Η Μάχη του Δερβέν Φούρκα το 1821 (Καλαμάκι Φθιώτιδας)


Μάχη του Δερβέν Φούρκα

Ελληνική Επανάσταση του 1821

Χρονολογία

16 ή 17 Απριλίου 1821

Τόπος

χωριό Δερβέν Φούρκα

Έκβαση

απώλειες των Ελλήνων και νίκη των Οθωμανών

Αντιμαχόμενοι

Έλληνες επαναστάτες

Οθωμανική αυτοκρατορία

Ηγετικά πρόσωπα

Κομνάς Τράκας

Τελεχάμπεης

Δυνάμεις

Έλληνες - 250

Τούρκοι - στρατόπεδο

Απώλειες

Έλληνες - 17 νεκροί και μερικοί τραυματίες

Τούρκοι - λίγοι νεκροί

Η μάχη του Δερβέν Φούρκα ήταν πολεμική εμπλοκή της Επανάστασης του 21.

Η εξέλιξη των γεγονότων

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιοσέ Μεχμέτ πασάς με πολύ στρατό πορεύονταν, ο Κομνάς Τράκας στάλθηκε να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση επειδή ήξερε τα μέρη. Είχε μαζί του δύναμη 250 πολεμιστών.

Στο χωριό Δερβέν Φούρκα της Όθρυος συνάντησε το στρατό του Τελεχάμπεη που στρατοπέδευε. Στη συμπλοκή που ακολούθησε, οι Έλληνες σκότωσαν λίγους Τούρκους, μεταξύ αυτών και τον σημαιοφόρο του Τελεχάμπεη. Από τότε ο τόπος αυτός ονομάζεται «του Μπαϊρακτάρη». Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν 17 και ο σημαιοφόρος του Τράκα, και πληγώθηκαν μερικοί. Οι Έλληνες άρχισαν να πολιορκούν τους Τούρκους, οι οποίοι οχυρώθηκαν στον ναό του Αγίου Νικολάου. Την ίδια μέρα, κατά το βράδυ ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιοσέ Μεχμέτ έλυσαν την πολιορκία. Ο Τράκας και οι άνδρες του αναχώρησαν για τους Κομποτάδες.

πηγές: el.wikipedia.org, από το αρχείο του kaliterilamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη