Τραβάει το σκοινί η Τουρκία: Στο Αιγαίο με κλειστό πομπό το Τσεσμέ

Marine Traffic

Με διάβημα, απαντά η Αθήνα με σκοπό την ανάδειξη της βασικής παρατυπίας της Τουρκίας σε σχέση με τον πλου του «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο διάβημα και στη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών η NAVTEX καταγγέλλεται ως άκυρη και παράνομη, καθώς εκδόθηκε από τον σταθμό Σμύρνης της υδρογραφικής υπηρεσίας της Τουρκίας για μια περιοχή έξω από την αρμοδιότητά της. Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής, επισημαίνοντας πως δεν θέτει ως προϋπόθεση για συνέχιση των διερευνητικών επαφών τη μη έξοδο του Cesme για έρευνες. Παράλληλα, οι κινήσεις της Άγκυρας βρίσκονται και υπό τη στενή παρακολούθηση του ελληνικού Πενταγώνου.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια κίνηση του Ερντογάν με ελάχιστο ρίσκο και αυτό γιατί η περιοχή που έχει δεσμευθεί βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Υφαντής, μιλώντας στην Πέμπτη στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στον Alpha 98,9, ο Ερντογάν γνωρίζει «άρα πολύ ότι η Ελλάδα μπορεί να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν πήραμε άδεια, γιατί περί αυτού πρόκειται, αλλά μπορούμε να την κατηγορήσουμε για παρατυπίες αλλά όχι για παρανομίες. Είναι μία πολύ προσεκτικά επιλεγμένη κίνηση έτσι ώστε να μη δίνει πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά».

Όσον αφορά τον πλου του «Τσεσμέ» δεν τίθεται θέμα ουσιαστικής παραβίασης, καθώς το ωκεανογραφικό θα κάνει υδρογραφικές έρευνες (δηλαδή επί της στήλης του ύδατος και όχι στην υφαλοκρηπίδα), ωστόσο προσλαμβάνεται από την Αθήνα ως μια σαφής ένδειξη της αδυναμίας της Άγκυρας να λειτουργήσει ως ένας αξιόπιστος και λειτουργικός παράγων που μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή, και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο μεταφέρεται η τουρκική δραστηριότητα και προς τους σύμμαχους και εταίρους της Ελλάδας.

tsesme

Η ακριβής θέση του ωκεανογραφικού, το οποίο σύμφωνα με την παράτυπη Navtex της Άγκυρας, θα κινείται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου, παραμένει άγνωστη.

Το Cesme, που απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης, έχει εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελίων και κινείται προς το Αιγαίο Πέλαγος, στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου. Το πλοίο φαίνεται να κινείται με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, λόγω παλαιότητας αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, χωρίς να μεταδίδει στίγμα στο Marine Traffic.via Ειδήσεις https://ift.tt/3udMpsb
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.