Προς παράταση του lockdown στην Αττική, τι εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι

INTIME

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της επιτροπής Λοιμωξιολόγων με σκοπό να αναλύσουν τα δεδομένα της πορείας της πανδημίας στη χώρας και πιθανότητα, όπως προανήγγειλε ο καθηγητής Βατόπουλος το πρωί, να εισηγηθούν νέα μέτρα. Τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ μέσα σε αυτές τις 365 μέρες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ οι επιστήμονες είναι πλέον αντιμέτωποι με πολλές μεταλλάξεις του ιού.

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 1.784 κρούσματα, 39 θανάτους ενώ ανέβηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνοντας τους 367, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής να αυξάνονται, τις κλίνες ΜΕΘ για COVID να μειώνονται σταδιακά και η πίεση στο ΕΣΥ να είναι έντονη, στα όρια της… ασφυκτικής.

Δεδομένη η παράταση του lockdown

lockdown715

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η παράταση του lockdown κατά δύο εβδομάδες τουλάχιστον, ευελπιστώντας μέσα σε αυτό το διάστημα να υπάρξει μείωση σε κρούσματα, διασωληνωμένους και εισαγωγές στα νοσοκομεία έτσι ώστε, από τις 15 Μαρτίου να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με το άνοιγμα διαφόρων τομέων της οικονομίας.

Ανησυχία προκαλούν στους λοιμωξιολόγους οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας που αυτή τη στιγμή δεν είναι καλοί. Τα 1.784 νέα κρούσματα, η αύξηση των διασωληνωμένων, οι λίγες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και οι μεταλλάξεις με την εμφάνιση μάλιστα στη χώρα μας και μιας νέας από την Ουγκάντα, οδηγούν μόνο σε έναν δρόμο, αυτόν των κλειστών δραστηριοτήτων. Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν επιπλέον 242 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος. Από αυτά τα 226 βρέθηκαν θετικά στη βρετανική μετάλλαξη, 12 στη νοτιοαφρικανική και ένα κρούσμα μετάλλαξης από την Ουγκάντα. Έτσι, όπως προκύπτει από πληροφορίες, οι ειδικοί θα εισηγηθούν την παράταση του lockdown στην Αττική και για την ερχόμενη εβδομάδα και καμία χαλάρωση των μέτρων.

Μάλιστα στο… κόκκινο αναμένεται να περάσουν και άλλες περιοχές. Μετά την Αρκαδία και το Ναύπλιο, υποψήφιες για… κοκκίνισμα είναι περιοχές όπως η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, δήμοι της Φθιώτιδας και σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν και η Κορινθία. Περιοχές που παρουσιάζουν επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες. Στη Θεσπρωτία για παράδειγμα εντοπίστηκαν εννέα περιστατικά με την επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού να είναι 20,65 περιστατικά, στην Κορινθία 31 περιστατικά και στη Λευκάδα 13.

Παράγοντας οικονομία

lockdown083

Σήμερα αναμένονται μέτρα που θα δώσουν το κατάλληλο οξυγόνο για να μειωθούν κρούσματα και διασωληνωμένοι αλλά δεν θα γονατίσουν περαιτέρω την οικονομία. Πλέον, το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων από 1η Μαρτίου απομακρύνεται. Για το λαινεμπόριο, όταν ανοίξουν τα καταστήματα αυτό θα γίνει με το μοντέλο των σούπερ μάρκετ, δηλ. με αριθμητικό περιορισμό των πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε καταστήματος. Επίσης θα αποστέλλεται μήνυμα σε έναν νέο πενταψήφιο αριθμό, τον 13032 που θα είναι μόνο για αγορές και θα δίνει χρονικό περιθώριο τριών ωρών στους καταναλωτές για να ψωνίζουν.

Παγώνη για Πάσχα

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, την κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας, αλλά και το ενδεχόμενο χαλάρωσης κάποιων περιορισμών μίλησε η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Οσα είπε για Πάσχα και Τσικνοπέμπτη.

Όπως τόνισε στο Mega «τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολα. Έχουν καλυφθεί το 90% των ΜΕΘ. Τώρα ξεκινά το δεκαπενθήμερο μετά το lockdown, και τώρα, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών. Δεν περιμένουμε άμεση μείωση των ασθενών στις ΜΕΘ».

«Με βάση τα δεδομένα να δούμε αν από τις 15 Μαρτίου, θα μπορούμε να εισηγηθούμε κάποιο άνοιγμα. Να ξεκινήσουν τα σχολεία να πηγαίνουν τα παιδιά, και να μπορεί και ο κόσμος να πάει σε ένα κατάστημα με ειδικές συνθήκες να ψωνίσει. Δε θα πετάξουμε χαρταετό. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, δεν μπορούμε να βγούμε όλοι έξω και να δημιουργηθεί συνωστισμός. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ας δούμε πώς θα πάνε και αυτές οι 15 ημέρες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δίνεται ένας αγώνας, προσπαθούμε να βγούμε από ένα πόλεμο, και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μάχη», τόνισε η ίδια.

