1882: Πως ήταν ο αθλητισμός στην Ελλάδα

Επιστρέφουμε στον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα στο 1882. Πως γίνεται αυτό; Με τη βοήθεια της έρευνας που είχε κάνει η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ το 1932 σχετικά με τον αθλητισμό στην Ελλάδα, πριν από μισό αιώνα (από τότε).



Στη φωτογραφία βεβαίως διακρίνεται ο Ιωάννης Φωκιανός, που θεωρείται "πατέρας" της Γυμναστικής στην Ελλάδα. Κι αυτό θα το διαβάσουμε μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα και ιστορικής σημασίας έρευνα της εφημερίδας.

Το 1882 λοιπόν δεν υπήρχε καν μάθημα Γυμναστικής στα σχολεία. Οι αθλητικές εκδηλώσεις περιορίζονταν στην Αμπάριζα, στις Αμάδες, στα Σκλαβάκια και τα Μηλαράκια, που ήταν απομεινάρια της εποχής των Αρματωλών! 

Την εποχή εκείνη δύο πρώτης τάξεως ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κοσμούσαν την Αθήνα. Το Παιδαγωγείον Βουλγάρεως, στη συμβολή Σταδίου κι Εμμανουήλ Μπενάκη (ένα υπέροχο νεοκλασικό που τώρα έχει μεγάλη αλυσσίδα ρούχων) και το Εκπαιδευτήριον Σιμοπούλου.

Ο Ιωάννης Φωκιανός ήταν για τα φυσικομαθηματικά αλλά και τη γυμναστική στο Παιδαγωγείον Βουλγάρεως.  Και η παρακάτω αφήγηση έχει πολύ ενδιαφέρον.



Και φτάνουμε στο 1886. Ένας πολεμικός ενθουσιασμός έχει συνεπάρει όλη την Ελλάδα και παντού κυκλοφορούν με μπότες, με στολές, με πηλίκια. Και κάπου στην Ομόνοια ξεπροβάλλει μια... άγνωστη λέξη σε ένα κτίριο: ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. Είχε και όργανα γυμναστικής αλλά μην πιστέψετε τίποτα σύγχρονα. Η αφήγηση είναι συναρπαστική.



Οταν κάποιος ήθελε να κάνει γυμναστική μπορούσε να πάει στο επονομαζόμενο Στάδιον! Το μέρος όπου βρίσκεται το Καλλιμάρμαρο που βέβαια ακόμα δεν είχε φτιαχτεί. Φανταστείτε ότι βρισκόμαστε στο 1886 και οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν 10 χρόνια μετά. Πως ήταν τότε το μέρος; Διαβάστε και βάλτε τις εικόνες στη φαντασία σας



Μόνο που το ποτάμι... δε γυρίζει πίσω. Ο Φωκιανός εγκαταλείπει τα φυσικομαθηματικά κι ασχολείται αποκλειστικά με τη γυμναστική και θέλει να σπρώξει ολοένα και περισσότερο κόσμο στα γυμναστήρια. Ιδρύεται στο Ζάππειο το Κρατικόν Γυμναστήριον, που σήμερα φέρει το όνομα του Ιωάννη Φωκιανού (απέναντι από το Καλλιμάρμαρο). Ως αναγνώριση στον άνθρωπο που έκανε τα πάντα και τα κατάφερε ώστε να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία. Παράλληλα ο δραστήριος Φωκιανός μαζεύει μια παρέα φιλάθλων και ιδρύουν στην οδό Πατησίων τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Οφίτσια δεν ήθελαν... Μόνο που με παρακάλια και τρέξιμο κατάφεραν να φτιάξουν το γήπεδο του Πανελληνίου!



Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα το 1896 αλλάζει την κατάσταση. Στο άκουσμα της είδησης οι Έλληνες οργανώνονται. Ιδρύεται ο Εθνικός Γ.Σ που τότε είχε έδρα στη Λεωφόρο Κηφισίας (τώρα βρίσκεται απέναντι από το Ζάππειο). Υπάρχει τρέξιμο, ασχολούνται με την ποδηλασία (με απρόοπτα αποτελέσματα).



Πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες...Ολοκληρώνεται η αναμαρμάρωση του Σταδίου. Τα γυμναστήρια είναι γεμάτα, τα ποδήλατα πληθαίνουν, οι Έλληνες αθλούνται. Το όνειρο του Φωκιανού γίνεται πραγματικότητα.



Ακολουθήστε μας στο Facebook


from ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ https://ift.tt/3cznPvA
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη