Στην ανακρίτρια σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης - Το χρονικό της σύλληψης

Στην ανακρίτρια σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης - Το χρονικό της σύλληψης

Στον εισαγγελέα αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, Κυριακή ο Δημήτρης Λιγνάδης και στη συνέχεια θα βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας η οποία συμφώνησε το Σάββατο στην έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, μέσα σε πέντε ημέρες θα πρέπει να απολογηθεί και τότε θα αποφασιστεί αν θα κριθεί προφυλακιστέος ή όχι.

Δεδομένο είναι ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζει για βιασμό κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος είναι πολύ βαριά και είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η προφυλάκισή του. Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που όπως γίνεται σε κάθε υπόθεση, θα ζυγίσουν οι εισαγγελικές αρχές ώστε να αποφασίσουν για την προφυλάκιση ή μη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το αν είναι ύποπτος φυγής και αν είναι επικίνδυνος για άλλες αξιόποινες πράξεις.

Δικαστικές πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ1 εκτιμούσαν ότι πήγε αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψής του, πιθανότατα για να δηλώσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και να αποφύγει την προφυλάκιση.

Δύο είναι οι βιασμοί για τους οποίους εκδόθηκε το ένταλμα. Ο ένας με βάση τη χθεσινή μήνυση και ο δεύτερος μετά την παραγεγραμμένη μεν μήνυση του αποκαλούμενου Βασίλη, ο οποίος ωστόσο μίλησε και για άλλα περιστατικά που δεν έχουν παραγραφεί. Ένα από αυτά δεν έχει παραγραφεί.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωση του ζήτησε να βγουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση ενώ απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις για καθυστέρηση στην έρευνα τονίζει ότι «υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Το χρονικό της σύλληψης

Σε βάρος του σκηνοθέτη έχει ασκηθεί δίωξη με τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βιασμό κατά συρροή. Οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται προς τον παρόν είναι δύο. Η μία είναι η περίπτωση του 25χρονου που κατήγγειλε ότι βιάστηκε σε ηλικία 14 χρόνων και η δεύτερη είναι μια καταγγελία που έγινε στην Εισαγγελία υπό άκρα μυστικότητα, ενώ κρίσιμη ήταν όπως αναφέρουν πληροφορίες, η μαρτυρία γυναίκας που γνώριζε πολλά για την ιδιωτική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις ενώ υπάρχουν και τρεις καταθέσεις "φωτιά", μια εκ των οποίων ήταν και καταγγελία ταυτόχρονα. Η πρώτη μήνυση που κατατέθηκε ήταν από τον Βασίλη, ο οποίος έχει εξομολογηθεί και δημοσίως την κακοποίηση που υπέστη από τον γνωστό σκηνοθέτη, όμως τα συγκεκριμένα αδικήματα που κατήγγειλε είναι παραγεγραμμένα. Μετά τις αποκαλύψεις του, η δικηγόρος του είχε δηλώσει ότι ενδεχομένως μέσα από αυτή την ιστορία ανοίξουν στόματα και γίνουν γνωστές πράξεις που δεν έχουν παραγραφεί. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη ένα πρόσωπο κατήγγειλε πριν από λίγες ημέρες, υπό άκρα μυστικότητα, στον εισαγγελέα ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη την τελευταία εξαετία. Ουσιαστικά, συνέβη ό,τι και στην υπόθεση Μπεκατώρου, δηλαδή έπειτα από μία μήνυση που δεν μπορούσε να παράξει έννομα αποτελέσματα, έγινε νέα καταγγελία για υπόθεση βιασμού και σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί.

Η δεύτερη μήνυση που κατατέθηκε για βιασμό ήταν την Παρασκευή το πρωί, με τον 25χρονο να καταγγέλλει ότι βιάστηκε σε ηλικία 14 ετών το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηνυόμενος φέρεται να είχε προσεγγίσει το θύμα στην πλατεία Μεταξουργείου υποσχόμενος ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο και αναφερόμενος στον κύκλο γνωριμιών που είχε. Ο μηνυτής υποστηρίζει επίσης ότι συχνά πήγαιναν σε συναυλίες και εντέλει ο καταγγελλόμενος τον βίασε στο σπίτι του. Το θύμα μιλάει και για άλλα παιδιά που ο καταγγελλόμενος δεχόταν στο σπίτι του. «Ο εντολέας μου έχει κατονομάσει και μάρτυρες, δεν ήταν μόνο ο ίδιος. Η επαφή έγινε με έναν κύκλο νέων ανθρώπων. Ο ίδιος όμως υπέστη το βαρύτατο αυτό έγκλημα και την στιγμή που έγινε η πράξη δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή μπροστά μάρτυρας όμως υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν στη δικαιοσύνη για τα περιστατικά τα οποία οδήγησαν σε αυτό το αποτρόπαιο βράδυ», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος Γιάννης Βλάχος.

Οι μάρτυρες

Μεγάλο μέρος των καταγγελιών του 25χρονου για αποπλάνηση και βιασμό φέρεται να επιβεβαίωσε και μάρτυρας-κλειδί που κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας τότε ήταν 16 ετών. Τον μάρτυρα επικαλείται στη μήνυσή του ο 25χρονος, υποστηρίζοντας ότι ήταν στην παρέα των παιδιών που ο σκηνοθέτης έκανε ανήθικες προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, ότι ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες κι έπειτα τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις. Ό νεαρός φέρεται να υποστήριξε ότι η παρέα έφυγε αμέσως από το σπίτι και ο ίδιος δεν ξαναπήγε ποτέ. Δήλωσε δε σίγουρος για τον καταγγελλόμενο βιασμό του 25χρονου σημειώνοντας ότι λέει την αλήθεια κρίνοντας από τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη.

Καθοριστική ήταν η κατάθεση της γυναίκας που αναφέραμε παραπάνω την Παρασκευή το μεσημέρι, η οποία επιβεβαίωσε άλλες καταγγελίες για πρακτικές που ακολουθούσε ο σκηνοθέτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 40χρονη γυναίκα που βρισκόταν στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη και γνώριζε πρόσωπα και πράγματα για τον τρόπο δράσης του. Στην πολύωρη κατάθεσή της φέρεται να επιβεβαίωσε ότι είχε επαφές με ανήλικα.

Οι εισαγγελείς πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος που διερευνούν την υπόθεση, εξέτασαν τις μηνύσεις και μάρτυρες-κλειδιά και το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν με μεθοδικότητα τους οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια η οποία και συμφώνησε με το ένταλμα σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη.

Αρνείται όλες τις κατηγορίες

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνείται όλες τις κατηγορίες, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Νίκος Γεωργουλέας έξω από τη ΓΑΔΑ λίγη ώρα μετά τη σύλληψη του ηθοποιού-σκηνοθέτη. "Ο κύριος Λιγνάδης αρνείται όλα όσα τον κατηγορούν... Θα προσαχθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, θα λάβουμε τη δικογραφία και θα μελετήσουμε τα αντίγραφα. Εξ όσων γνωρίζω είναι για βιασμό η κατηγορία… Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες. Ο κύριος Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής… Ήρθε εδώ, αμέσως προσήλθε. Εδώ η συμπεριφορά ήταν άριστη. Όλα αυτά που ακούγονται τα αρνείται" τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Γεωργουλέας.

 via Ειδήσεις https://ift.tt/2ZBCbUw
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.