«Δεν είναι μόνο οι ασθενείς με κορονοϊό. Είχαμε εφημερία στο Γεννηματάς και είχαμε τόσο κόσμο που φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε πώς θα βρούμε κρεβάτια να τους εξυπηρετήσουμε. Είναι μεγάλες οι μάχες στα νοσοκομεία. Στο Γεννηματάς οι ΜΕΘ για κορωνοϊό είναι γεμάτες. Έχουμε κενές μόνο απλές κλίνες covid. Και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν νέες ΜΕΘ covid στην Αττική», σημείωσε η κ. Παγώνη περιγράφοντας τη δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής.

lockdown990

«Πάμε βήμα – βήμα. Δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί ένας ασθενής non – covid σε άλλο νοσοκομείο. Είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές. Όταν υπάρχουν ακόμα κενές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει πρώτα να γίνει η πλήρωση αυτών και μετά να αρχίσουμε να διοχετεύουμε κόσμο σε ιδιωτικές κλινικές», πρόσθεσε.

Για την Τσικνοπέμπτη και το Πάσχα

«Στο μπαλκόνι την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε. Θα μιλάτε και με τους διπλανούς σας και όλα θα είναι πολύ καλά. Νομίζω ότι μια οικογένεια μπορεί να ψήσει και να περάσει ωραία. Επειδή ακόμα έχουμε 1.700 και κρούσματα, καλό θα ήταν να είμαστε προσεχτικοί. Μπορούμε να ψήσουμε και να περάσουμε καλά ως οικογένειες. Κάποιοι άνθρωποι επί ένα χρόνο δεν έχουν κάνει τίποτα, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό», ανέφερε η κυρία Ματίνα Παγώνη.

«Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων. Όχι, δε θα είναι σαν το περσινό. Όλα θε εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε», ανέφερε για το Πάσχα.

Μιλώντας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η ίδια είπε ότι «Για να πάω εγώ στο εξωτερικό που θέλω να πάω σε ένα συνέδριο, φυσικά θέλω να έχω μία πράσινη κάρτα να τη δείχνω και να τελειώνω. Δεν μπορώ να μπαίνω σε καραντίνα σε ξενοδοχεία»

Βατόπουλος: Πιθανά νέα μέτρα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέας επιβολής μέτρων ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Πιέζεται το Σύστημα Υγείας» τόνισε.

Ο κ. Βατόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα εκτός από την παράταση του lockdown της Αττικής. Σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες πολλές βρέθηκαν στο «κόκκινο» και έχουμε μια επιδημία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προφανώς ελαττώσει τα κρούσματα, δεν έχουμε τα μεγέθη που φοβόμασταν ότι θα είχαμε» είπε.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε τις μεταλλάξεις του ιού οι οποίες και αυτές εξαπλώνονται και κατά τα φαινόμενα είναι πιο μεταδοτικές και έχουμε και τον εμβολιασμό που προχωράει. Να πούμε και τα καλά».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν θα ήθελε να μπει στη διαδικασία να κάνει εκτιμήσεις για το πόσες μέρες αυτή μπορεί να είναι. «Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί σε λίγες ώρες (σ.σ. στην επιτροπή των Λοιμωξιολόγων)», είπε χαρακτηριστικά.

«Επιμένουμε στην εφαρμογή των μέτρων» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό να προσπαθούμε να μη συγχρωτιζόμαστε με αγνώστους και να κρατάμε αποστάσεις. Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είπε πως η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη αλλά προφανώς και «θέλουμε να δούμε μείωση».

Σχετικά με την επιβολή των μέτρων, ο καθηγητής εξήγησε ότι πρέπει να δούμε το θέμα πιο ευρύτερα καθώς πλέον έχουν μπει οι παράγοντες οικονομία και κοινωνία. «Πέρσι, τον Μάρτιο ήταν πιο εύκολο να προτείνει κανείς lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας. Η κοινωνία το άντεχε» είπε χαρακτηριστικά.

«Τώρα πρέπει να μπει και η παράμετρος κατά πόσο μπορεί να αντέξει η κοινωνία όλη αυτή την ιστορία. Για μένα το βασικό είναι οι εμβολιασμοί. Πρέπει να προχωρήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που πρέπει να περιοριστεί η διασπορά είναι γιατί ο ιός όσο εξαπλώνεται έχει την δυνατότητα και να αλλάζει και δεν γνωρίζουμε μετά πόσο αποτελεσματικά είναι τα φάρμακα τα οποία διαθέτουμε.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3pV5YSL
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη