόνο 6,6 εκ δόσεις της Moderna αν και δικαούται να αγοράσει 13 εκ δόσεις. Η Βουλγαρία θα πάρει 500 χιλιάδες δόσεις, 2 εκ λιγότερες από αυτές που θα μπορούσε να πάρει.

Η Ελλάδα αγόρασε 1,8 εκ δόσεις αν και θα μπορούσε να αγοράσει άλλες 2 εκ δόσεις, γράφει το Politico. Αν και καμία χώρα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι οι έξτρα δόσεις που δεν θα αγοράσουν θα πάνε στη Γερμανία, ο Γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η χώρα του πλησίασε τις εταιρείες για διμερείς συμφωνίες, μόνο όταν ολοκληρώθηκαν οι Ευρωπαικές διαδικασίες και συμφωνίες και έγινε σαφές, είπε, ότι και οι 27 χώρες είχαν συμφωνήσει να προμηθευτούν τα εμβόλια που θα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες τους.

Το περιοδικό σημειώνει δεικτικά ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς γνώριζε η Κομισιόν γι αυτές τις συμφωνίες.
Πηγή: thetoc.gr

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com. By using Blogtrottr, you agree to our policies, terms and conditions.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions.
Από το Blogger.