Τρομάζουν οι νέες μεταλλάξεις και φέρνουν σενάριο για lockdown τύπου Μαρτίου

INTIME

Ανοιχτό και ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο για ένα νέο lockdown σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι μεταλλάξεις σαρώνουν. Ο Νίκος Τζανάκης τονίζει ότι το τρίτο κύμα πιθανότατα έχει ξεκινήσει στην Αττική, ενώ ο Νίκος Σύψας λέει ότι όλα είναι στο τραπέζι όπως και το σενάριο του καθολικού lockdown.

Ισχυρό καμπανάκι χτύπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής τόνισε πως τα ημερήσια κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, υπολογίζοντάς τα σε περισσότερα από 1.300 ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο κύμα στην Αττική κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως σύμφωνα με το προγνωστικό του μοντέλο το τρίτο κύμα στην Αττική θα έφτανε μετά τις 15 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να «χτυπά» ήδη τη συγκεκριμένη περιφέρεια ενώ σημείωσε πως οι πληροφορίες που έχει είναι πως αυξάνονται οι νοσηλείες ασθενών με Covid. Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης σχολίασε και το ζήτημα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που εντοπίστηκε σε διάκονο στη Θεσσαλονίκη και έχει σημάνει συναγερμό στην περιοχή, τονίζοντας πως η Εκκλησία θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι ιερείς έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Την ανησυχία του για τι μεταλλάξεις του κορονοϊού μετά το πρώτο κρούσμα από τη Νότια Αφρική που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη μετέφερε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η μετάλλαξη (σ.σ. της Βρετανίας) είναι παντού από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα».

Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».

Άρα, είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό.

«Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε ένα νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.

Όπως είπε, μάλιστα, «υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι όλα είναι στο τραπέζι «από το σενάριο του καθολικού lockdown και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για να κλείσουν σχολεία και άλλα».



via Ειδήσεις https://ift.tt/3ajM1zb
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη