Αφγανιστάν: Την απειλή του ISIS επικαλείται ο Μπάιντεν για την αποχώρηση των ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Την απειλή του ISIS επικαλείται ο Μπάιντεν για την αποχώρηση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, υπεραμύνθηκε χθες Τρίτη της απόφασής του να διατάξει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν να έχει ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου.

Για την απόφασή του αυτή ο κ. Μπάιντεν επικαλέστηκε τη «μεγεθυνόμενη» απειλή τρομοκρατικής ενέργειας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εναντίον στρατιωτών και των Αφγανών και ξένων πολιτών που συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης εκκένωσης.

«Κάθε ημέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους στρατιώτες μας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς τους συμπολίτες, που καθυστέρησε αρκετές ώρες, «αρχίζοντας από τον σοβαρό και μεγεθυνόμενο κίνδυνο επίθεσης» του βραχίονα του ΙΚ στο Αφγανιστάν, του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ).

Η οργάνωση, «ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν», όπως υπενθύμισε, «επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο το αεροδρόμιο, να επιτεθεί σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις καθώς και σε αθώους πολίτες», τόνισε ο κ. Μπάιντεν.

«Πρόσθετος κίνδυνος»

Άλλωστε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της G7, δήλωσε ότι υπάρχει «πρόσθετος κίνδυνος» στην παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, επικαλούμενος την απειλή από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι με κάθε μέρα χερσαίων επιχειρήσεων, προσθέσαμε κίνδυνο στα στρατεύματά μας με αυξανόμενες απειλές από το ISIS-K (σ.σ. παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν) και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται από τον συνεχιζόμενο συντονισμό με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς πρόσβασης στο αεροδρόμιο ανθρώπων που απομακρύνονται από τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Η Ρωσία στέλνει μεταγωγικά

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οργανώνει επιχείρηση εκκένωσης 500 και πλέον ανθρώπων από το Αφγανιστάν, κατά διαταγή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το ίδιο σήμερα.

Τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να παραλάβουν 500 ανθρώπους — πολίτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν (σ.σ. πρόκειται για τις χώρες μέλη της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας), καθώς και της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μεταγωγικά αναμένουν διαταγές στο Ουλιάνοφσκ.

Σε κάθε αεροσκάφος επιβαίνει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και είναι διαθέσιμος εξοπλισμός για να προσφερθεί φροντίδα σε τραυματίες εάν απαιτηθεί.

Και η  Παγκόσμια Τράπεζα έκλεισε την κάνουλα του χρήματος

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε τις εκταμιεύσεις ποσών στο πλαίσιο των προγραμμάτων της στο Αφγανιστάν αφότου την εξουσία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας κατέλαβε το ισλαμιστικό ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν και παρακολουθεί στενά την κατάσταση εκεί, δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσινγκτον έπειτα από συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της για το ζήτημα.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον αντίκτυπό της στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ειδικά για τις γυναίκες», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τη διεθνή κοινότητα και εταίρους της παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναζητώντας «μέσα για να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό» και να προασπίσει «κέρδη κατακτημένα με αγώνες».

Δεν διευκρινίστηκε ποιο είναι το ύψος των προγραμματισμένων χορηγήσεων που ανεστάλησαν αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα το τρέχον διάστημα εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν και έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισ. δολάρια από το 2002 στη χώρα, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Ο έτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε τη 18η Αυγούστου ότι επίσης αναστέλλει τις χορηγήσεις προς το Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα ΕΤΔ (σ.σ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔΝΤ», ανέφερε ο οργανισμός.

Κανονικά το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο. Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Άτζμαλ Αχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω Twitter ότι η Καμπούλ επρόκειτο να λάβει την 23η Αυγούστου κάπου 340 εκατ. δολάρια από το ΔΝΤ, υπό μορφή νέων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων, για την αύξηση των αποθεματικών της.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/38i8Wdv
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη