1906: Το πρώτο διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά στην Ελλάδα

Πριν από 115 χρόνια έγινε το πρώτο διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το 1906 και στο πλαίσιο της Μεσοολυμπιάδας που είχε διεξαχθεί στην Αθήνα. Καταφέραμε και βρήκαμε πληροφορίες.



Αντλήσαμε το ρεπορτάζ από σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ της 19ης Δεκεμβρίου 1934. Και παρουσιάζει μέσα ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα και φυσικά ιστορικά στοιχεία που μας βοηθούν να πάρουμε πολλές πληροφορίες.

Η Μεσοολυμπιάδα έγινε στην Αθήνα από τις 22 Απριλίου ως τις 2 Μαϊου του 1906.  Για την ιστορία ήταν μια διοργάνωση που προέκυψε μετά από αίτημα της Ελλάδας να διοργανώνονται μόνιμα αγώνες στην Αθήνα, στο μεσοδιάστημα δύο διαδοχικών Ολυμπιακών διοργανώσεων. Το 1902 δεν ήταν έτοιμα τα πράγματα κι έτσι μετατέθηκαν για το 1906.

Ένα από τα αγωνίσματα ήταν και το ποδόσφαιρο. Στο οποίο συμμετείχαν η Εθνική Δανίας, ο Εθνικός Γ.Σ, η αντιπροσωπευτική ομάδα της Σμύρνης και ο Όμιλος Φιλομούσων Θεσσαλονίκης.



Στον πρώτο αγώνα η Εθνική Δανίας επικράτησε με 5-2 της ομάδας της Σμύρνης η οποία όπως διαβάζουμε είχε στις τάξεις της πολύ καλούς Άγγλους ποδοσφαιριστές.



Ο Εθνικός Γ.Σ επικράτησε της ομάδας της Θεσσαλονίκης με σκορ που δε γράφτηκε πουθενά. Κάπου απλώς αναφέρεται ότι πέτυχε τρία τέρματα...



Κι εδώ αρχίζει το μπέρδεμα! Στον τελικό η Εθνική Δανίας νίκησε τον Εθνικό Γ.Σ. (Αθηνών) και κατέκτησε την πρώτη θέση. Μόνο που οι διοργανωτές σκέφτηκαν να βάλουν τις άλλες τρεις ομάδες να παίξουν μεταξύ τους για τη δεύρερη θέση. Ο Εθνικός διαμαρτύρεται θεωρώντας ότι αφού έπαιξε στον τελικό αυτομάτως ήταν τουλάχιστον δεύτερος αλλά οι διοργανωτές αρνούνται! Τελικά, ο Εθνικός αποχωρεί από τη διοργάνωση και η ομάδα της Σμύρνης νικά την αντίστοιχη των Φιλομούσων Θεσσαλονίκης και κατακτά τη δεύτερη θέση.


Απλώς να επισημάνουμε ότι το 1906 η Θεσσαλονίκη (όπως και η Σμύρνη φυσικά) αποτελούσε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook


from ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ https://ift.tt/3j2Un2i
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη