1922: Δίκη της Λαμίας


Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (δεύτερος από αριστερά, καθιστός) και οι συγκατηγορούμενοί του στη Δίκη της Λαμίας (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. ΙΕ, Εκδοτική Αθηνών).

Το «Δημοκρατικό Μανιφέστο», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου στον Ελεύθερο Τύπο και επικρίνει τη στάση των φιλοβασιλικών κυβερνήσεων στο Μικρασιατικό, προκαλεί αντιδράσεις.

Δολοφονείται ο εκδότης του Ελεύθερου Τύπου Ανδρέας Καβαφάκης. Συλλαμβάνονται ο Α. Παπαναστασίου και οι άλλοι έξι που το συνυπέγραψαν, και παραπέμπονται σε δίκη. Δικάζονται στο Κακουργιοδικείο Λαμίας και καταδικάζονται σε τριετή φυλάκιση.

Η «Κ» αναφέρει: «Λαμία 22 Ιουνίου. Η δίκη των Δημοκρατικών εσυνεχίσθη και σήμερον. Η συνεδρίασις του Δικαστηρίου επαναλαμβάνεται την 9η πρωϊνήν. Λαμβάνει τον λόγον ο τελευταίος απομείνας συνήγορος κ. Πολιτόπουλος, όστις ομιλών διά μακρών παραβάλλει τους κατηγορουμένους προς τον Τρικούπην».


Το δημοσίευμα και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας για τη δίκη της Λαμίας στην ημερομηνία 20 Ιουνίου 1922 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη