Σε νεότερους και επαγγελματικές ομάδες τα εμβόλια AstraZeneca που μένουν στο ράφι

Σε νεότερους και επαγγελματικές ομάδες τα εμβόλια AstraZeneca που μένουν στο ράφι

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε πολίτες νεώτερων ηλικιακών ομάδων και άλλες επαγγελματικές ομάδες προκειμένου να μην χαθούν δόσεις, καθώς έχει παρατηρηθεί, πολίτες να ακυρώνουν ή να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους όταν εντοπίζουν πως πρόκειται να λάβουν το σκεύασμα της AstraΖeneca προκειμένου να τύχουν σε κάποιας άλλης εταιρείας.

«Συλλέγουμε τα δεδομένα, αλλά δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού», είπε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Για το αν υπάρχουν ακυρώσεις από πολίτες που έχουν προβληματιστεί είπε ότι «παρά τα δημοσιεύματα και παρά τις διαφωνίες το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και ο μέσος όρος είναι στο 93%. Μιλάμε για 10.000 με 12.000 εμβολιασμούς καθημερινά με το AstraZeneca», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα ή αύριο.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει λοιπόν να «ανοίξει» η πλατφόρμα τόσο για άλλες ηλικιακές ομάδες όσο και για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενόψει και της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Την ίδια ώρα υπάρχουν σκέψεις να αποκλειστούν συγκεκριμένες ομάδες από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα παρενεργειών, μία επιλογή που έχουν κάνει άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

Εντός της ημέρας ή το αργότερο έως αύριο επίκειται η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca υπό το φως των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) περί ταξινόμησης των θρομβώσεων ως πιθανή, πολύ σπάνια, παρενέργεια του σκευάσματος -με ταυτόχρονη διατήρηση της θέσης του ότι παραμένει θετικό το ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου και ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί.

Ερωτηθείσα σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε την τοποθέτηση του ΕΜΑ για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Η κ. Πελώνη επανέλαβε τη θέση του ΕΜΑ ότι «τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων» και παρέπεμψε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3g03VLI
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη