Belharra: Τα χαρακτηριστικά των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, πόσο θα κοστίσουν

(Φωτ.: naval-group)

Οι φρεγάτες Belharra, τρεις από τις οποίες αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία, είναι πολεμικά πλοία εξοπλισμένα για συγκρούσεις υψηλής έντασης στην ανοικτή θάλασσα.

Belharra είναι το όνομα που έχει δώσει ο όμιλος Naval Group στις φρεγάτες άμυνας και επέμβασης (FDI) που ναυπηγεί για ξένες αγορές. Είναι πιο μικρές και συνεπώς λιγότερο ακριβές κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών (Fremm) του γαλλικού ομίλου και η ανάπτυξή τους άρχισε το 2015.

Η απόκτηση των τριών φρεγατών επικυρώθηκε με την χθεσινή ιστορική συμφωνία στο Παρίσι, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν. Επισήμως, από την ελληνική κυβέρνηση δεν ανακοινώθηκαν ποσά για την απόκτηση των Belharra. Γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο χθες (28/9) για συμφωνία ύψους 5 δισ. ευρώ χωρίς να διευκρινίζουν εάν αφορά αποκλειστικά την αγορά των συγκεκριμένων πολεμικών πλοίων (υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμφώνησε να προμηθευτεί ακόμη έξι αεροσκάφη Rafale πέραν των ήδη 18 που έχουν παραγγελθεί).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των τριών φρεγατών Belhαrra δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,7 με 3 δισ. ευρώ. Το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει την πρώτη φρεγάτα την άνοιξη του 2025 και τη δεύτερη προς το τέλος του έτους. Η τρίτη γαλλική φρεγάτα Belhαrra αναμένεται να παραδοθεί στη χώρας μας το 2026. 

Διαθέτει κυβερνοπροστασία από το σχεδιασμό της

Με τονάζ 4.500 τόνους και μήκος 122 μέτρα, η FDI/Belharra έχει 120μελές πλήρωμα. Μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς και κομάντος με τα ελαφρά ταχύπλοά τους. Πολύ ψηφιοποιημένη, είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του οποίου η κυβερνοπροστασία είναι ενσωματωμένη ήδη από το σχεδιασμό του, επισημαίνει ο όμιλος Naval. 

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα Belharra είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στον αντιαεροπορικό πόλεμο με το ραντάρ Sea Fire που διαθέτει. Σύμφωνα με το Naval Group, τα 32 σιλό της μπορούν να περιέχουν ισάριθμους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Aster. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει πλοία με δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Για την αντιμετώπιση απειλών επιφανείας και υποβρυχίων, διαθέτει ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών, οκτώ πυραύλους κατά πλοίων, όπως οι Exocet, και είναι εξοπλισμένη με ηχοεντοπιστικά συστήματα (σόναρ) και τέσσερις τορπιλοσωλήνες.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3F4Jyai
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη