Η άνιση μεταχείριση μεταξύ των δύο φύλων στην εργασία στο επίκεντρο της συζήτησης ΓΣΕΕ με Μαρία Συρεγγέλα

pexels

Οι καταγγελίες περιστατικών άνισης μεταχείρισης μεταξύ των δύο φύλλων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σύμφωνα με την ΓΣΕΕ. Τι συζήτησε η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια κα Μαρία Συρεγγέλα με αντιπροσωπία της Συνομοσπονδίας. 

Η Συνομοσπονδία έκανε λόγο στη συνάντηση για άνιση συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, ανισότητα ευκαιριών, μειωμένες δυνατότητες για επαγγελματική εξέλιξη, χάσμα αμοιβών, πολλαπλότητα του ρόλου τους, αδυναμία συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής ή και οικογενειακής ζωής, ενώ αναφέρθηκε στα πολλαπλά εμπόδια στη φροντίδα και την ανατροφή παιδιών με αναπηρία ή άλλων εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ συμμετείχαν Μέλη Διοίκησης της ΓΣΕΕ, εκλεγμένες Πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και τεχνικό κλιμάκιο της Συνομοσπονδίας και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αρμόδιο για την ερευνητική, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για την άρση των παράνομων διακρίσεων στην εργασία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.


Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ στον εργασιακό τομέα, η πραγματικότητα της μικρότερης αμοιβής, της επιβολής ευέλικτων όρων εργασίας, των απολύσεων και τελικά της περιθωριοποίησης των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι αλλοδαπές ή ευάλωτες λόγω ηλικίας, ήταν και είναι σκληρή, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς έχει εμπεδωθεί λόγω της κατάργησης της «ασπίδας» προστασίας στην ισότητα μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της άκρατης ευελιξίας και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Μάλιστα, όσο τα προβλήματα αυτά οξύνονται, παρατηρούνται συχνότερα στο εργασιακό περιβάλλον φαινόμενα προσβολής της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας, κυρίως των γυναικών, τα οποία όταν λαμβάνουν τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και ηθικής παρενόχλησης, έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία τους.

Την περίοδο της πανδημίας, τα στοιχεία της ΓΣΕΕ από την πλατφόρμα ενημέρωσης των εργαζομένων ANTI COVID 19, καταδεικνύουν εργασία χωρίς επαρκή προστασία και υποδομή στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας και εξυπηρέτησης της κοινωνίας, απειλή και απώλεια θέσεων εργασίας, διακινδύνευση και η απώλεια του εργατικού εισοδήματος, επισφάλεια στους όρους εργασίας, η χρήση τηλεργασίας χωρίς κανόνες και όρια, σύγκρουση της εργασίας με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης.

Τα εντεινόμενα αυτά φαινόμενα σε συνδυασμό με την απειλή στην υγεία αποτελούν παραμέτρους που αποτρέπουν τα θύματα έμφυλων διακρίσεων αλλά και βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας να σπάσουν τη σιωπή και να καταγγείλουν τις επιθέσεις εναντίον του σώματος, της τιμής και της αξιοπρέπειάς τους.

Στην επιβεβαίωση από την Υφυπουργό Εργασίας της πρόθεσης της Κυβέρνησης για άμεση κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190, η ΓΣΕΕ επισήμανε ότι τόσο οι κυρώσεις Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας όσο και η ενσωμάτωση της ενωσιακής νομοθεσίας που αφορούν στην εργασία, οφείλουν να γίνονται αντικείμενο έγκαιρου κοινωνικού διαλόγου.

Οι έμφυλες διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών στην εργασία παραμένουν σε επίπεδο επίσημων στοιχείων φαινόμενα ουσιαστικά αόρατα στην πραγματική τους διάσταση, καθώς αναντίστοιχος με τον πραγματικό αριθμό εργαζομένων – θυμάτων διακρίσεων προσφεύγει σε διαδικασία επίσημης καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Συνήγορο του Πολίτη, πολύ περισσότερο στα Δικαστήρια, κυρίως από φόβο αντιποίνων.

Η ΓΣΕΕ τόνισε ότι η προσωπική προσπάθεια πολλών Επιθεωρητών και Επιθεωρητριών Εργασίας στο χειρισμό των λίγων υποθέσεων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία που φθάνουν προς έλεγχο δεν αναιρεί την υποστελέχωση και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής του Σ.ΕΠ.Ε. σε όλη την επικράτεια και την αδικαιολόγητη αδυναμία πρόσβασης σε διαδικασίες ελέγχου των εργαζομένων θυμάτων διακρίσεων πχ σε μεγάλο μέρος της νησιωτικής χώρας.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3qV9GNF
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη