Τα γενέθλια του κορονοϊού: Η διαδρομή από το πρώτο κρούσμα έως το lockdown του Μαρτίου

eurokinissi

Ιστορική ήταν η Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 για τη χώρα μας, η οποία προστέθηκε στη λίστα των χωρών με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού. Συγκεκριμένα, μια 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και άμεσα νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Η 38χρονη επιχειρηματίας, είχε επισκεφθεί το Μιλάνο λόγω των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 23 Φεβρουαρίου. Η ίδια παρουσιάστηκε οικειοθελώς στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι και νοσηλευτικό ίδρυμα αναφοράς για τον κορονοϊό, όταν εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, περίπου δύο 24ωρα μετά.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα «η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Οι κοντινές επαφές της θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση».

Νέα κρούσματα επιβεβαιώνονται στη χώρα

Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου 2020

Σχεδόν άμεσα, μετά το επιβεβαιωμένο πρώτο κρούσμα, η Κυβέρνηση αποφάσισε την αναβολή του Καρναβαλιού που ήταν προγραμματισμένο για το Σαββατοκύριακο 29/2-1/3.

Σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση του πρώτου θετικού κρούσματος, έγιναν γνωστά ακόμα δύο θετικά κρούσματα, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, ενώ το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε και το θετικό κρούσμα νούμερο 4, και πάλι στην πρωτεύουσα.

Τα «παρατράγουδα» το Σαββατοκύριακο δεν έλειψαν, καθώς αρκετοί ήταν οι καρναβαλιστές που παρέλασαν ενώ οι εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί, ενώ τα ύποπτα κρούσματα και η ανησυχία αυξάνονταν σταδιακά, μπροστά στο φόβο του «άγνωστου» ιού.

Η αρχή στις «κρίσιμες δύο εβδομάδες»

«Κρίσιμες δύο εβδομάδες»

Οι επόμενες ημέρες είχαν μεγάλη... «ποικιλία» θεμάτων σχετικών με τον κορονοϊό. Νέες οδηγίες για αντιμετώπιση περιστατικών, αγωνία για τα ύποπτα κρούσματα, κλειστά σχολεία, καραντίνα για όσους νόσησαν και τις στενές επαφές τους. Με τα κρούσματα στην Κίνα, απ' όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε ο κορονοϊός, να ξεπερνούς τα 80.000, στη χώρα μας ξεκίνησαν οι συσκέψεις και οι... «κρίσιμες δύο εβδομάδες».

Στις 5 Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης Τύπου 21 νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα, αφορούσε 21 από τους 24 συμμετέχοντες σε εκδρομή στους Άγιους Τόπους και τον υπεύθυνο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, να προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και να «πέφτει» μέσα, όπως είναι λογικό.

Μία μέρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 46, ενώ την επόμενη ημέρα (7/3), επιβεβαιώθηκαν ακόμα 21 νέα κρούσματα, με τη χώρα να... μπαίνει για τα καλά σε «τροχιά» κορονοϊού.

Τα σχολεία έκλειναν το ένα μετά το άλλο, η κυβέρνηση βρισκόταν σε επιφυλακή για νέα μέτρα, οι «ύποπτοι» για θετικό κρούσμα και οι στενές επαφές τους έμπαιναν σε καραντίνα, ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις άρχισαν να διεξάγονται «κεκλεισμένων των θυρών».

Το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση προς τους ιατρικούς συντάκτες, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, δείχνοντας ότι ο κορονοϊός ήρθε... για να μείνει.

Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων είχε να κάνει με δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους.

Με την αγωνία στα ύψη, δεν έλειψαν οι καταγγελίες για υπέρογκες χρεώσεις στα τεστ κορονοϊού (ακόμα και για 300 ευρώ από ιδιωτικές κλινικές), με τα εργαστήρια που εξετάζουν τα τεστ κορονοϊού στη χώρα μας να αυξάνονται.

Στις 11 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε διάγγελμα για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «ακούμε τους επιστήμονες».

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα, καθώς έχασε τη μάχη 66χρονος στην Πάτρα, που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους. Την ίδια μέρα, μπήκε «λουκέτο» σχεδόν... παντού και συγκεκριμένα σε σινεμά, θέατρα, «μπουζούκια» και γυμναστήρια.

Ώρα... lockdown στην Ελλάδα

Γενέθλια για τον... κορονοϊό

Στις 13 Μαρτίου η UEFA ανακοίνωσε την αναβολή του Champions League και του Europa League, οι αθλητικές εγκαταστάσεις έκλειναν για απολύμανση, ανακοινώθηκαν 73 νέα κρούσματα, έκλεισαν μπαρ, καφέ και καφετέριες, εμπορικά κέντρα, η εστιάση εκτός από delivery και τα take away, οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τους ανοιχτούς χώρους, τα κέντρα αισθητικής.

Η τηλεργασία, ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερες εταιρείες, δείχνοντας ότι ήρθε για να... μείνει. Όπως και ο κορονοϊός. 

Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για νέα μέτρα σε όλη τη χώρα, με σκοπό την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας.

Στις 14 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν δύο ακόμα θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας (2ος και 3ος συγκεκριμένα), ενώ ανακοινώθηκαν ακόμα 38 νέα κρούσματα.

Στις 15 του μήνα, ανακοινώθηκε ο 4ος θάνατος από Covid-19, ενώ σημειώθηκε και η πρώτη «ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων», με τον Σωτήρη Τσιόδρα να ανακοινώνει 103 νέα κρούσματα και τους Έλληνες να βγαίνουν στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουν τους νοσηλευτές. Την ίδια μέρα, στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν οι πρώτες δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μία μέρα αργότερα, στις 16 Μαρτίου, ήρθε στις ζωές μας η «απόλυτη καραντίνα», που αρχικά αφορούσε τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια του Δήμου Κοζάνης, διότι σ' αυτά τα χωριά νοσούσε η πλειοψηφία των κατοίκων. Την ίδια μέρα, αποφασίστηκε να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται από το εξωτερικό.

Τα πρώτα χωριά σε καραντίνα τον Μάρτιο του 2020

Δραματικό διάγγελμα Μητσοτάκη στις 17 Μαρτίου, «είμαστε σε πόλεμο με αόρατο εχθρό, προτεραιότητα να σώσουμε ζωές», ανέφερε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.

Στις 22 Μαρτίου, η νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων (94 νέα, 624 συνολικά) οδήγησε την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε νέο διάγγελμα, όπου ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα (lockdown) ενώ μάθαμε τα sms στο 13033, forma.gov.gr και όλα όσα ξέρουμε πλέον σχετικά με τον κορονοϊό.

«Η πανδημία μας θύμισε ότι το μέλλον δεν είναι δεδομένο», σημειώνει ο Δ. Παρασκευής

«Το νερό στο αυλάκι έχει μπει» με την πορεία των εμβολιασμών, δηλώνει στο News4Health, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού. 

«Υπομονή για δύο-τρεις μήνες έως ότου βγούμε στο ξέφωτο», επισημαίνει ο Αθ. Δημόπουλος

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2020 όταν η χώρα μας κατέγραφε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού SARS-COV-2. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, μίλησε στο News4Health για τα μαθήματα του τελευταίου χρόνου, τις αλλαγές στην καθημερινότητα μας και την επόμενη μέρα.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2ZSCsTi
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη