Σκυλακάκης: Στο τραπέζι η προσαρμογή του προϋπολογισμού λόγω lockdown

Eurokinissi

Για το μεγάλο πρόβλημα της επιχειρηματικότητας στην εστίαση, μίλησε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, το 2019 η εστίαση είχε περίπου 77.000 επιχειρήσεις και σε αυτές εργάζονταν περισσότεροι από 400.000 υπάλληλοι. Το 2020 τέθηκαν σε αναστολή περίπου 258.000.

Ο τζίρος της εστίασης από τα 6,4 δις του 2019 έπεσε τον επόμενο χρόνο (2020) στα 4,6 δις. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1,8 του τζίρου τους. Από την πλευρά της κυβέρνησης, δόθηκε μια ενίσχυση μη επιστρεπτέας προκαταβολής, μείωση του ΦΠΑ, και σε κάποιες φορές απαλλαγή έως και στο 100% από τα ενοίκια.

Ακριβώς επειδή η χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και έχει μεγάλη ύφεση σε αρκετούς κλάδους η ύφεση, όπως δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης στο θέμα 104,4, αναμένεται να αγγίξει το 10% για το '20 ενώ μιλώντας για τον προϋπολογισμό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση και να γίνουν οι υπολογισμοί, ώστε να προσαρμοστεί η οικονομική πολιτική στα νέα δεδομένα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά

Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης όλο το 2021 και με τους υπολογισμούς της Δευτέρας, στον Μάρτιο θα φτάναμε έχοντας αναλώσει τα 5,9 δισ. ευρώ. Με τους υπολογισμούς της Δευτέρας, οι περιορισμοί στοίχιζαν σε μηνιαία βάση 2,4 δισ. ευρώ και με τα δεδομένα της Τρίτης –μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού– προσεγγίζουμε τα 3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση,

Κλείνοντας όπως υποστήριξε, στην επόμενη φάση θα μελετηθούν και άλλα μέτρα στήριξης, αλλά και μέτρα εξόδου ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το lockdown θα αυξηθεί η κατανάλωση που αναμένεται να δώσει ανάσα στην αγορά.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3p78gOj
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη