Άνοιξε - κλείσε τα Γυμνάσια... 10 μέρες δρόμος, πώς τα σχολεία από «αποστειρωμένο περιβάλλον» έγινε εστία μετάδοσης

INTIME

Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία για να τα κλείσει λίγες μέρες μετά. Το απόλυτο φιάσκο από το υπουργείο Παιδείας με τα Γυμνάσια να ανοίγουν τη 1η Φλεβάρη και να κλείνουν από αύριο ξανά. Τα δημοτικά κατάφεραν να λειτουργήσουν με δια ζώσης μάθημα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Μπορεί ακόμα και σήμερα να μη θεωρείται εστία υπερμετάδοσης του ιού το σχολείο αλλά υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά και αυτό ήταν μία από τις αιτίες για το κλείσιμο των σχολείων. 

Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες προβλημάτισε ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους με αποτέλεσμα να εισηγηθούν το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων μέχρι τουλάχιστον και τις 28/2.

Θυμίζουμε σ' αυτό το σημείο τι έλεγε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μολις πριν από μερικές ημέρες (5/2): "Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ενέκρινε την επαναλειτουργία των σχολείων, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτή ήταν μια απόφαση, που ελήφθη από την Επιτροπή, εισήγηση μάλλον της Επιτροπής αυτό εννοώ.Η Κυβέρνηση λαμβάνει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και λαμβάνει τις αποφάσεις της, με βάση ακριβώς αυτές τις εισηγήσεις. Οι ειδικοί εξετάζουν τα δεδομένα κάθε μέρα, διαρκώς, καινούργια επιδημιολογικά δεδομένα. Να σας δώσω τα τελευταία στοιχεία, με χαρά, στα οποία, εφόσον έχετε θέσει το θέμα, που ισχύουν στα σχολεία. Με βάση δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εκπαιδευτικούς, ο δείκτης θετικότητας είναι 0,23%, ο δείκτης θετικότητας σε δειγματοληπτικούς ελέγχους εκπαιδευτικών, επαναλαμβάνω είναι στο 0,23%".

Η αντιπολίτευση με ανακοινώσεις εδώ και μήνες ζητούσε λιγότερους μαθητές ανά τάξη και περισσότερα τεστ σε μαθητές και καθηγητές. Εντούτοις, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνιζε πως δεν χρειάζεται παρέμβαση καθώς «ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές». Ο μέσος όρος αυτός είναι ορθός αλλά περιλαμβάνει και απομακρυσμένες περιοχές τις χώρας, συμπεριλαμβάνοντας και μονοθέσια σχολεία σε νησιά ενώ το μέσος όσος μαθητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 25. 

Δεύτερο φάουλ στη διαχείρηση της πανδημίας όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων υπήρξε το απίστευτο μέτρο του ανοίγματος των παραθύρων για 10 λεπτά ανά 40 λεπτά μαθήματος. Μάλιστα, σάλος είχε προκληθεί από έγγραφο σε γονείς με παρότρυνση να... κρατούν κουβέρτα τα παιδιά τους πηγαίνοντας σχολείο. Το μέτρο αυτό ακόμα και αν τηρήθηκε στο ακέραιο δεν φαίνεται πως λειτούργησε ενώ φάνηκε πως ήταν ένα μέτρο γραμμένο στο πόδι. Ανοιχτά παράθυρα στην Αθήνα με 10 βαθμούς το χειμώνα μπορεί κάποιος να το πει και εφαρμόσιμο. Ποιος όμως μπορεί να πει το ίδιο για σχολεία στο Νευροκόπι;

Τρίτο φάουλ, αυτή τη φορά της επιτροπης όταν η κ. Παπαευαγγέλου έλεγε «εξακολουθούμε σθεναρά να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεδομένα από την ιχνηλάτηση που διενεργεί η Πολιτική Προστασία έδειξαν ότι ακόμα και όταν τα σχολεία ήταν κλειστά κατά το μήνα Δεκέμβριο, υπήρχε ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδιά, η οποία μάλιστα ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε παρατηρηθεί όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά, επιβεβαιώνοντας ότι το ασφαλέστερο μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας». 

Και κάπως έτσι, από το... αποστειρωμένο σχολικό περιβάλλον της κ. Παπαευαγγέλου φτάσαμε στην αύξηση κρουσμάτων σε μικρές ηλικίες και σε καθολικό κλείσιμο των σχολείων της Αττικής.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3tJB3fh
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη