Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν ο νέος ΕΝΦΙΑ με την ευθυγράμμιση εμπορικών και αντικειμενικών

INTIME

Τις πολυαναμενόμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα επέλθουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών οι οποίες θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές, σκιαγραφούν οι ελεγκτές της Θεσμών στο πλαίσιο της ένατης έκθεσης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση καταγράφεται πρόοδος στην αλλαγή των αντικειμενικών τιμών και όπως σημειώνουν «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου»

Αναφορικά με την συνολικότερη πορεία της οικονομίας, παρά την εκτεταμένη αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στην αγορά ο ιός και τα διαδοχικά πακέτα στήριξης, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης βαθμολογείται ικανοποιητικά από τους ελεγκτές. Σύμφωνα με την έκθεση το πακέτο στήριξης του 2021 θα φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,5δισ επιπλέον από όσα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, ενώ για το 2020 το πακέτο στήριξης έφτασε το 9,4% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου η έκθεση αναφέρει ότι τα μέτρα στήριξαν την πραγματική οικονομία, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι η ανεργία για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου συγκρατήθηκε στο 16,2%. Στον αντίποδα όμως, τα εκτεταμένα πακέτα στήριξης έχουν αυξήσει το έλλειμμα το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι 3,4% του ΑΕΠ που υπολόγιζε η Επιτροπή στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της.

Ταυτόχρονα η αβεβαιότητα, εξαιτίας της πανδημίας, παραμένει υψηλή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν σίγουρες προβολές για την πορεία του τουρισμού και του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, οι προβλέψεις της Επιτροπής δεν ενσωματώνουν τη στήριξη στην οικονομία από το Ταμείου Ανάκαμψης, «η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη».

Η αβεβαιότητα προκαλεί προβλήματα στον αναπτυξιακό ρυθμό της χώρας, με την πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο να είναι για αναιμική ανάκαμψη, ενώ επαναλαμβάνει τις προβλέψεις των χειμερινών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ για το 2021 και 5% για το 2022.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, η έκθεση χτυπάει καμπανάκι σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, την ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την πρωτοβάθμια παροχή υγείας και το θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3pQDidN
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη