Κορονοϊός: Επιπλέον 80 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση ακραίας φτώχειας λόγω πανδημίας στην Ασία

Κορονοϊός: Επιπλέον 80 εκατ. άνθρωποι σε κατάσταση ακραίας φτώχειας λόγω πανδημίας στην Ασία

Σύμφωνα με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ο αριθμός των ανθρώπων που είναι σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερος από τα 80 εκατ. ευρώ, με δεδομένες τις ανισότητες σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση. 

Σε κατάσταση ακραίας φτώχειας στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες περιέπεσαν ακόμη 75-80 εκατομμύρια άνθρωποι ως συνέπεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με βάση την εκτίμηση που διατυπώνει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank, ADB, εδρεύει στη Μανίλα) σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη 24 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, ο αντίκτυπος της πανδημίας υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιάσει την πρόοδο που καταγραφόταν στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης (ΣΑΑ) για τη μείωση της φτώχειας και της πείνας ως το 2030.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας – με άλλα λόγια, με ποσό μικρότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα– όδευε να μειωθεί στην περιφέρεια στο 2,6% το 2020, από 5,2% το 2017, εάν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, όμως η υγειονομική και η συνεπακόλουθη κοινωνικοοικονομική κρίση πιθανόν αύξησε το ποσοστό που προβλεπόταν για πέρυσι κατά περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες, κατά τις εκτιμήσεις της ADB.

Ο αριθμός αυτός ενδέχεται, όμως, να είναι ακόμη υψηλότερος, αναγνωρίζεται στην έκθεση, με δεδομένες τις ανισότητες σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση, οι οποίες βάθυναν, καθώς η πανδημία παρέλυσε την οικονομική δραστηριότητα και την κινητικότητα.

«Καθώς ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της αντίδρασης στην πανδημία συνεχίζει να ξετυλίγεται, άνθρωποι που ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια», σύμφωνα με τον ασιατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Μόλις 1 στις 4 χώρες κατέγραψε ανάπτυξη το 2020

Μεταξύ των οικονομιών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού που αφορά η έκθεση και πιο συγκεκριμένα των 46 αναπτυσσόμενων και τριών ανεπτυγμένων χωρών-μελών της ADB, μόλις η μία στις τέσσερις κατέγραψε ανάπτυξη το 2020, σημειώνεται στην έκθεση αυτή.

Καθώς τα ποσοστά της ανεργίας αυξήθηκαν, χάθηκε περί το 8% των εργασίμων ωρών, πλήττοντας ιδίως τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους απασχολούμενους στον ανεπίσημο τομέα, στην παραοικονομία.

Η ζημία που προκάλεσε η πανδημία περιέπλεξε την πρόκληση που ήταν ήδη η επίτευξη των 17 ΣΑΑ, οι οποίοι είχαν υιοθετηθεί ομόφωνα το 2015 από τον ΟΗΕ. Οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι περιλάμβαναν την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων των δύο φύλων, τη διεύρυνση της πρόσβασης στην παιδεία και στην υγεία ως το 2030.

«Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού είχε κάνει εντυπωσιακά βήματα, αλλά η πανδημία αποκάλυψε κοινωνικά και οικονομικά χάσματα που ενδέχεται να αποδυναμώσουν την αειφόρο ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε αυτήν», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB, ο Γιασουγιούκι Σαουάντα.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3kqaIyY
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη