Κομισιόν προς Volkswagen: Αποζημιώστε όλους τους Ευρωπαίους για το «Dieselgate»

(Φωτ.: EPA / PETER KNEFFEL)

Η Κομισιόν κάλεσε την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen να μην αποζημιώσει μόνο τους Γερμανούς καταναλωτές για το σκάνδαλο «Dieselgate» αλλά και τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες στην ΕΕ.

Εξελίξεις σημειώνονται σχετικά με το περιβόητο σκάνδαλο «Dieselgate», καθώς -όπως αναφέρει το euractiv.gr- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τη Volkswagen να αποζημιώσει όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές το συντομότερο δυνατό. Οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών απαιτούν επίσης εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρεία. Ο Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ότι η VW δεν πρέπει πλέον να «παίζει για τον χρόνο» και να περιμένει το αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων στα κράτη μέλη.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι οι αυτοκινητιστές μπορούν να μηνύσουν την εταιρεία για ζημίες στη χώρα στην οποία αγοράστηκε το εν λόγω αυτοκίνητο. Η VW είχε ζητήσει προηγουμένως να υποβληθούν καταγγελίες μόνο στη Γερμανία.

Οι αρχές προστασίας των καταναλωτών των 27 κρατών μελών τους άσκησαν επίσης πίεση. «Όλοι οι καταναλωτές πρέπει να αποζημιωθούν», ζήτησε ο Ρέιντερς, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την προστασία των καταναλωτών. Η Volkswagen πρέπει να ενεργήσει «εξίσου αποφασιστικά εκτός και εντός Γερμανίας». Μέχρι στιγμής, η VW έχει δείξει έλλειψη διάθεσης να το κάνει αυτό. Ο Βέλγος επίτροπος προειδοποίησε ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να υποστεί ακόμη πιο σοβαρή βλάβη στην εικόνα της.

Οι αρχές προστασίας των καταναλωτών των 27 χωρών της ΕΕ προέτρεψαν επίσης τη VW σε κοινή δήλωση τους να «προσεγγίσει τους καταναλωτές σε όλα τα κράτη μέλη που εξακολουθούν να περιμένουν αποζημίωση». Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να «κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να αποφευχθούν χρόνια νομικές διαφορές». Η Volkswagen δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις. «Η νομική μας στάση είναι αμετάβλητη», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Διακανονισμός με 244.00 πελάτες

Η VW είχε δηλώσει πρόσφατα ότι τον περασμένο χρόνο ο όμιλος «έκανε σημαντικά βήματα για να προωθήσει τη νομική διευθέτηση της κρίσης του ντίζελ στη Γερμανία». Στο πλαίσιο μιας εφάπαξ δήλωσης δράσης, η VW έφτασε σε διακανονισμό με περίπου 244.000 πελάτες. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν άνω των 750 εκατ. Ευρώ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων από πλευράς πωλήσεων έχει ήδη πληρώσει περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια ευρώ για το σκάνδαλο «Dieselgate».

Η μερίδα του λέοντος σε αυτό σχετίζεται με ποινές, αποζημιώσεις και νομικά έξοδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Volkswagen είχε ήδη παραδεχτεί το 2015 ότι είχε χρησιμοποιήσει παράνομο λογισμικό για να καταγράφει τις εκπομπές καυσαερίων σε έντεκα εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις αρχές προστασίας των καταναλωτών, περίπου 8,5 εκατομμύρια οχήματα ντίζελ επηρεάστηκαν στην ΕΕ στο τέλος του 2015.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3CSCH1W
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη