Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2021, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που έληξε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αλλά και αυτών που πρόκειται να λήξουν τον Μάρτιο.

Αντίστοιχα μέχρι τις 30 Ιουνίου παρατείνεται και ο χρόνος υποβολής για τις αντίστοιχες υποθέσεις που η σχετική προθεσμία έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του έτους 2020 και για τις οποίες είχε ήδη δοθεί παράταση με απόφαση του Υφυπουργού μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Η παράταση της προθεσμίας η οποία έληγε σήμερα, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, εξαιτίας των δυσκολιών που έχουν επιφέρει τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας τους μήνες αυτούς, τόσο στην υποβολή των δηλώσεων όσο και στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Η κάλυψη των τεκμηρίων μέσω γονικών παροχών ή δωρεών αφορούν όσους μέσα στο 2020 απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, σπίτι κ.α) και για αυτή την αγορά έλαβαν μέρος ή το σύνολο της αξίας της αγοράς από γονείς, αδέλφια ή τρίτους.

Αποστέλλοντας όλα τα στοιχεία στην αρμόδια ΔΟΥ οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση τους, η οποία προκαλείται από τον υπολογισμό στα τεκμήρια σπιτιών, αυτοκινήτων, διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, δόσεις τραπεζικών δανείων κ.α.

Σύμφωνα με το νόμο τα χρηματικά ποσά που δίνονται από διάφορους συγγενείς ή τρίτους σε φορολογούμενο, αυτός που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους.

Πλέον μετά και τη νέα παράταση οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα, έως και τις 30 Ιουνίου να αποστείλουν στις αρμόδιες ΔΟΥ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κούριερ, οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς ή δωρεών και γονικών παροχών η προθεσμία υποβολής των οποίων έληγε εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.

Σημειώνεται πως αφορολόγητες είναι οι γονικές παροχές ακινήτων αξίας έως 150.000 ευρώ. Εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία τότε το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και ανεβαίνει στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Σχετικά με τις χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας αφορολόγητα είναι τα ποσά έως 150.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα επιβάλλεται φόρος με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10%.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3pY4LKk
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη