H "Ακαδημαϊκή Έρημος" της Λαμίας

H "Ακαδημαϊκή Έρημος" της Λαμίας

_________________________________

Είναι εμφανές, ότι η Λαμία μετατρέπεται σε "Ακαδημαϊκή Έρημο".  Δεν περιμέναμε τους φετινούς αριθμούς εισακτέων στα Τμήματα της Λαμίας για να το καταλάβουμε. Είναι 194 λιγότεροι σε σχέση με τις υπάρχουσες θέσεις. 

Νομίζει κανείς, ότι η ακαδημαϊκή υποβάθμιση της Πόλης δεν είναι και τόσο σημαντική. Ότι είναι ένα δευτερεύον ζήτημα που δεν επηρεάζει την καθημερινότητα του Λαμιώτη. 

Δεν είναι, όμως, έτσι. Και αυτό διότι τα Πανεπιστήμια αποτελούν ενεργό, προοδευτικό, ενδιαφέρον και οικονομικά εύρωστο κομμάτι της κοινωνίας. Αποτελούν εστίες προβληματισμού, κριτικής και αυτοκριτικής αλλά και πνευματικής ανέλιξης των κατοίκων. Στηρίζουν την τοπική οικονομία αλλά και τον ορθολογικό διάλογο. Είναι κύτταρα προόδου και ανάπτυξης. Είναι πηγές Στελεχών υψηλής εξειδίκευσης που δύνανται να προσελκύσουν ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις .

Δυστυχώς, η Στερεά Ελλάδα, είναι η μόνη Περιφέρεια της Πατρίδας χωρίς έδρα Πανεπιστημίου. Την ίδια στιγμή που η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η υδροκέφαλη Αθήνα συσσωρεύουν σε κάθε "γειτονιά και Σχολή" και σε "κάθε χωριό και Τμήμα". 

Τα Τμήματα που "εδρεύουν" στη Λαμία ετεροδιοικούνται από τη Θεσσαλία, εκπληρώνοντας τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Θεσσαλίας και όχι της Στερεάς ή της Λαμίας. Χρηματοδοτούνται ως "φτωχοί συγγενείς " της Λάρισας και του Βόλου. Με πλειάδα περιπτώσεων Καθηγητών και Φοιτητών που δεν διαμένουν στη Λαμία ώστε να συμβάλλουν στο πνευματικό και οικονομικό μικροκλίμα της. Με τους Καθηγητές και τους Φοιτητές να αγωνίζονται να υπερβούν δυσκολίες που σχετίζονται με την εξ'αποστάσεως διοίκηση των τμημάτων τους. 

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την συντριπτική μείωση των Φοιτητών που θα φοιτούν στη Λαμία, απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζαμε χρόνια τώρα. 

Ότι η Λαμία μετατρέπεται γοργά σε "Ακαδημαϊκή Έρημο" και αυτό θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνία, τον Πολιτισμό, τη Δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη του Τόπου μας. 

Δυστυχώς, η υποτονική διεκδίκηση για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, δεν θα επιφέρει μόνο "θεωρητικές"συνέπειες στην περιοχή μας. Η ανυπαρξία επαρκούς και αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου στη Στερεά, με έδρα τη Λαμία, κατατρώει καθημερινά τα θεμέλια μια ήδη καθημαγμένης Πόλης. 

Όσο η πινακίδα έξω από το Πανεπιστήμιο στη Λαμία θα γράφει το σουρρεαλιστικό "Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας" ας μην αναμένουμε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Στερεάς και της Λαμίας. Μας το λέει ευθαρσώς το που ανήκει. 

Ας μην κάνουμε πολλή φασαρία όμως. Κρίμα. Ο ύπνος είναι πολύτιμος παράγοντας υγείας. Δεν πρέπει να τον διαταράσσουν ενοχλητικές αλογόμυγες. 

 Και ας μην μας κατηγορήσουν για "Τοπικισμό" πριν μελετήσουν τον ακαδημαϊκό χάρτη της Πελοποννήσου, της Κρήτης ή της Αθήνας. Ο τοπικισμός χάνεται όταν η κεντρική εξουσία επιδεικνύει στοργή και θα επανέρχεται όσο θα επιδεικνύει τρανταχτή αδιαφορία.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη