Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Μαρτίου

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Μαρτίου

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Μαρτίου - Συνεχίζεται να καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 μέχρι 31 Μαρτίου 2021 για εργαζόμενους σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ η υποβολή για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας του Μαρτίου καθώς θα συνεχιστεί να καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ μέχρι 31 Μαρτίου 2021 για εργαζόμενους σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις.

Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή τον Φεβρουάριο.

Για τον Μάρτιο ωστόσο οι διατάξεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εφαρμόζονται απευθύνονται σε περισσότερους εργαζόμενους καθώς θα μπορούν να μπουν σε αναστολή και οι συμβάσεις των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534,00 ευρώ που αντιστοιχεί σε 31 ημέρες.

Έτσι η ημερήσια αποζημίωση του εργαζόμενου του Μαρτίου θα είναι στα 17,2 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας θα ισχύσει και για τον Μάρτιο η προαναγγελία δήλωσης της αναστολής. Συγκεκριμένα η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε για έως το τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.

Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που θα προβούν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά, είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται ξανά σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους θα τεθεί σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Μάρτιο υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr), μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19.

Οι κλειστές επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις - εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3qQ01YE
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη