ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί για τις ιαματικές πηγές Θερμοπυλών, Υπάτης, Καμμένων Βούρλων και Πλατυστόμου

ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί για 4 ιαματικές πηγές - Ποιες παίρνουν σειρά

Ο κύβος ερρίφθη για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για επενδύσεις που προσιδιάζουν σε σύγχρονο… Γεφύρι της Αρτας, δεδομένου ότι η δυνητική αξιοποίησή τους έχει περάσει από σαράντα κύματα εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προβεί σε άμεση αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των ακινήτων που έχουν περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προωθεί την έγκριση δυνατότητας ανάπτυξης στα ακίνητα με ιαματικές πηγές, χρήσεων ιατρικού τουρισμού, κάτι που αναμένεται να διευρύνει και να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Και προσθέτουν ότι κάθε ακίνητο με ιαματικές πηγές μελετάται ξεχωριστά (ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ) με σκοπό να του αποδοθεί η βέλτιστη δυνατή επενδυτική ταυτότητα. Στο πλαίσιο αυτό, για την επίτευξη του σκοπού αυτού λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, το νομοθετικό πλαίσιο και, παράλληλα, εξετάζεται διαρκώς το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να διενεργήσει διαφορετικούς διαγωνισμούς για τα ακίνητα των ιαματικών πηγών, με εκκίνηση για κάποιους από τα μέσα του 2021, κορoνοϊού επιτρέποντος. Ειδικότερα, τα Ακίνητα Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, τα Ακίνητα Camping Καμμένων Βούρλων (Πηγές Κονιαβίτης) και η Ιαματική Πηγή Θερμοπυλών είναι οι τρεις ιαματικές πηγές που θα βγουν σε διαγωνισμό εντός του 2021, ενώ τον Μάρτιο τα σπουδαία για την Κύθνο με τον προγραμματισμένο διαγωνισμό μέσω της διαδικασίας e-auction που περιλαμβάνει το ακίνητο «Ξενία» και την ιστορική Ιαματική Πηγή Κύθνου (καταληκτική ημερομηνία την 18η Μαρτίου 2021).

Αναλυτικά

Για το 2021, λοιπόν, δρομολογούνται οι κάτωθι διαγωνισμοί:

» ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ

Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 468 στρέμματα, με δομημένη επιφάνεια 23.255 τ.μ. και εντός σχεδίου τμήμα 172.158 τ.μ. Το θαλάσσιο μέτωπο του ακινήτου (βόρειο όριο) αποτελείται από αμμώδη παραλία μήκους περίπου 520 μ., ενώ το νότιο όριο εκτείνεται μέχρι τις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Κνημίς, τμήμα της οροσειράς του Καλλιδρόμου. Εντός του ακινήτου λειτουργεί η σύγχρονη, πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων Γαλήνη, με κέντρο wellness & spa και το υδροθεραπευτήριο Ιπποκράτης, τροφοδοτούμενα από ιαματικές πηγές, για τις οποίες προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής τους. Εχει και άλλα κτίρια (ξενοδοχείο Ράδιο και Θρόνιο και υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός), στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Για το ακίνητο αναμένεται η έγκριση για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) ώστε στα μέσα του 2021 να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

» CAMPING ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ (ΚΟΝΙΑΒΙΤΗΣ)

Παραθαλάσσιο ακίνητο, με συνολική επιφάνεια 783 στρέμματα και αξιοποιήσιμη έκταση 591 στρέμματα. Εντός του ακινήτου βρίσκονται εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις camping με υποδομές για 250 τροχόσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, πέντε καταστήματα, κτίρια προσωπικού κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς ολοκλήρωση σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του ν. 3986/2011, που θα περιλαμβάνει τις Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» ή Μικτές Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» και «Τουριστικό – Παραθεριστικό χωριό» με έμφαση στα κέντρα ιαματικού – θερμαλιστικού τουρισμού και δυνατότητα ανάπτυξης τόσο ξενοδοχειακών μονάδων υψηλής ποιότητας όσο και παραθεριστικών κατοικιών. Η επιτρεπόμενη δόμηση θα ανέρχεται σε 52.300 τ.μ. Στο ΕΣΧΑΔΑ θα προβλέπεται η δυνατότητα να κατασκευαστεί μαρίνα ή άλλης μορφής λιμενική εγκατάσταση. Η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί στο λυκόφως του 2021.

» ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

Το ακίνητο αποτελείται από τρία αυτοτελή τμήματα που εκτείνονται από την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) και την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης μέχρι τις παρυφές του όρους Καλλίδρομο. Εντός του ακινήτου υπάρχει μια αναγνωρισμένη και φημισμένη από την αρχαιότητα ιαματική πηγή, ένα υδροθεραπευτήριο και δύο ξενοδοχειακές μονάδες. Ειδικότερα, το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 940 στρέμματα και η αξιοποιήσιμη έκταση είναι περίπου 126 στρέμματα. Εχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δασικού και αρχαιολογικού χαρακτηρισμού. Εντός του προς αξιοποίηση τμήματος βρίσκονται δύο ξενοδοχεία (στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες) και στο όριο της έκτασης το υδροθεραπευτήριο. Ηδη ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και σχεδιάζεται να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία στο τέλος του 2021.

Ποιες παίρνουν σειρά για το 2022

 » ΥΠΑΤΗ

Στο ακίνητο λειτουργεί υδροθεραπευτήριο σε πολύ καλή κατάσταση με περίπου 100 λουτήρες σε χρήση και εξωτερική πισίνα. Εντός της έκτασης υπάρχουν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόριο και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Το ακίνητο έχει επιφάνεια 700 στρεμμάτων εντός σχεδίου, εντός του οποίου βρίσκονται τρία ξενοδοχεία, υδροθεραπευτήριο (σε λειτουργία), εστιατόριο και άλλα κτίρια. Για το ακίνητο θα ξεκινήσουν σύντομα διαδικασίες εκπόνησης μελέτης ΕΣΧΑΔΑ, με προοπτική η διαγωνιστική διαδικασία να εκκινήσει το 2022.

» ΑΙΔΗΨΟΣ

Το ακίνητο έχει έκταση 22 στρεμμάτων. Εντός του ακινήτου υπάρχει ένα υδροθεραπευτήριο κατασκευασμένο το 1985 και ένα παλαιότερο αναγνωρισμένο ως νεότερο μνημείο (Αγιοι Ανάργυροι), με συνολική δόμηση που ανέρχεται σε 9.000 τ.μ.

Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ, που θα προβλέπει την ανακαίνιση και επέκταση του νέου υδροθεραπευτηρίου με σκοπό τη ανάπτυξη συμπληρωματικών εκμεταλλεύσεων και την ανακαίνιση του παλαιού υδροθεραπευτηρίου σε συνδυασμό, ενδεχομένως, και με την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5*.

Η αξιοποίηση του ακινήτου μπορεί να εκκινήσει αν υπάρξει σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

» ΠΛΑΤΥΣΤΟΜΟ

Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 785 στρέμματα και υπό αξιοποίηση τα 420 στρέμματα. Εντός του ακινήτου βρίσκονται το ξενοδοχείο Ασκληπιός με υδροθεραπευτήριο έως πρόσφατα σε λειτουργία, ξενοδοχείο Ξενία (ανακαινισμένο), ξενοδοχείο Ασκληπιός Παλάς (εγκαταλελειμμένο). Στο ακίνητο υπάρχουν εκκρεμότητες περιβαλλοντικού και πολεοδομικού χαρακτήρα που είναι προς επίλυση, ώστε να είναι δυνατή η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

eleftherostypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη